Image default
EUROPE

Το ενδεχόμενο να γίνουν Ουγγαρία, φοβούνται τα κόμματα της Σλοβακίας

Η ιδέα ενός συνταγματικού μπλοκ για την εκλογική μεταρρύθμιση κερδίζει έδαφος μεταξύ των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρότερου κόμματος OĽaNO, τα οποία φοβούνται ότι ο επόμενος συνασπισμός μπορεί να αντιγράψει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και να μεταρρυθμίσει το εκλογικό σύστημα για μακροχρόνια διακυβέρνηση.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Σλοβακίας τροποποίησε το σύνταγμα για να συγκαλέσει ημερομηνία για πρόωρες εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Φοβούμενο ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν το σύνταγμα για άλλους σκοπούς, το ισχυρότερο κόμμα OĽaNO δήλωσε ότι θα καταθέσει ψήφο υπέρ της τροπολογίας που εγκρίθηκε αργότερα μόνο εάν το σύνταγμα τροποποιηθεί ώστε να περιέχει ένα μπλοκ κατά της αλλαγής του εκλογικού συστήματος.

«Υπάρχει μια προφανής απειλή, ότι οι επόμενες εκλογές μπορεί να είναι οι τελευταίες δημοκρατικές εκλογές εάν δεν βάλουμε ένα τέτοιο εμπόδιο στο σύνταγμα», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Απλοί Άνθρωποι και Ανεξάρτητες Προσωπικότητες (OĽaNO) Ίγκορ Μάτοβιτς.

«Νομίζω ότι πρόκειται για πραγματική ανησυχία», πρόσθεσε ο υπουργός Απασχόλησης Μίλαν Κράινιακ από το κόμμα Είμαστε Οικογένεια.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εκλέγονται επί του παρόντος σε μία εκλογική περιφέρεια. Σε ένα μεικτό σύστημα, οι μισοί βουλευτές θα εκλέγονταν σε 76 εκλογικές περιφέρειες. Μια τέτοια αλλαγή έχει ήδη προταθεί από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Πέτερ Πελεγκρίνι (Hlas-SD).

«Γιατί δεν δημιουργούμε ένα μικτό εκλογικό σύστημα που θα επιτρέπει σε επαγγελματίες και εξειδικευμένους ανθρώπους να μπαίνουν στο κοινοβούλιο; Οι περιφερειακές εκλογές έδειξαν ότι πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε εκ βάθρων για το θέμα αυτό, μόνο τότε θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο Πελεγκρίνι.

Ο Μάτοβιτς πιστεύει ότι ο Πελεγκρίνι έχει συνάψει συμφωνία για να προωθήσει ένα μεικτό σύστημα, με τον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη του Smer-SD Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος κατατάσσεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις.

Στην Ουγγαρία, το μικτό σύστημα βοήθησε το Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, καθώς ευνοεί δομικά το ισχυρότερο κόμμα.

Η συνταγματική τροποποίηση ήταν ο όρος του OĽaNO του Μάτοβιτς για την υποστήριξη ενός άλλου συνταγματικού νόμου για τη συντόμευση του εκλογικού κύκλου και τον καθορισμό ημερομηνίας για τις πρόωρες εκλογές, αφού η κυβέρνηση του Έντουαρντ Χέγκερ (OĽaNO) έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο.

Αφού η σημερινή κυβέρνηση έχασε την ψήφο δυσπιστίας, ο Χέγκερ προσπάθησε να βρει μια νέα πλειοψηφία, αλλά τελικά απέτυχε. Στη συνέχεια, τα κοινοβουλευτικά κόμματα διαπραγματεύτηκαν τον όρο για νέες εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Smer-SD του Φίκο, το Hlas-SD και δύο ακροδεξιά κόμματα πίεσαν για τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατό – τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Η ημερομηνία του Σεπτεμβρίου προτιμάται από τα πρώην κόμματα του συνασπισμού και ορισμένα από τα ανεξάρτητα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τα οποία έχουν συνδυασμένη δύναμη ψήφου που ξεπερνά τις 90 ψήφους που απαιτούνται για την αλλαγή του συντάγματος.

Related posts

Δένδιας: Θέλουμε τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ

money

Υστερεί η Φινλανδία ως προς την ισότητα των φύλων στα διοικητικά συμβούλια

money

Ο Μισέλ συγχαίρει την Μελόνι για την «υπευθυνότητά» της

money

ΟΟΣΑ: Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% φέτος και 5% το 2022

money

Ακριβό λογαριασμό για το LNG θα πληρώσει η Γερμανία

money

Οι οδυνηρές αλήθειες Τόμσεν

money