Image default
ECONOMY

Εκπτωτη από το διαγωνισμό για τα self test η Swiss Med

Εκπτωτη κηρύχθηκε από τον πρώτο διαγωνισμό για την προμήθεια self test η εταιρεία Swiss Med Εμπορική ΙΚΕ, καθώς δεν παρέδωσε τα προϊόντα (3 εκατομμύρια self test) στον προβλεπόμενο χρόνο, ενώ δεν έγινε και δεκτό το αίτημά της για παράταση. Κατόπιν τούτων με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που αναρτήθηκε στη Διαύγεια η εταιρεία κυρήχθηκε έκπτωτη και κατέπεσε η εγγυητική επιστολή ύψους 504.000 ευρώ.

Ποιο αναλυτικά στην απόφαση η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας γνωστοποιεί την απόρριψη του αιτήματος παράτασης του συμβατικού χρόνου παράδοσης της αναδόχου επισημαίνει ότι δεν προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης παράτασης του χρόνου παράδοσης των ειδών. Κηρύσσει την εταιρεία έκπτωτη και αποφασίζει την κατάπτωση υπέρ του Δημοσίου της εγγύησης η οποία εξεδόθη από την Alpha Bank ύψους 504.000 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Στημένος ο διαγωνισμός

«Όσο και αν προσπαθούν ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του, το σκάνδαλο με τα self tests δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι τεράστιες».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι «μετά τις αποκαλύψεις, τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και αφού το θέμα έφτασε πια στη Βουλή, η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ του Σαββάτου – σαν τον κλέφτη και πάλι – να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό να δώσει 10 εκατ. ευρώ».

Μια εταιρεία, συνεχίζει, «η οποία ιδρύθηκε λίγο καιρό πριν αυτός προκηρυχθεί, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και μόνα “προσόντα” τα χρέη και την “εμπειρία” των ιδιοκτητών της σε άσχετες δραστηριότητες».

«Φυσικά τα self tests ουδέποτε παραδόθηκαν όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει η κυβέρνηση», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζει δε ότι «όπως αποκαλύφθηκε χθες η εταιρεία αυτή, λίγο καιρό μετά την εξασφάλιση των 10 εκατ. πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία με ανάλογα χαρακτηριστικά».

Χαρδαλιάς: Τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα

Η κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία, προχώρησε με ταχύτητα, αλλά και πλήρη διαφάνεια, στη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια selftest, που θα επιτρέψουν να ανοίξει με ασφάλεια σειρά δραστηριοτήτων, απαντάει με ανακοίνωσή του στον ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως τονίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε εξαρχής την προσπάθεια με αθλιότητες, fake news και τη γνωστή του μικροψυχία. Το ίδιο κάνει και τώρα που το συμπληρωματικό αυτό εργαλείο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας.

«Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα. Έγινε πλήρης έλεγχος των δικαιολογητικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο διαπίστωσε ότι η νομιμότητα τηρήθηκε απολύτως.Αυτός ήταν και ο σκοπός της εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση που κάποιος εκ των αναδόχων δεν τηρούσε στο ακέραιο τις συμβατικές του υποχρεώσεις.Διασφαλίστηκαν πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου και με την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής το Δημόσιο ωφελήθηκε με ένα σημαντικό ποσό» επισημαίνει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, αλλά επιβεβαιώνεται ότι έχει χάσει οποιαδήποτε επαφή με την αλήθεια» καταλήγει ο κ. Χαρδαλιάς.

* Δείτε την απόφαση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

Related posts

Παρουσιάστηκε η εξαγωγική πύλη «Access2Markets»

money

Συνάντηση Αδωνι Γεωργιάδη με τη διοίκηση της ΕΕΤ

money

ΕΛΣΤΑΤ: Ποιοι κλάδοι έδειξαν αντοχές στην πανδημία

money

Αυξήσεις έως και 30% στις λαϊκές αγορές

money

Σε τρικυμία το yachting λόγω πανδημίας, τι ζητά η αγορά

money

ΦΠΑ: Τι λένε οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ για τη μείωση των τιμών

money