Image default
EUROPE

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

ΣΟΦΙΑ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker έστειλε ένα ειδικό βίντεο χαιρετισμό με την ευκαιρία της έναρξης της EURACTIV Βουλγαρίας στη Σόφια την Παρασκευή (20 Σεπτεμβρίου).

«Είναι μεγάλη χαρά να είμαι μαζί σας σήμερα, γιατί αυτή είναι μια σημαντική μέρα για τη EURACTIV και τη Βουλγαρία. Είναι πάντα καλά νέα όταν ξεκινάει ένα νέο μέσο, ​​έχοντας όλες τις φιλοδοξίες για ένα μακρύ ταξίδι. Είναι σημαντικό για το βουλγαρικό κοινό να γνωρίζει καλύτερα τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που κάνετε δεν έχει καμία σχέση με την προπαγάνδα για την Ευρώπη ή την Επιτροπή. Κάνετε τη δουλειά σας με τον καλύτερο τρόπο. Επιτυχία!, είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε το βίντεο μήνυμα εδώ.

Η EURACTIV.bg εγκαινιάστηκε επίσημα σε εκδήλωση στο γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σόφια, παρουσία της αντιπροέδρου της Βουλγαρίας, Iliana Iotova, πρώην ευρωβουλευτή, καθώς και βουλευτών, διπλωματών, εκπροσώπων της διοίκησης, επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, μέσων ενημέρωσης και άλλων ενδιαφερομένων.

«Αυτό το μέσο δείχνει τι βρίσκεται πίσω από το επίσημο ανακοινωθέν και καταφέρνει να μεταφράσει αυτό που συμβαίνει στη γλώσσα των απλών ανθρώπων. Αξίζει πραγματικά συγχαρητήρια γιατί δεν είναι εύκολη δουλειά», δήλωσε η Iotova, πρώην δημοσιογράφος.

«Με αυτό το τεράστιο κύμα ψεύτικων προτάσεων και ψευδών ειδήσεων, από παραπλανητικά μηνύματα και από πολιτικούς, αυτός ο ιστοχώρος έχει το πλεονέκτημα να λέει την αλήθεια και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Καλώς ήρθατε. Νομίζω ότι έχετε ένα νέο σπίτι στη Βουλγαρία σήμερα», είπε η Iotova σε δημοσιογράφους από την ομάδα της EURACTIV Βρυξελλών που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Ο δημοσιογράφος Svetoslav Terziev από την καθημερινή SEGA, εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV Βουλγαρίας, δήλωσε ότι η παρουσία της EURACTIV στη Βουλγαρία ήταν «μεγάλη ηθική υποστήριξη, δεδομένης της καταστροφικής κατάστασης στη Βουλγαρία όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης».

«Η κρίση των μέσων ενημέρωσης στη Βουλγαρία είναι συνολική. Στην Βουλγαρία υπάρχει ανησυχητικός ολοκληρωτισμός των μέσων ενημέρωσης. Ένα πρότζεκτ όπως η EURACTIV Βουλγαρίας είναι χρήσιμο για όλο το περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε ο Terziev. (Красен Николов, EURACTIV.bg)

ΜΑΔΡΙΤΗ

Οι σχέσεις με τους Podemos δεν έσπασαν. Οι Ισπανοί σοσιαλιστές είναι «πολύ θυμωμένοι» με τους αριστερούς Unidas Podemos (UP), αφού ο ηγέτης τους, Πάμπλο Ιγκλέσιας την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε το σοσιαλιστή Πρωθυπουργό Pedro Sánchez ότι τους «είπε ψέμματα» τον Ιούλιο, όταν έκανε πρόταση στο κόμμα να γίνουν μέρος του συνασπισμού, δήλωσε η εκπρόσωπος του PSOE στο Κοινοβούλιο, Adriana Lastra.

Η Ισπανία θα διεξαγάγει νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου, μετά την αποτυχία του Sánchez να πάρει την υποστήριξη των UP την Τρίτη (17 Σεπτεμβρίου). Ο πρωθυπουργός δεν κατόρθωσε επίσης να αποκτήσει την αποχή των συντηρητικών του Partido Popular (PP) και των φιλελεύθερων-κεντρώων Ciudadanos (Πολίτες).

Η Lastra δήλωσε το Σάββατο ότι οι σχέσεις με τους UP δεν έσπασαν, αλλά ότι υπήρξε «έντονη θυσία» και «πολύ μεγάλη δυσπιστία» μεταξύ του PSOE και των UP μετά από αυτό που περιέγραψε ως «εκβιαστική» στρατηγική του Ιγκλέσιας. (EuroEFE.EURACTIV.es)

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο Βέμπερ κλείνει το μάτι στους Πράσινους. Ο Manfred Weber, αντιπρόεδρος του κόμματος της CSU της Γερμανίας, περιέγραψε έναν πιθανό συνασπισμό των συντηρητικών CDU/ CSU και των Πρασίνων ως πρότυπο για το μέλλον. Μαζί, και τα δύο μέρη θα μπορούσαν «να λύσουν τις κοινωνικές συγκρούσεις που έχουμε στη Γερμανία», δήλωσε ο Weber στη Welt am Sonntag. Οι μελλοντικές προκλήσεις θα αφορούν «το περιβάλλον και την οικονομία, τη βιωσιμότητα και τον ανταγωνισμό, την κοινωνική οικονομία της αγοράς και τον τρόπο που συνδυάζει τη διατήρηση των πόρων με έναν έξυπνο τρόπο».

Ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τους Πράσινους θα είναι «εξαντλητικός». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Weber, οι Πράσινοι είχαν περάσει από ένα μετασχηματισμό, που θα επέτρεπε τη συνεργασία. «Η επιθυμία να διαμορφώσει, η επιθυμία να αναλάβει κανείς την ευθύνη, το νιώθουμε όλοι μαζί με τους Πράσινους». Ωστόσο, ο ίδιος κάλεσε τη συνεχιζόμενη κριτική για τον σημερινό συνασπισμό αβάσιμη: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται και παραδίδει».

Οι Πράσινοι είναι σήμερα παρόντες σε εννέα από τα δεκαέξι ομοσπονδιακά κράτη της Γερμανίας, ενώ οι συνομιλίες για το συνασπισμό συνεχίζονται στη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο. (Florence Schulz, EURACTIV.de)

ΛΟΝΔΙΝΟ

O Corbyn υπό πίεση. Ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn, δέχθηκε κριτική από τα μέλη του κόμματός του το Σαββατοκύριακο, αφού του ζητήθηκε να διευκρινίσει τη στάση του σχετικά με το Brexit.

Ο αναπληρωτής ηγέτης Tom Watson, ο οποίος αντιμετώπισε το Σάββατο προκλήσεις στη δική του θέση από τα μέλη της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος (NEC), δήλωσε την Κυριακή ότι η Εργατική Αριστερά πρέπει να χρησιμοποιήσει τη διάσκεψη του Σαββατοκύριακου για να αναγνωριστεί ως «Κόμμα του Remain» στη συζήτηση του Brexit. Η σκιώδης γραμματέας Εξωτερικών, Emily Thornberry συμφώνησε, λέγοντας ότι το κόμμα πρέπει να «αρνηθεί» να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο Corbyn, μιλώντας στον Andrew Marr του BBC την Κυριακή, κράτησε διφορούμενη στάση για το Brexit, υποδεικνύοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι καλύτερα εκτός της ΕΕ. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

ΡΩΜΗ

Μαζί παντού. Το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το αντι-συστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο. Τα δύο μέρη θα παρουσιάσουν τους επιχειρηματίες Vincenzo Bianconi ως κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές της Ούμπρια για να αμφισβητήσουν την δεξιά υποψήφια Donatella Tesei, η οποία είναι σήμερα ηγέτης στις δημοσκοπήσεις. Τα αριστερά ή τα κεντροαριστερά κόμματα πάντοτε κυβερνούσαν την περιοχή της Ούμπρια.

Ο Orbán είναι πίσω. Εν τω μεταξύ, ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Ορμπάν ήταν ο ειδικός προσκεκλημένος στο ετήσιο ράλι του δεξιού κόμματος Fratelli d’Italia, μέλους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). «Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας διαχωρίζεται από τους ανθρώπους», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια άλλη επίθεση από την ευρωπαϊκή αριστερά. «Το αγαπημένο μου απόσπασμα; Έχετε εμπιστοσύνη στο Θεό και κρατήστε την πυρίτιδα στεγνή», κατέληξε, εν μέσω χειροκροτημάτων. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ΑΘΗΝΑ

Η Pfizer επεκτείνεται στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε συνάντηση την Κυριακή με το διοικητικό συμβούλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, μετά την απόφασή του να δημιουργήσει έναν από τους έξι ψηφιακούς κόμβους του στη Θεσσαλονίκη. «Η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση», δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες, γενικά, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία των Ελλήνων επιστημόνων που ειδικεύονται στην ψηφιακή τεχνολογία. «Η χώρα μας είναι ικανή να καταστεί κέντρο αριστείας στον τομέα των κλινικών μελετών», δήλωσε ο Μητσοτάκης. Περισσότερα εδώ.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Νέος υπουργός Οικονομικών. Ο Jerzy Kwieciński, επί του παρόντος υπουργός επενδύσεων και ανάπτυξης, θα προσθέσει τα οικονομικά στο χαρτοφυλάκιό του. Καθώς η Πολωνία δεν έχει υπουργό οικονομίας και τα οικονομικά θέματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα μερικών διαφορετικών υπουργείων, θεωρητικά, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Στην πράξη, ωστόσο, η εποπτεία της οικονομίας της χώρας προορίζεται για τον πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki. Ο διορισμός του Kwieciński έχει σκοπό να κατευνάσει τους φόβους των δυνητικών επενδυτών, καθώς θεωρείται απολιτίκ τεχνοκράτης. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Πορεία υπέρ της ζωής στη Μπρατισλάβα. Περίπου 50.000 άτομα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πήραν τους δρόμους της Μπρατισλάβα σε αυτό που αποκαλούσαν ως «Πορεία για τη ζωή». Διοργανωμένη από την Καθολική Εκκλησία, η πορεία προωθεί την κατάργηση της έκτρωσης. Προς το παρόν, υπάρχουν τέσσερις προτάσεις που κυμαίνονται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στο κοινοβούλιο και διαφέρουν ως προς το επίπεδο περιορισμού των αμβλώσεων. Δεν είναι σαφές εάν κάποιο από αυτά θα κερδίσει έδαφος. Στη Σλοβακία, η αποβολή είναι νόμιμη κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

ΠΡΑΓΑ

Τσέχοι ευρωβουλευτές και υποψήφιοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η EURACTIV.cz ζήτησε από τους Τσέχους ευρωβουλευτές την άποψή τους σχετικά με τη «ψήσιμο» του Ευρωκοινοβουλίου. Μία δύσκολη ακρόαση πιθανώς περιμένει τον Lasló Trócsányi από την Ουγγαρία, αλλά σύμφωνα με έναν ευρωβουλευτή, οποιοσδήποτε υποψήφιος από τον Βίκτορ Ορμπάν θα είναι αμφιλεγόμενος. Ο Jan Zahradil (ODS, ECR) πιστεύει ότι ο προτεινόμενος αντιπρόεδρος Frans Timmermans θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και αυτός μια αντίδραση. Ο Marcel Kolaja (Πράσινοι/ ΕΕΣ) πιστεύει ότι δεν είναι κατάλληλο για την Τσέχα υποψήφια επίτροπο Vera Jourova να αγνοήσει το κράτος δικαίου και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης όταν είναι συνδεδεμένη με τον πρωθυπουργό Andrej Babis, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση φερόμενης σύγκρουσης συμφερόντων, την οποία ο ίδιος αρνείται. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η σλοβενική κυβέρνηση δεν θα σώσει την εθνική αεροπορική εταιρεία. Δύο αεροσκάφη του αερομεταφορέα της Σλοβενίας, της Adria Airways, κατασχέθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας λόγω οφειλών προς την εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης. Επί του παρόντος, η Adria Airways χρωστάει 60 εκατ. ευρώ, έχει δηλώσει απώλειες 10 εκατ. Ευρώ και αναζητά στρατηγικό συνεργάτη. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα προβλήματα, θα ήταν μια πολύ δύσκολη πρόκληση. Η Croatia Airlines, η κροατική εθνική αεροπορική εταιρεία, αναφέρθηκε ως πιθανός εταίρος, αλλά αποσύρθηκε το καλοκαίρι.

Η σλοβενική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα διασώσει τη Adria Airways από ενδεχόμενη πτώχευση.

Ο πέμπτος υπουργός φεύγει από την κυβέρνηση φέτος. Ο Iztok Purič, υπουργός Ανάπτυξης και Πολιτικής Συνοχής, παραιτήθηκε για «προσωπικούς» λόγους. Είναι ο δεύτερος υπουργός που αφήνει αυτό το χαρτοφυλάκιο. Ο Purič, σύμφωνα με τοπικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης, εγκατέλειψε την κυβέρνηση, καθώς ήταν δυσαρεστημένος με το διορισμό του Janez Lenarčič ως υποψήφιο για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Purič είναι μέλος του μικρού κόμματος της Alenka Bratušek (SAB-RE) και στενός σύμμαχος του προέδρου Bratušek. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η SAB θα εισέλθει στο νέο σλοβενικό κοινοβούλιο. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Το SDP σχεδόν στήθος με στήθος με το HDZ. Η HRejting, η μεγαλύτερη έρευνα που διεξήγαγε η Κροατική Εθνική Τηλεόραση (HRT), έχει θέσει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μπροστά: η HDZ (EPP) απολαμβάνει την υποστήριξη του 27,6% των ψηφοφόρων ενώ το σοσιαλιστικό SPD (S&D) στο 24,8%.

Ενώ η HDZ παρέμεινε σταθερή, η βαθμολογία της SDP αυξήθηκε κατά περισσότερο από 6,75% σε σύγκριση με τον Μάιο. Αυτή τη στιγμή, μόνο δύο ακόμη κόμματα θα περάσουν το όριο του 5% και θα μπουν στο κοινοβούλιο: ο ανεξάρτητος κατάλογος του Mislav Kolakušić με 6% και του Most (Bridge) με 5,1%.

Σχετικά με τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο τέλος του έτους, η HRejting προτείνει ότι η πρόεδρος Kolinda Grabar-Kitarović, θα πάρει το 28,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ο Zoran Milanović (SDP) 24,8%, και ο Miroslav Škoro 18,2 %. Η Grabar-Kitarović έχει χάσει 6,17% τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ η δημοτικότητα του Milanović έχει αυξηθεί κατά 6,27%.

Στον δεύτερο γύρο, η Grabar-Kitarović θα νικήσει τον Milanović (52,3% -43,2%) καθώς και το Miroslav Škoro (49,2% -41,6%). (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Πολίτες έναντι μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών. Άλλη μια διαμαρτυρία κατά της κατασκευής μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι. Ο Ράτκο Ριστίτς, Κοσμήτορας της Δασικής Σχολής, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει οικονομική ανάγκη αν οι απώλειες της Βιομηχανίας Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σερβίας μειώθηκαν μόλις κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από 17% σε 15%. Προηγουμένως, η διοίκηση της πόλης του Πίροτ αποφάσισε να διαγράψει από το αναπτυξιακό σχέδιο τις τοποθεσίες στην περιοχή της Stara planina και να εισαγάγει μορατόριουμ για την κατασκευή μίνι παράγωγων υδροηλεκτρικών σταθμών. (beta.rs, EURACTIV.rs)

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Ben Fox]

Related posts

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

money

Tαμείο Αγροτικών Εγγυήσεων: Το χρονοδιάγραμμα, το παρασκήνιο, οι δηλώσεις

money

Twitter: Κατεβαίνουν μονταρισμένα βίντεο & φωτογραφίες

money

Απετράπη η επιβολή δασμών στην ελληνική φέτα από τις ΗΠΑ

money

Μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας υπέγραψαν Αθήνα και Ρώμη

money

Η Peugeot έπιασε από φέτος τους πράσινους στόχους της ΕΕ

money