Image default
EUROPE

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μήνυμα από το Μόναχο. Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του  αδελφικού κόμματος του CDU στη Βαυαρία, Andreas Dobrindt, δήλωσε ότι «έχει ελάχιστη κατανόηση» για τη θέση του Spitzenkandidat του ΕΛΚ, Manfred Weber απέναντι στον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα Die Welt.

Ο Dobrindt φοβάται ότι η σκληρή γραμμή του Weber απέναντι στον Ορμπάν και το κυβερνών κόμμα Fidesz θα μπορούσε να οδηγήσει αρκετά ευρωπαϊκά συντηρητικά κόμματα μακρυά από το ΕΛΚ και σε μια νέα δεξιά διαμόρφωση στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Τον Μάρτιο, το ΕΛΚ αποφάσισε να μην εκδιώξει, αλλά να αναστείλει προσωρινά το κόμμα Fidesz του Ορμπάν λόγω κατηγοριών για παραβιάσεις των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου.

Πριν από την απόφαση, μια υψηλού επιπέδου πηγή του CDU είχε δηλώσει στη EURACTIV.de ότι ο Orbán θα έπρεπε να παραμείνει στο ΕΛΚ αλλιώς θα κατέληγε στην αγκαλιά της ακροδεξιάς. (Claire Stam, EURACTIV.de)

Κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Το γραφείο κλίματος της Γερμανίας θα συζητήσει πώς η χώρα θα μπορούσε να φθάσει σε μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050, ανέφερε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Έχει να κάνει με την ουδετερότητα στο κλίμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν καθόλου εκπομπές CO2, αλλά ότι εάν εξακολουθούν να υπάρχουν, πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς μηχανισμούς αποθήκευσης του CO2 ή αντιστάθμισης του», πρόσθεσε η Μέρκελ.

ΠΑΡΙΣΙ

Μικροί υποψήφιοι εναντίον της δημόσιας τηλεόρασης. Οι υποψήφιοι των μικρών κομμάτων είναι εξαγριωμένοι με την France Télévision μετά την απόφαση της τελευταίας να διαχωρίσει μια προγραμματισμένη (για τις 22 Μαΐου) προεκλογική τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ μικρών και μεγάλων πολιτικών κομμάτων.

Η συζήτηση των «μικρών» υποψηφίων θα μεταδοθεί αργά το βράδυ «όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο», σύμφωνα με τον Benoît Hamon της αριστεράς Génération-s, ενώ ο Ian Brossat του Κομμουνιστικού Κόμματος χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «δημοκρατικό σκάνδαλο» λίγο πριν την Ευρωεκλογές.

Ομοφοβία. Για τρίτη συνεχή χρονιά, η σωματική βία ενάντια στους ΛΟΑΤ αυξήθηκε το 2018 στη Γαλλία σε 231 επιθέσεις, σύμφωνα με έκθεση της SOS Homophobie. Η ΜΚΟ δήλωσε ότι η ομοφοβία είχε γίνει «όλο και πιο βίαιη» στη Γαλλία, καθώς ο αριθμός των επιθέσεων αυξήθηκε κατά 66% από το 2017. (EURACTIV.fr)

ΧΑΓΗ

Εποχές φορολόγησης. Η ολλανδική κυβέρνηση άσκησε χθες πιέσεις στην ΕΕ, ανακοινώνοντας σχέδια για την έναρξη φορολόγησης των αεροπορικών ταξιδιών εάν οι Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε μια πανευρωπαϊκή λύση. Εάν εφαρμοστούν οι κανόνες, τότε οι επιβάτες που αναχωρούν από ολλανδικό έδαφος θα πληρώνουν χρέωση 7 ευρώ. Οι Ολλανδοί δήλωσαν επίσης ότι εξετάζουν το εάν θα λειτουργούσε η προοπτική ενός φόρου για τα καύσιμα αεριωθουμένων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Επίτροπος καρουζέλ. Ο απερχόμενος Βέλγος Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης, Koen Geens, δήλωσε το ενδιαφέρον του για τη θέση του Επιτρόπου της ΕΕ για τη Μετανάστευση κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης για τις εκλογές.

«Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να γίνω, είναι Επίτροπος αρμόδιος για το άσυλο και τη μετανάστευση. Θα ήταν πολύ δύσκολο, αλλά συμβαίνει», είπε ο Geens. Το γραφείο του, ωστόσο, υποβάθμισε τα σχόλιά του. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η Ισπανία ανακαλεί φρεγάτα από την ομάδα μάχης των ΗΠΑ. Η υπουργός Άμυνας Margarita Robles ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα ανακαλέσει προσωρινά τη φρεγάτα «Méndez Nuñez» που συνοδεύει τον αμερικανικό αερομεταφορέα «Abraham Lincoln», λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Η Robles δήλωσε ότι η Ισπανία εξακολουθεί να είναι «σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ», αλλά πρόσθεσε ότι τα στρατεύματά της δεσμεύονταν μόνο από τις συμφωνίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο El Pais ανέφερε ότι η ενσωμάτωση του ισπανικού σκάφους στην ομάδα μάχης των ΗΠΑ σχεδιάστηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο, με στόχο την αύξηση της κοινής διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση της κοινής κατάρτισης και του συντονισμού. (EuroEFE.EURACTIV.es)

ΡΩΜΗ

Ο Σαλβίνι αψηφά τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. «Αν χρειαστεί να σπάσουμε κάποια όρια, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», δήλωσε ο δεξιός ηγέτης της Lega Matteo Salvini, αναφερόμενος στο έλλειμμα του προϋπολογισμού και το υψηλό χρέος της χώρας σε βάρος του ΑΕΠ, το οποίο υπερβαίνει τα όρια της ΕΕ.

Ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio, επέκρινε τη δήλωση ως «αρκετά ανεύθυνη». Μετά το σχόλιο του Salvini, τόσο τα επιτόκια των ομολόγων της Ιταλίας όσο και η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων έφτασαν σε νέο υψηλό. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ΑΘΗΝΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κίνα. Μετά από συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι το Πεκίνο έδειξε «κατανόηση» στις ελληνικές θέσεις για την Κύπρο. «Υπάρχει κατανόηση από την πλευρά της Κίνας, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένου ότι, αυτή τη στιγμή, έχουμε επίσης την κατανόηση τόσο των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ και, ιδιαίτερα, της ΕΕ»

Ο κ. Παυλόπουλος επισκέφτηκε επίσης το Ενημερωτικό Κέντρο της Huawei στο Πεκίνο και συναντήθηκε με αξιωματούχος του τεχνολογικού γίγαντα. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Σεξουαλικό σκάνδαλο και Εκκλησία. Η συζήτηση για τα σκάνδαλα της παιδοφιλίας στην Καθολική Εκκλησία έχει ενταθεί στην Πολωνία μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Tell No One» στο YouTube το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία απεικονίζει ιστορίες θυμάτων ιερέων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η τιμωρία για την παιδεραστία θα είναι αυστηρότερη, ενώ ο Jarosław Kaczyński, ηγέτης του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο βρίσκεται κοντά με την Εκκλησία, δήλωσε ότι κανένας δράστης σεξουαλικής εκμετάλλευσης δεν θα αποφύγει την τιμωρία. Το θέμα είναι πιθανό να επηρεάσει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και να βλάψει το PiS. (EURACTIV.pl)

ΠΡΑΓΑ

Οι Τσέχοι δίνουν προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Τέσσερις στους πέντε Τσέχους ψηφοφόρους πιστεύουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος, των ζώων και της φύσης, η βιώσιμη γεωργία και η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελούν καθοριστικές προτεραιότητες στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IPSOS MORI. Η έκθεση πρόσθεσε ότι το 69% των Τσέχων θεωρεί προτεραιότητα τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ακόμη μια ένταση με πρεσβεία. Η πρεσβεία της Παλαιστίνης στη Ρουμανία δήλωσε ότι ο Liviu Dragnea, ηγέτης του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, είχε ενημερώσει τον πρέσβη της, Fuad Kokaly ότι η Ρουμανία δεν θα μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της στο Ισραήλ. Ωστόσο, ο Dragnea είπε ότι η δήλωση δεν αντικατόπτριζε τις συνομιλίες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας είχε ολοκληρώσει μια ανάλυση σχετικά με το εάν θα μετακινηθεί η πρεσβεία, η οποία έχει σταλεί τώρα στα άλλα θεσμικά όργανα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, δήλωσε ο Dragnea.

Οι ροές FDI μειώνονται. Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας δήλωσε ότι οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα έφτασαν το 1,24 δισ. Ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων μειώθηκαν κατά 20% από 1,55 δισ. Ευρώ την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας (EURACTIV.ro)

ΣΟΦΙΑ

Ο υπουργός Γεωργίας παραιτείται. Ο υπουργός γεωργίας, τροφίμων και δασοκομίας, Roumen Porozhanov παραιτήθηκε λόγω του συνεχιζόμενου σκανδάλου που αφορά αγορές πολυτελών ακινήτων και κατασκευές ξενώνων με πόρους της ΕΕ για ιδιωτική χρήση. Η παραίτηση έρχεται μετά από έρευνα της εισαγγελικής αρχής σχετικά με καταχρήσεις κοινοτικών κονδυλίων μέσω του κρατικού ταμείου για τη γεωργία, ενόσω ο Porozhanov ήταν υπεύθυνος.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν αναφορές σχετικά με ασυμφωνίες μεταξύ της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της επιτροπής κατά της διαφθοράς και της δικής του δήλωσης. Ο Porozhanov δήλωσε ότι δεν επιθυμεί η επίθεση εναντίον του να επηρεάσει το έργο της κυβέρνησης. (Εταίρος της EURACTIV Dnevnik).

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Καμία γη σε ξένους. Το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην κροατική εφημερίδα Večernji ότι η Κροατία είχε χάσει την προθεσμία παράτασης του μορατόριουμ για την πώληση γεωργικής γης σε αλλοδαπούς ήταν λάθος. Ανέφερε ότι η προθεσμία είναι τον Ιούλιο του 2020 και θα ζητήσει παράταση έγκαιρα.

«Μέχρι τώρα, μια τέτοια επέκταση για τα πρόσθετα 3 χρόνια ζητήθηκε και εγκρίθηκε για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, οπότε δεν βλέπουμε τον λόγο να μην επιτραπεί και στη Κροατία να κάνει το ίδιο», ανέφερε το υπουργείο.

Τον Ιούνιο του 2020, λήγει ένα επταετές μορατόριουμ για την πώληση κρατικής και ιδιωτικής γεωργικής γης σε αλλοδαπούς και ξένα νομικά πρόσωπα, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ.

Κορεάτικα χρήματα για κροατικά αυτοκίνητα. Ο κατασκευαστής αυτοκινήτων Hyundai Motor Company και η Kia Motors έχουν επενδύσει από κοινού 80 εκατομμύρια ευρώ στην Rimac Automobili, την κροατική τεχνολογία ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής απόδοσης, ανακοίνωσε η εταιρεία αυτοκινήτων. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Κοινά σύνορα ελέγχου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Miro Cerar πρότεινε στον ιταλό ομόλογό του Enzo Moavero Milanesi ότι η Ιταλία και η Σλοβενία ​​θα πρέπει να δημιουργήσουν κοινές περιπολίες για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα. Ο Cerar είπε ο ιταλός υπουργός αντέδρασε θετικά και θα μεταφέρει την ιδέα στους υπουργούς εσωτερικών. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Το σερβικό ριζοσπαστικό κόμμα στη Χάγη. Οι αξιωματούχοι του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Vjerica Radeta και Petar Jojic θα δικαστούν στη Χάγη και όχι στη Σερβία, σύμφωνα με το δικαστήριο του ΟΗΕ. Ο Jojic και η Radeta κατηγορούνται για περιφρόνηση του δικαστηρίου της Χάγης για παρεμβάσεις με μάρτυρες στη δίκη του ηγέτη του κόμματός τους, Vojislav Seselj, ο οποίος καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου τον Απρίλιο του 2018.

Ένας δικαστής εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή τους και διέταξε τη Σερβία να τους εκδώσει χωρίς καθυστέρηση. Δήλωση σχετικά με το θέμα εξηγεί ότι οι μάρτυρες δεν θέλησαν να καταθέσουν στη Σερβία από φόβο για την ασφάλειά τους. (Beta-EURACTIV.rs)

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

Related posts

Ανησυχία στη Γερμανία για τις διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων

money

Συναντήσεις Έλληνα Υπουργού Άμυνας με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και τους ομολόγους του από Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία

money

Πηγές ΝΔ: ενισχυμένος ο Μητσοτάκης στο ΕΛΚ

money

Γερμανία προς Ανατολή: Επιταχύνετε τις μεταρρυθμίσεις ή θα χάσετε τον πληθυσμό σας

money

Συρία: Ναυάγησε το σχέδιο για ζώνη ασφαλείας – «Όχι» Άσάντ

money

Η ΕΚΤ δεν κρίνει σκόπιμη την καθιέρωση ψηφιακού νομίσματος

money