Image default
EUROPE

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

ΑΘΗΝΑ

Η Αθήνα πιέζει για περισσότερες εξαιρέσεις από τους αμερικανικούς δασμούς. Στο περιθώριο του στρατηγικού διαλόγου, Αθήνας-Η.Π.Α, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Σκρέκας, ζήτησε από την Υφυπουργό Εξωτερικών, Manisha Singh, την εξαίρεση περισσότερων αγροτικών προϊόντων, από τους αμερικανικούς δασμούς, οι οποίοι είναι ενάντια στα ευρωπαϊκά αγαθά. Αυτά τα προϊόντα είναι “φέτα, βερίκοκα, ελαιόλαδο και ελιές”.

Η αμερικάνική κυβέρνηση πρόσφατα αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 10-25% στα ευρωπαϊκά αγαθά, μετά από έναν κανονισμό που επέβαλε ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου, υπέρ της Αμερικής και κατά της Ευρώπης, ως προς τις επιδοτήσεις για την Airbus. Ο ευρωπαϊκός κατασκευαστής αεροσκαφών.

Οι δασμοί αφορούν εισαγωγές των ευρωπαϊκών προϊόντων, συνολικού ύψους 6.8 δις ευρώ, που αφορούν, από ιταλικά τυριά μέχρι και γαλλικά κρασιά και σκωτσέζικο ουίσκι. Η απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη και απειλεί να κλιμακώσει μια ήδη θερμαινόμενη διατλαντική εμπορική οδό.

Σύμφωνα με το EURACTIV.gr, ο Σκρέκας είπε, ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε εκτενώς σε υψηλό επίπεδο, συμπεριλαμβανόμενου και του αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα, ώστε να εξαιρεθεί το ελαιόλαδο και τα βρώσιμα έλαια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 50% των συνολικών αγροτικών εξαγωγών στην Αμερική. «η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία έχει εξαιρεθεί από τους δασμούς στις ελιές», ανέφερε ο Σκρέκας.

Σε συνάντηση με την Αμερικανίδα Υφυπουργό, ο Σκρέκας, έθεσε το ζήτημα της εξαίρεσης και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων, όπως η φέτα και τα βερίκοκα. Το υπουργείο Γεωργίας της Ελλάδας, ισχυρίστηκε ότι αυτά τα προϊόντα είναι εμβληματικά για τη χώρα, ειδικά όταν η βιομηχανία φέτας στηρίζει σχεδόν όλον τον κλάδο αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα,

Ο Υπουργός Γεωργίας, Μάκης Βορίδης, είπε σε εταίρο του EURACTIV’, AMNA, ότι η Αθήνα, επίσης, ζήτησε την εξαίρεση και στα προϊόντα κομποστοποιήσης, ειδικά των φρούτων.

Ο Βορίδης είπε, ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Η.Π.Α, είναι συνεχείς και δυναμικές, αφήνοντας μια μικρή πιθανότητα, να μην εφαρμοστούν οι δασμοί στις 18 Οκτωβρίου, αλλά αργότερα. Επίσης, τόνισε ότι ενδέχεται να υπάρξει μια αλλαγή στα προϊόντα και στους επιβαλλόμενους δασμούς, μετά την προσφυγή της Ευρώπης στην απόφαση του Δ.Ο. Ε. (Theodore Karaoulanis |EURACTIV.gr)

//

ΒΕΡΟΛΙΝΟ / ΠΑΡΙΣΙ

Λονδίνο εκεί; Μετά από μια τηλεφωνική συζήτηση μεταξύ του Βρετανού Πρωθυπουργού Boris Johnson και της Γερμανίδας Καγκελάριο Angela Merkel, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, «μια συμφωνία θα ήταν πρακτικά αδύνατη», σύμφωνα με πηγές που αναφέρει η AFP. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Merkel, ζήτησε από τον Johnson, να παραιτηθεί από την εναντίωση του, στη διατήρηση της βόρειας Ιρλανδίας στην Τελωνειακή Ένωση της Ε.Ε. Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε ότι η Merkel και Johnson τηλεφωνήθηκαν σήμερα το πρωί, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. (Claire Stam | EURACTIV.de)

Στο Παρίσι, σε συνέντευξη του στην καθημερινή εφημερίδα Les Echos, ο Jean-Claude Juncker, προειδοποίησε ότι ένα Brexit, θα οδηγούσε το Η.Β. σε ένα “βούλιαγμα”, δηλαδή αυτό που συμβαίνει όταν το χώμα λιώνει κάτω από το κτίριο, όπως επίσης, θα αποδυναμωθεί και η ανάπτυξη του μπλοκ. Επίσης χτύπησε το Η.Β., επειδή κατηγόρησε την Ε.Ε, για μια πιθανή αποτυχία στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι, «η αρχική αμαρτία είναι στα νησιά και όχι στην ηπειρωτική χώρα».

Η Goulard διαχωρίζει τους ευρωβουλευτές. Οι γραπτές απαντήσεις που έδωσε η Goulard, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, δεν ικανοποίησαν όλους τους ευρωβουλευτές και η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επιμένει σε μια άλλη ακρόαση, για την Πέμπτη. Όσο αφορά το “πολύ” συζητημένο σκάνδαλο των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου, για το οποίο οι πρώην συνάδελφοι του φιλελεύθερου κόμματος Modem, τώρα αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις, η ίδια είπε, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει την εντολή της, εάν κατηγορηθεί και θα συμβουλευτεί την πρόεδρο της Επιτροπής. Ωστόσο πολλοί θα προτιμούσαν να παραιτηθεί άμεσα.

Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και τις γαλλικές αρχές. Ωστόσο το όργανο της Ε.Ε, δεν βρήκε παράνομη τη δραστηριότητα και η Goulard έπρεπε να επιστρέψει περίπου 45.000 ευρώ.

Το σοσιαλιστικό κόμμα (S&D) έχει διαιρεθεί. Πολλοί βουλευτές από τις βόρειες χώρες όπως και Γάλλοι Ευρωβουλευτές, είναι κατά με την ιδέα, να συμφωνηθεί ένας υποψήφιος, όπου η ηθική του μπορεί να αμφισβητηθεί.

//

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η Ισπανία υποστηρίζει το σχέδιο διάθεσης των μεταναστών που έχουν διασωθεί στη θάλασσα. Η Ισπανία είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την πρόταση που υπέβαλαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα, για να βρεθεί μια δίκαιη κατανομή των διασωθέντων μεταναστών στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Fernando Grande-Marlaska, σε εταίρο του EURACTIV, EFE , την Τρίτη 8 Οκτωβρίου.

Το σχέδιο, το οποίο συζητήθηκε από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, επιδιώκει μια προσωρινή λύση (ελλείψει οριστικού συστήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο), για τη διάσωση των μεταναστών στη θάλασσα. Η ιδέα είναι να αποφευχθεί η επίλυση των καταστάσεων αυτών, κατά περίπτωση.

Οι επίσημες ισπανικές πηγές δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένες, ότι το σχέδιο για τη διαχείριση των μεταναστών στη Μεσόγειο, εσωκλείει αρκετούς από τους ισχυρισμούς του. Ωστόσο η Μαδρίτη επιμένει ότι το σχέδιο δεν πρέπει να περιορίζεται, ούτε σε αυτούς που επιδιώκουν ασυλία, αλλά και ούτε να εξαρτάται από την καλή θέληση των χωρών της Ε.Ε. (Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)

//

ΡΩΜΗ

Το μικρότερο κοινοβούλιο στην Ευρώπη, η βουλή της Ιταλίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία, μια συνταγματική μεταρρύθμιση, όπου θα αποσύρει από 945 σε 600, τον αριθμό των νομοθετών , στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Αυτή ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές προτάσεις του κόμματος Five Star Movement.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, PD, ψήφισε κατά της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, στις δυο πρώτες αναγνώσεις, αλλά αποφάσισε τελικά να το υποστηρίξει, ως μέρος ενός ευρύτερου συμβιβασμού που περιλαμβάνει τον νέο εκλογικό νόμο. Ένα δημοψήφισμα για επιβεβαίωση της συνταγματικής τροποποίησης μπορεί να συγκληθεί, από το ένα πέμπτο των σημερινών νομοθετών, 500.000 πολίτες ή πέντε περιφερειακές συνελεύσεις.

Εάν η μεταρρύθμιση περάσει, το ιταλικό κοινοβούλιο θα γίνει το μικρότερο στην Ευρώπη, ανάλογα με τον πληθυσμό του. Μια τέτοια μείωση προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των νομικών ειδικών, καθώς οι πολίτες θα εκπροσωπούνται λιγότερο. (Gerardo Fortuna| EURACTIV.com)

//

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Ποιος επωφελήθηκε από την κοινωνική πολιτική; Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Οικονομικής Ανάλυσης, διαπίστωσε ότι από το PiS, κοινωνικό πρόγραμμα (2015-2019), Family 500 plus”, επωφελήθηκαν τόσο τα πλούσια όσο και τα φτωχά νοικοκυριά. Στην πράξη αύξησε το εισόδημα των οικογενειών με παιδιά, συνταξιούχους και άτομα που δεν μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα. Αλλά η έκθεση σημείωσε ότι τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Από τα 7,7 δις ευρώ, που έχει υποσχεθεί, τους τελευταίους μήνες, πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, το 32% θα πάει στο πλουσιότερο και μόνο το 9% στους φτωχότερους. (Mateusz Kucharczyk | EURACTIV.pl)

//

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Η Σλοβακία πάλι διαχώρισε τις θέσεις της από την ομάδα V4. Αυτή τη φορά για την πολιτική για το κλίμα. Η Σλοβακία δεν εντάχθηκε στην ομάδα των δέκα χωρών που αντιτάχθηκαν στην επικαιροποίηση των στόχων περί των εκπομπών της Ε.Ε για το 2030, πριν από την συνδιάσκεψη του ΟΗΕ( COP25), για το κλίμα στο Σαντιάγκο της Χιλής. Η συζήτηση έλαβε μέρος κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, την περασμένη Παρασκευή 4 Οκτωβρίου. Η Σλοβακία ήταν μεταξύ των δεκατριών (13) χωρών, τα οποία υποστήριξαν την επικαιροποίηση των στόχων, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς συμμάχους της στο V4, τη Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. (Zuzana Gabrižová |EURACTIV.sk)

//

ΠΡΑΓΑ

Ανησυχία για τη Συρία. Σύμφωνα με τον Τσέχο Υπουργό Εξωτερικών, Tomáš Petříček, η δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη Βόρεια Συρία, θα κλιμακώσει την κατάσταση. «Ανησυχώ για τα σχέδια που θα κινήσουν τα αμερικάνικα στρατεύματα στη Συρία και για πιθανή στρατιωτική δράση της Τουρκίας. Οι απλοί άνθρωποι θα υποφέρουν, αυτό μόνο μπορεί να επιλυθεί πολιτικά και διπλωματικά. Εύχομαι ότι δεν υπάρξουν απόπειρες, ώστε να αναγκάσουν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν. Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό» ανέφερε ο Υπουργός. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

//

ΣΟΦΙΑ

Παρακολουθούν τα μετρητά. Εκείνοι που εγκαταλείπουν τη Βουλγαρία θα πρέπει να δηλώσουν εάν μεταφέρουν μετρητά πάνω από 10.000 ευρώ, σύμφωνα με τις νομοθετικές αλλαγές που προτείνει ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας. Επιπλέον ο νόμος απαγορεύει τις μεταφορές ποσού πάνω από 15.000 ευρώ στις περιπτώσεις που οι τελωνιακές αρχές έχουν λάβει πληροφορίες ότι ο ενδιαφερόμενος έχει υποχρεώσεις πληρωμών στο δημόσιο. (Dnevnik.bg)

//

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Πώς να πείσετε τους σοσιαλιστές ευρωβουλευτές. Μια ημέρα πριν από μια κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η Πρωθυπουργός Viorica Dăncilă, προσπάθησε να πείσει βουλευτές, από το κόμμα της, να μην συμμετέχουν στην αντιπολίτευση, με τη υπόσχεση χρημάτων για τις τοπικές αρχές και αραιώνοντας τις απειλές πιθανών εγκληματικών χρεώσεων, σύμφωνα με ένα ηχογραφημένο υλικό που έλαβε η Newsweek Romania. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του PSD έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, μετά την αποχώρηση του ALDE από τον συνασπισμό, τον Αύγουστο. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν πρόταση μομφής, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση μετρά επίσης μερικές ψήφους από ορισμένα μέλη του PSD.

Όμως η Dăncilă και οι Υπουργοί της προσπάθησαν να πείσουν τους βουλευτές του PSD, να μην ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης, υποσχόμενη ότι θα διαθέσει νέα κρατικά κονδύλια στις τοπικές αρχές, “αυτά” σε κυβερνητική συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, μόλις μια ημέρα μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης. Επιπλέον και σύμφωνα με την ηχογράφηση, η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους βουλευτές ότι θα έχουν μεγαλύτερο λόγο κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, ενώ η Dăncilă, ακούστηκε ότι είπε πως, αυτό που πραγματικά διακυβεύεται σε αυτή τη ψηφοφορία, δεν είναι οι υπουργικές θέσεις ,αλλά ο διορισμός των εισαγγελέων και ο χειρισμός των αρχείων της διαφθοράς.(EURACTIV.ro)

//

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η Σλοβενία είναι θυμωμένη με την Αυστρία, ο Σλοβένος Υπουργός Εσωτερικών, Boštjan Poklukar, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του με την ανακοίνωση της Αυστρίας, ότι θα επεκτείνει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβενία για άλλους έξι μήνες. Οι συνοριακοί έλεγχοι συστήθηκαν για πρώτη φορά το 2015, σε μια εποχή μεγάλου μεταναστευτικούς κύματος. Ο Boštjan Poklukar, είπε ότι θα είναι καλύτερο να δημιουργηθούν μικτές περιπολίες για τον έλεγχο των συνόρων, όπως αυτές που έχει η Σλοβενία με την Ιταλία. Η Σλοβενία διαθέτει στρατιωτικά στρατεύματα, σύρμα και περιφράξεις στα σύνορα με την Κροατία. (Željko Trkanjec |EURACTIV.hr)

//

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Δεν υπάρχουν πλέον τάσεις για μαζική μετανάστευση. Ο Πρωθυπουργός Andrej Plenković, είπε ότι η μετανάστευση προς τις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι πια πρόβλημα. «αυτές οι ροές έχουν σταθεροποιηθεί στην Κροατία και δεν υπάρχουν οι τόσο μαζικές μεταναστευτικές τάσεις», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «H κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την οικονομική ανάπτυξη, οι μακροοικονομικές τάσεις είναι καλές, έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας και το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης που κυμαίνεται στο 66%, είπε. (Željko Trkanjec |EURACTIV.hr)

//

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Kurti: Νέος κυβερνών συνασπισμός θα πρέπει να συμπεριλάβει τη Σερβία, άλλα όχι τη λίστα της. Ο Kurti, αρχηγός του κόμματος Self-Determination, το οποίο κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι, ένας νέος κυβερνών συνασπισμός θα συμπεριλάβανε τα σερβικά κόμματα άλλα όχι τη σερβική λίστα, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι ένα κόμμα αλλά μια κατάσταση. Σύμφωνα με το σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να συμπεριλάβει τουλάχιστον έναν Υπουργό από την σερβική κοινότητα, αλλά δεν προβλέπει ότι ένας Υπουργός πρέπει να είναι από τη σερβική λίστα. «Θα εστιάσουμε στις προτεραιότητες μας σε σχέση με τις μειονότητες ως κοινότητες και όχι ως κόμματα», δήλωσε ο Kurti, στην τηλεόραση N1.

Related posts

Η Ευρωβουλή ζητά τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος Erasmus+

money

Επίσκεψη Κουρτς στο Λονδίνο – Στο επίκεντρο οι εμπορικές σχέσεις Αυστρίας και Βρετανίας

money

Το ντεμπούτο της νεαρότερης εν ενεργεία επικεφαλής κυβέρνησης παγκοσμίως

money

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Πώς ξεκίνησε και ως πού μπορεί να φτάσει

money

Συμφωνία στο Eurogroup για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης

money

Αγοραστός: Η λίμνη Κάρλα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη ν/α Ευρώπη

money