Image default
EUROPE

Οι ευρωβουλευτές πιέζουν για νομοθεσία για τα διασυνοριακά δικαιώματα των οικογενειών του ουράνιου τόξου

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πίεσαν την Τετάρτη (23 Νοεμβρίου) την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση για την κατοχύρωση των διασυνοριακών δικαιωμάτων των «οικογενειών του ουράνιου τόξου» στη νομοθεσία της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν την υπόθεση «Μωρό Σάρα» του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η κόρη ενός ομόφυλου ζευγαριού που γεννήθηκε στην Ισπανία δεν έλαβε πιστοποιητικό γέννησης από τις βουλγαρικές αρχές, επειδή η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει τους γάμους και τη νόμιμη γονεϊκότητα των ομοφυλοφίλων.

Ως αποτέλεσμα, η Σάρα είναι νομικά ανιθαγενής, πράγμα που σημαίνει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία της εντός της ΕΕ περιορίζεται στην Ισπανία.

Το ΔΕΕ αποφάνθηκε πέρυσι ότι ενώ τα κράτη μέλη δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να αναγνωρίσουν νομικά τα ομόφυλα ζευγάρια και τη γονική τους ιδιότητα, πρέπει να στηρίζουν τα δικαιώματα των ζευγαριών και των παιδιών τους βάσει του δικαίου της ΕΕ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει de facto αναγνώριση των οικογενειών ουράνιου τόξου.

Ωστόσο, παρόλο που το ΔΕΕ αποφάσισε ότι επειδή η Ισπανία αναγνώρισε τους γονείς της Σάρα, η Βουλγαρία θα πρέπει να κάνει το ίδιο για να προστατεύσει τα δικαιώματά της, η δράση έχει καθυστερήσει και η κατάσταση της ίδιας και άλλων παιδιών παραμένει άλυτη.

Αρκετοί ευρωβουλευτές επεσήμαναν αυτή τη συνεχιζόμενη νομική εκκρεμότητα ως λόγο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Παρά το γεγονός ότι τα δικαιώματα αυτά κατοχυρώνονται στη συνθήκη, η ΕΕ δεν παρεμβαίνει αποτελεσματικά για να προστατεύσει τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών ουράνιων τόξων», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μάριο Φουρόρε. «Τώρα η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει κοινούς κανόνες που να αναγνωρίζουν αυτές τις ενώσεις και τη γονεϊκότητα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνονται διακρίσεις εις βάρος των πολιτών».

Άλλοι πήγαν την έκκληση ένα βήμα παραπέρα, προτρέποντας την Επιτροπή να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει και να επιβάλει κυρώσεις σε κράτη που δεν συμμορφώνονται με την απόφαση του ΔΕΕ.

Ωστόσο, οι κανόνες αναγνώρισης της γονικής ιδιότητας εμπίπτουν επί του παρόντος στην αρμοδιότητα των κρατών μελών και ορισμένοι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι η Επιτροπή θα υπερέβαινε την εντολή της εάν πρότεινε αυτού του είδους τη νομοθεσία.

«Μέσω αυτού του κανονισμού και αυτών των κανόνων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επιβάλει κάτι στα κράτη μέλη, το οποίο όμως δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί. «Συνδέεται με τον ορισμό της οικογένειας και της γονεϊκότητας. Καμία συνθήκη δεν έχει δώσει [στην Επιτροπή] αυτή τη δυνατότητα».

Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Άνγκελ Ντζαμπάζκι αντιτάχθηκε στην ιδέα με παρόμοιο σκεπτικό.

«Αυτό που προσπαθείτε να κάνετε εδώ είναι να αλλάξετε τον τρόπο ζωής μας», είπε. «Δεν σας λέμε πώς να οργανώσετε τις κοινωνίες ή τις οικογένειές σας. […] Ο γάμος μας είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Οι γονείς είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα. Αυτή είναι η εθνική μας βούληση».

Με αφορμή τις ομιλίες αυτές, η Έλενα Ντάλι, Επίτροπος της ΕΕ για την ισότητα, διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι η Επιτροπή «παρακολουθεί την εφαρμογή της απόφασης του δικαστηρίου και βρίσκεται σε διάλογο με τα κράτη μέλη σχετικά με αυτό».

«Εάν χρειαστεί, η Επιτροπή θα αναλάβει νομική δράση», πρόσθεσε η ίδια.

Η κ. Ντάλι δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή θα υποβάλει «πρόταση κανονισμού για την εναρμόνιση των κανόνων των κρατών μελών για τη σύσταση της γονικής μέριμνας σε διασυνοριακές καταστάσεις και για την αναγνώριση από ένα κράτος μέλος της γονικής μέριμνας που έχει συσταθεί σε άλλο κράτος μέλος».

Related posts

Ο κορονοϊός έβαλε λουκέτο και στο βασικό ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο

money

Η ολλανδική προσωρινή προστασία δεν θα ισχύει πλέον για τους μη Ουκρανούς πρόσφυγες

money

Δένδιας: Η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ ισχυρότατα μέτρα κατά της Τουρκίας

money

Προχωράει στη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση η Γερμανία

money

Εκτός λειτουργίας το μοναδικό διυλιστήριο της Κροατίας για πέντε μήνες

money

Βουλή – Νέος πτωχευτικός κώδικας: πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα κατέθεσαν Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ

money