Image default
EUROPE

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι η εξασφάλιση μιας «καλής θέσης» στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της Ursula von der Leyen προκειμένου να γίνει επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Jacek Sasin και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Piotr Müller.

Η EURACTIV Πολωνίας αναφέρει επί αρκετές εβδομάδες ότι η Βαρσοβία μπορεί να ενδιαφέρεται για μια θέση που σχετίζεται με ενεργειακά ζητήματα και ο Sasin επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της κυβέρνησης για το ενεργειακό πόστο σε συνέντευξη με την TVN24.

Στις αρχές Ιουνίου, ο δικτυακός τόπος WysokieNapiecie.pl, ο οποίος καλύπτει θέματα ενέργειας, αποκάλυψε ότι η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager και φιλελεύθερη spitzenkandidat είχε προσφέρει στην πολωνική κυβέρνηση τη θέση του Επιτρόπου για την ενέργεια σε αντάλλαγμα για υποστήριξη στον αγώνα της για την κορυφαία θέση της ΕΕ. Η μόνη προϋπόθεση ήταν να βρεθεί μια γυναίκα.

Το όνομα της υπουργού Τεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας της Πολωνίας, Jadwiga Emilewicz, η οποία είναι σκεπτικιστική απέναντι στον άνθρακα, έχει ακουστεί επανειλημμένα.

Η Vestager είναι τώρα εκτός αγώνα, αλλά τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει: οι Πολωνοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προωθούν την Emilewicz και απαιτούν το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, ενώ η Vestager θα παραμείνει στην Επιτροπή ως αντιπρόεδρος, γεγονός που μπορεί να της δώσει τη δύναμη να επηρεάσει τη σύνθεση της νέας Κομισιόν. (Mateusz Kucharczyk, EURACTIV.pl/ Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com / EURACTIV.ro/ Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk/ Aneta Zachová, EURACTIV.cz/ Angele Kedaitiene) Διαβάστε περισσότερα.

ΠΑΡΙΣΙ

Είναι το κλίμα. Σύμφωνα με το AFP, η Γαλλία θα ήθελε ένα σημαντικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο ή το χαρτοφυλάκιο για το κλίμα. Ο Pierre Moscovici έχει τις οικονομικές, φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις από το 2014, ενώ ο προκάτοχός του Michel Barnier ήταν αρμόδιος για την εσωτερική αγορά μεταξύ του 2010 και του 2014.

Το Παρίσι πιστεύει ότι το να έχει το εμπορικό ή κλιματικό χαρτοφυλάκιο θα συμβάλει στην επιτάχυνση της κλιματικής μετάβασης. Ο Πρόεδρος Macron επέμεινε στην υπογραφή εμπορικών συμφωνιών μόνο με χώρες που αποτελούν μέρος της συμφωνίας του Παρισιού. (EURACTIV.fr)

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μπλόκο στη πρόταση για τη μετανάστευση. Η πρόταση της Γερμανίας για δεσμευτικό μηχανισμό διανομής για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα σε κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία συμμετέχουν οικειοθελώς στο σύστημα ποσοστώσεων, δεν κατάφερε να πείσει αρκετές χώρες σε συνεδρίαση του Συμβουλίου στο Ελσίνκι. Οι μετανάστες που προέρχονται από ναυάγιο συχνά πρέπει να περιμένουν για αρκετές ημέρες σε σκάφη διάσωσης στην ανοικτή θάλασσα, προτού οι χώρες αποφασίσουν για τη μετεγκατάστασή τους.

«Αυτή είναι μια διαδικασία ανάξια της Ευρώπης», δήλωσε στο Ελσίνκι ο Horst Seehofer, υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Η Γαλλία, η οποία υποστηρίζει την πρόταση της Γερμανίας, επιθυμεί να φιλοξενήσει μια νέα συνάντηση στο Παρίσι τη Δευτέρα. Μια τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τον Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με άλλα πηγές, οι δύο χώρες προσπαθούν να πείσουν μέχρι 15 κράτη μέλη να συμμετάσχουν στο σύστημα ποσοστώσεων.

Πρόστιμα στους μαθητές λόγω του κλίματος. Η πόλη του Mannheim έχει εκδώσει τα πρώτα πρόστιμα στους μαθητές που παραλείπουν το σχολείο για να συμμετάσχουν στις επονομαζόμενες «Παρασκευή για το Μέλλον» κλιματικές απεργίες. Οι μαθητές γυμνασίου πρέπει να πληρώσουν ο καθένας 88,50 ευρώ για την παράλειψη δύο ωρών μαθημάτων το Μάιο. Οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις συζητούνται σε μεγάλο βαθμό στη Γερμανία, με τη μία πλευρά να λέει ότι οι διαδηλώσεις θα πρέπει να διοργανώνονται εκτός σχολικών ωρών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι συγκεντρώσεις τα σαββατοκύριακα δεν θα έχουν την ίδια προσοχή. Όσοι απεργούν σήμερα στο Βερολίνο (19 Ιουλίου), θα συνοδευτούν από μια εξέχουσα επισκέπτρια: την Greta Thunberg. (Doris Pundy, EURACTIV.de)

ΜΑΔΡΙΤΗ

Το τελεσίγραφο του nchez. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, επιβεβαίωσε την Πέμπτη τις προϋποθέσεις του προκειμένου ο Γενικός Γραμματέας της αριστερής Unidas Podemos, Pablo Iglesias να γίνει μέρος μιας κυβέρνησης συνεργασίας με το σοσιαλιστό κόμμα PSOE, όπως ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE. Ο Sánchez προειδοποίησε τον Iglesias ότι εάν οι Podemos δεν τον υποστηρίξουν την επόμενη εβδομάδα, δεν θα του προσφέρει ξανά την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση «συνεργασίας» με μέλη του κόμματος του Iglesias. «Κατόπιν, δεν θα υπάρξει άλλη προσφορά», δήλωσε ο Sanchez στο τηλεοπτικό σταθμό La Sexta.

Ο Iglesias επιμένει ότι τα μέλη του Podemos θα πρέπει να έχουν υπουργικές θέσεις, ενώ ο Sánchez αντιτίθεται, λέγοντας ότι μπορεί να προσφέρει υψηλές θέσεις μόνο σε άλλους δημόσιους φορείς. (EuroEFE.EURACTIV.es)

ΡΩΜΗ

Κοντά στην κρίση. Χάος κυριαρχεί στην κυβέρνηση αφού τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα ψήφισαν διαφορετικά για την εκλογή της Ursula von der Leyen ως πρόεδρος της Επιτροπής. Ο ηγέτης της Lega, Matteo Salvini κατηγόρησε το Κίνημα Πέντε Αστέρων για προδοσία του ιταλικού λαού, επειδή ψήφισε υπέρ ενός υποψηφίου που πρότεινε ο Macron και η Merkel.

Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα, ο Luigi Di Maio του Κινήματος Πέντε Αστέρων αποκάλυψε ότι η Lega συμφώνησε αρχικά για την υποψηφιότητά της, αλλά άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή. «Σε κάποιο σημείο, λένε όχι στην VDL, καθώς δεν εξασφάλισε πλέον ότι ο ιταλός Επίτροπος θα διοριστεί από τη Lega», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, το νούμερο δύο της Lega, Giancarlo Giorgetti δήλωσε στον πρόεδρο Sergio Mattarella ότι αποχώρησε από τον αγώνα για τον επόμενο Ιταλό Επίτροπο. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Πρόεδρος-έκπληξη Επιτροπής του ΕΚ για τη Σλοβακία. Η σλοβάκα ευρωβουλευτής Lucia Ďuriš Nicholsonová (Ελευθερία και Αλληλεγγύη, ECR) εξελέγη πρόεδρος της επιτροπής EMPL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Είμαι αποτέλεσμα πολιτικών διαπραγματεύσεων, αλλά θέλω να είμαι η αρχή ενός εποικοδομητικού διαλόγου που στοχεύει σε ουσιαστική βελτίωση για τους πολίτες», είπε. Η εκλογή της κατέστη δυνατή μετά την αποτυχία της Beata Syzdlo από την Πολωνία να αποτελέσει μια πολιτικά απαράδεκτη επιλογή για την επιτροπή. Η Ďuriš Nicholsoná είχε εξετάσει τη δυνατότητα επιστροφής στη Σλοβακία μετά τις εκλογές του Μαρτίου 2020, αλλά η νέα θέση μπορεί να αλλάξει τα σχέδιά της. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

ΠΡΑΓΑ

Η Τσεχία επιθυμεί μια ενεργή και φιλοευρωπαϊκή V4. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην ομάδα του Βίσεγκραντ, η Τσεχική Δημοκρατία επιθυμεί να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της προοπτικής συνασπισμού των χωρών V4 εντός της ΕΕ, δήλωσε την Πέμπτη ο Τσέχος Υπουργός Εξωτερικών Tomáš Petříček. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως «χώρες που εμποδίζουν». Απεναντίας, πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στην εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς ή της αμυντικής συνεργασίας. Η τσεχική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να τονίσει τη σημασία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και της διεύρυνσης της ΕΕ. (Lukáš Hendrych, EURACTIV.cz)

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας απέρριψε δύο νομοσχέδια που αποσκοπούν στην απαγόρευση χορήγησης αμνηστίας ή χάριτος για καταδίκες διαφθοράς. Οι συνταγματικοί δικαστές δήλωσαν ότι αυτό θα έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου και θα καταστέλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. (EURACTIV.ro)

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Επιτέλους, νέα κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς έφερε έξι νέους υπουργούς στο μεγαλύτερο ανασχηματισμό της ιστορίας του υπουργικού συμβουλίου. Η Gabrijela Žalac (υπουργός ευρωπαϊκών πόρων) παραιτήθηκε μετά από σειρά σκανδάλων και θα αντικατασταθεί από τον υπουργό εργασίας και συνταξιοδότησης Μάρκο Πάβιτς, ενώ ο 34χρονος Josip Aladrović θα πάρει το χαρτοφυλάκιό του.

Η Nada Murganić (υπουργός κοινωνικής πρόνοιας) αναχωρεί και θα αντικατασταθεί από τη Vesna Bedeković. Ο Tomislav Tolušić (γεωργία) θα αντικατασταθεί από την Marija Vučković, ενώ ο διπλωμάτης Goran Grlić Radman θα είναι υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική.

Ο Πλένκοβιτς επέλεξε νέους, πιστούς και φιλοευρωπαίους συμμάχους, ως ένα σαφές μήνυμα απέναντι στις επαναστατικές δυνάμεις του κόμματος. Η μόνη θέση που έχει απομείνει είναι αυτή του Κροάτη Επίτροπου, θέση για την οποία ο πρωθυπουργός κρατά τα χαρτιά του κλειστά. (Tea Trubić, EURACTIV.hr)

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Πέντε φορές λιγότερη στήριξη σε γυναίκες παρά σε άνδρες επιχειρηματίες. Οι γυναίκες στη Σερβία κατέχουν μόλις το ένα τρίτο των επιχειρήσεων της χώρας, ενώ μεταξύ των επιχειρήσεων που λαμβάνουν στήριξη για ανάπτυξη επιχειρήσεων, μόνο μία στις πέντε ανήκει σε μια γυναίκα, σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη. (beta.rs, EURACTIV.rs)

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

Related posts

Brexit: μικρή αναβολή ζητά η Βρετανία, νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία, συνεχίζεται η αβεβαιότητα

money

Eric Andrieu: όσον αφορά το περιβάλλον, η μελλοντική ΚΑΠ είναι οπισθοδρομική

money

«Ξεσπαθώνει» η EuroAsia Interconnector: παραμένει Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης και Αττικής

money

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

money

Αποστολάκης: δηλώσεις για την αμυντική συνεργασία ΕΕ – Νάτο

money

Η ΕΚΤ θέλει άμεση συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

money