Image default
EUROPE

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Στρασβούργο: Οι ευρωπαίοι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE-NGL) πραγματοποίησαν μια έντονη και διχαστική συζήτηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συνόδων ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, η Sira Rego, Ισπανίδα ευρωβουλευτής από την Izquierda Unida, πτέρυγας των Podemos, είπε σε πρόσφατη συνεδρίαση της ομάδας ότι η αριστερά χρειάζεται να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως μια «απεργία για το κλίμα» ή μια αποχή από την σύνοδο ολομέλειας στο Στρασβούργο. Η μεταφορά εκατοντάδων ατόμων από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο κάθε μήνα έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί και μια «συμβολική απεργία» θα μπορούσε να δώσει το κατάλληλο μήνυμα, ανέφερε. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com) Διαβάστε περισσότερα.

Ο Barclay προτρέπει για συμφωνία με την ΕΕ για τo Brexit. Ο υπουργός για το Brexit, Stephen Barclay, προέτρεψε την Πέμπτη όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στο «διαζύγιο» του Ηνωμένου Βασιλείου να καταλήξουν σε συμφωνία και πρότεινε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης της δικλείδας ασφαλείας για την Ιρλανδία μετά τις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η τελική συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ , ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EuroEFE.

«Γιατί να αναλάβουμε τον κίνδυνο να υλοποιήσουμε κάτι στις 31 Οκτωβρίου όταν μπορούμε να εργαστούμε μέχρι το Δεκέμβριο του 2020;» ρώτησε ο Barclay σε συνέδριο στη Μαδρίτη. «Τώρα δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, αν συνεχίσει η διαδικασία», πρόσθεσε.

Η δικλείδα ασφαλείας είναι μια ρήτρα της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Theresa May με την ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην εσωτερική αγορά μέχρι να υπάρξει συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Χρειαζόμαστε μια έξυπνη λύση. Εάν υπάρξει τώρα μια δικλείδα ασφαλείας, δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Barclay. «Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί μια συμφωνία, αλλά δεν υπάρχει πολύς χρόνος». (EuroEFE.EURACTIV.es)

ΠΑΡΙΣΙ

Γάλλοι και Γερμανοί κατά του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. «Συνεχίζουμε να προσεγγίζουμε τους Αμερικανούς συμμάχους μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μέρ σε συνέντευξη Τύπου με τους γερμανούς ομολόγους του στο Παρίσι την Πέμπτη. «Δεν θέλουμε μια εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες … Αλλά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε εμάς (εμείς), πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, και πάλι στο πλαίσιο του ΠΟΕ και τις ευκαιρίες που προσφέρει θα μας δώσει σε λίγους μήνες», πρόσθεσε.

«Δεν μας φαίνεται καλή πολιτική να επιβάλλουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρώσεις στην Ευρώπη βάσει της απόφασης του ΠΟΕ και στη συνέχεια να αντιδράσει η Ευρώπη λίγους μήνες αργότερα», ανέφερε. (EURACTIV.FR)

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Δεν υπάρχει φιλοδοξία για το κλίμα. Ο κυβερνών συνασπισμός στο Βερολίνο σχεδιάζει να επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στην προστασία του κλίματος μέχρι το 2030, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που είδε η εφημερίδα AFP την Πέμπτη (19 Σεπτεμβρίου). Το σχέδιο προτείνει επίσης ότι ο συνασπισμός δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αρκετά σημαντικά ζητήματα, που σημαίνει ότι οι αναμενόμενες εξοικονομήσεις CO2 δεν φθάνουν ούτε το ήμισυ του ποσού που θα ήταν απαραίτητο για τη Γερμανία να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους μέχρι το 2030. Το πολυαναμενόμενο έγγραφο πρόκειται να κυκλοφορήσει σήμερα, όταν έχουν προγραμματιστεί περίπου 500 πορείες για το κλίμα σε όλη τη Γερμανία, ως μέρος της μεγαλύτερης διαμαρτυρίας για το κλίμα στη χώρα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ αγωνίζεται να καταρτίσει ένα σημαντικό πακέτο δράσης για το κλίμα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα του António Guterres στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου. (Claire Stam, EURACTIV.de)

ΡΩΜΗ

Μια «βιώσιμη» κυβέρνηση. Ερωτηθείς για το αποχωρισμό του Matteo Renzi από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte δήλωσε ότι ήταν έκπληκτος από το χρονοδιάγραμμα που επιλέχθηκε για τη διάσπαση αλλά ότι η κυβέρνηση είναι ακόμα «βιώσιμη». Ωστόσο, μια εξέχουσα προσωπικότητα από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, Alessandro Di Battista, προειδοποίησε υποστηρικτές του κόμματος για την αφοσίωση του PD.

Κλιματικό διάταγμα. Η νέα κυβέρνηση εργάζεται στην πρώτη της νομοθετική πράξη, η οποία θα αποκαλείται διάταγμα για το κλίμα. Τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν ένα φορολογικό πλεονέκτημα ύψους 2.000 ευρώ για τη διάθεση αυτοκινήτων εξοπλισμένων με κινητήρες της κατηγορίας EURO-4, έκπτωση 20% στα τρόφιμα και τα προϊόντα περιποίησης σώματος που δεν χρησιμοποιούν πλαστικές συσκευασίες, καθώς και ένα κονδύλι ύψους 10 εκατ. Ευρώ για τη χρηματοδότηση σχολικών λεωφορείων χαμηλών εκπομπών. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ΑΘΗΝΑ

Ο πράσινος στόχος της Ελλάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει πρόταση στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα για συντονισμένη δράση για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ελληνική πρόταση στοχεύει να λάβει μέτρα και να δημιουργήσει μηχανισμούς για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα και την ικανότητά της να προσαρμόζεται και να προωθήσει την έρευνα και την εκπαίδευση. Η ελληνική πρωτοβουλία έχει την υποστήριξη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και της UNESCO και συγκαταλέγεται στις εννέα εμβληματικές προτάσεις που επέλεξε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες για να συζητηθούν στην επικείμενη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Περισσότεροι αμερικανοί στρατιώτες; Οι μεγάλες αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθούν επίσης στην Πολωνία το προσεχές έτος, από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita, υπάρχει η πιθανότητα μερικοί από τους αμερικανούς στρατιώτες και τον εξοπλισμό να παραμείνουν στην Πολωνία μετά τις ασκήσεις, προκειμένου να ενισχύσουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Οι πολωνικές αρχές λέγονται ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με το Πεντάγωνο. Ωστόσο, οι πρόσφατες περικοπές στη χρηματοδότηση των έργων του Πενταγώνου στην Πολωνία και η υψηλή προσφερόμενη τιμή για τους πυροσβέστες F-35 δείχνουν ότι η αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στην Πολωνία δεν αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Νέα δημοσκόπηση. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που εξέδωσε η Gazeta Wyborcza πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS / ECR) ηγείται με 43%, ακολουθούμενος από τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό (ΕΛΚ) με 30% και την Αριστερά (11%). Επιπλέον, το 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν. Η προσέλευση στις ευρωεκλογές ήταν 53%. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Η Πρόεδρος της επιτροπής απασχόλησης στις σλοβακικές εκλογές. Η Ευρωβουλευτής Lucia Ďuriš Nicholsonová, πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα είναι πιθανότατα ο αριθμός 2 στον κατάλογο υποψηφίων του κόμματός της (SaS / ECR – επί του παρόντος στην αντιπολίτευση) για τις γενικές εκλογές της Σλοβακίας το Φεβρουάριο του 2020. Για το λόγο αυτό, ανέτρεψε επίσης την αναστολή της συμμετοχής της στο κόμμα. Σε αυτή την επίδειξη εμπιστοσύνης στον πρόεδρο του κόμματος Richard Sulík, ο οποίος αντιμετώπισε προκλήσεις για την ηγετική του θέση στο κόμμα, η ίδια έχει επίσης μεγάλη δημοτικότητα στους ψηφοφόρους. «Ο επόμενος δημοκρατικός κυβερνητικός συνασπισμός θα απαιτήσει ένα ισχυρό SaS», έγραφε εξηγώντας την απόφασή της. Παραμένει ασαφές αν η Nicholsonova θα αναλάβει πράγματι μια θέση στο εθνικό κοινοβούλιο, δεδομένου του υψηλού ρόλου ρόλου της στο ΕΚ (εκλέχτηκε αφού η Beata Szydlo απέτυχε να κερδίσει υποστήριξη). (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

ΠΡΑΓΑ

Σε προστατεύω, Andrej. Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζίμαν, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι εάν ο εισαγγελέας εκ νέου ανοίξει την υπόθεση απάτης με ευρωπαϊκά κεφάλαια εναντίον του πρωθυπουργού Andrej Babiš, η οποία πρόσφατα αποσύρθηκε, θα χρησιμοποιήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να το σταματήσει.

«Είναι ένα σκληρό μήνυμα, ένα σκληρό πλήγμα του duo ισχύος Zeman-Babiš σε όλους όσοι πιστεύουν στις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας ενώπιον του νόμου», δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης των Πολιτικών Δημοκρατών, Petr Fiala. Άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με παρόμοιο τρόπο. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Βήμα πίσω στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η κυβέρνηση της Κροατίας θα μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης της χώρας στα 65 από 67 μετά από μια εκστρατεία διαμαρτυρίας υπό την ηγεσία των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς. «Με αυτό, δείχνουμε ότι ακούμε αυτό που μας λένε οι πολίτες μας. Ωστόσο, ορισμένοι από τους πολίτες μας επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται πέρα ​​από την ηλικία των 65 ετών και θα το καταστήσουμε εφικτό σε μια αναθεωρημένη (συνταξιοδοτική) νομοθεσία », δήλωσε ο Plenković σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τρεις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις συγκέντρωσαν μια αναφορά με περισσότερες από 700.000 υπογραφές πολιτών την περασμένη άνοιξη για να αναγκάσουν δημοψήφισμα για την απόφαση της κυβέρνησης με το σλόγκαν ‘67 είναι πάρα πολύ’».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαίνεσε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θεωρώντας ότι το κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα της Κροατίας κοστίζει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αλλά δεν καλύπτεται από εισφορές των εργαζομένων και ο προϋπολογισμός πρέπει να συγκεντρώνει περίπου 2,5 δις ευρώ ετησίως από τους φόρους για να καλύψουν το έλλειμμα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Κοινές σερβικές και κινεζικές αστυνομικές περιπολίες στο Βελιγράδι. Κοινές περιπολίες Κινέζων και Σέρβων αξιωματικών της αστυνομίας άρχισαν να λειτουργούν στο Βελιγράδι, με καθήκον, μεταξύ άλλων, να διευκολύνουν την παραμονή των Κινέζων τουριστών στη Σερβία.

Οι Κινέζοι και Σέρβοι αστυνομικοί θα περιπολούν μαζί το κέντρο της πόλης και το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, με κοινές επιχειρήσεις να λειτουργούν σε δύο ακόμη πόλεις: το Νόβι Σαντ και το Σμεντερέβο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Nebojša Stefanović δήλωσε ότι οι Κινέζοι αποτελούν την πλειοψηφία των τουριστών στη Σερβία και ότι ο αριθμός τους το 2019 αναμένεται να είναι κατά 40% υψηλότερος από ό, τι το 2018.

Ο Πρεσβευτής της Κίνας Chen Bo είπε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσεται γρήγορα και ότι λόγω του αυξανόμενου αριθμού των Κινέζων υπηκόων που επισκέπτονται τη Σερβία, ήταν σημαντικό να δημιουργηθούν κοινές περιπολίες.

«Από την έναρξη ισχύος του καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, ο αριθμός των κινέζων τουριστών στη Σερβία έχει αυξηθεί και οι περιπολίες θα βοηθήσουν τους τουρίστες να αισθάνονται ασφαλέστεροι στη Σερβία», δήλωσε ο Chen Bo, προσθέτοντας ότι η κινεζική αστυνομία όχι μόνο θα διατηρήσει την ειρήνη, αλλά θα λειτουργήσουν και ως πρεσβευτές της Κίνας στη Σερβία. (beta.rs, EURACTIV.rs)

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Ben Fox]

Related posts

Η Αυστρία θέλει δάνεια και όχι επιχορηγήσεις για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

money

Eric Andrieu: όσον αφορά το περιβάλλον, η μελλοντική ΚΑΠ είναι οπισθοδρομική

money

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

money

EE: Έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 28 Μαΐου

money

Σκληρή γραμμή Μακρόν -όχι σε παράταση μετά τις 30 Ιουνίου για το Brexit

money

Προσωπικά δεδομένα: η Επιτροπή παραπέμπει Ελλάδα – Ισπανία στο Δικαστήριο για πρόστιμα

money