Image default
EUROPE

The Brief: Οι «χρυσές βίζες» καίνε τον Επίτροπο Στυλιανίδη

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας που ακολουθεί είναι ότι ακόμα και στις Βρυξέλλες, μπορεί να καεί κανείς εύκολα αν επιμένει στους κανόνες της ΕΕ και ξεχάσει από πού προήλθε.

Ο τελευταίος που το κατάλαβε αυτό φαίνεται να ήταν ο απερχόμενος Επίτροπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης. Η πίεση που άσκησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη για την κατάργηση των καθεστώτων χορήγησης «χρυσής βίζας και διαβατηρίων» σε ξένους επενδυτές φαίνεται ότι τον εμπόδισε από το να τρέξει για ακόμη μια θητεία ως Επίτροπος.

Ο Στυλιανίδης είναι κεντροδεξιός πολιτικός (ΕΛΚ) ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Η EURACTIV έμαθε ότι είχε ζητήσει από τον Κύπριο Πρόεδρο (ΕΛΚ) να ανανεώσει την εντολή του στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Αντ ‘αυτού, η κεντροδεξιά κυπριακή κυβέρνηση όρισε τη Στέλλα Κυριακίδη, η οποία έλαβε το χαρτοφυλάκιο υγείας.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, ένας από τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε ο Στυλιανίδης είναι ότι δεν κατόρθωσε να κρατήσει το ζήτημα των χρυσών θεωρήσεων στο περιθώριο ή ακόμα και εκτός της ημερήσιας διάταξης της Επιτροπής.

Η ΕΕ δεν ήταν ικανοποιημένη με ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Μάλτα, τα οποία πωλούν την υπηκοότητα ή την άδεια παραμονής σε πλούσιους ανθρώπους έτοιμους να επενδύσουν στις χώρες. Η Επιτροπή προειδοποίησε ότι τέτοιες πρακτικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Η κατάσταση στη Βουλγαρία αποδείχθηκε ακόμη χειρότερη, καθώς οι βούλγαροι εισαγγελείς δήλωσαν τον περασμένο Οκτώβριο ότι είχαν διαλευκάνει απάτη από κρατικούς αξιωματούχους που επέτρεψε σε χιλιάδες αλλοδαπούς να αποκτήσουν βουλγαρικά διαβατήρια επί πληρωμή – και μαζί ταξίδια χωρίς υποχρέωση βίζας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρώτησε τον Στυλιανίδη για ποιο λόγο το θέμα του χρυσού διαβατηρίου προωθήθηκε στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, ο Στυλιανίδης απάντησε ότι είναι Επίτροπος της ΕΕ και επομένως δεν είναι αρμόδιος για τα εθνικά συμφέροντα.

Αυτή ήταν μια μεγάλη απάντηση, αλλά στον Αναστασιάδη δεν άρεσε.

Πληρώνοντας τον με το ίδιο νόμισμα, όταν ο Στυλιανίδης ζήτησε αργότερα την υποστήριξη του Αναστασιάδη για να διοριστεί και πάλι στη θέση του Επιτρόπου, ο Κύπριος Πρόεδρος τον συμβούλεψε να ζητήσει υποστήριξη απευθείας από τις Βρυξέλλες.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν στη EURACTIV.com: «Ο Επίτροπος Στυλιανίδης, ενεργώντας θεσμικά, δεν επιθυμεί να σχολιάσει αυτή τη στιγμή. Μέχρι τη λήξη της εντολής αυτής της Επιτροπής, παραμένει προσηλωμένος στα καθήκοντά του και στην ολοκλήρωση του έργου του».

Θεωρητικά, η αφοσίωση των Επιτρόπων θα πρέπει να βασίζεται στο κοινό καλό ολόκληρης της ΕΕ. Αλλά στην πράξη, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και μια τέτοια ευγενική στάση δεν χαιρετίζεται από τα κράτη μέλη.

Και το μάθημα είναι ότι οι πρωτεύουσες παραμένουν αρκετά ισχυρές ώστε να τιμωρήσουν.

Related posts

ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση-μαμούθ για 10 αντιπλημμυρικά έργα στην Ελλάδα

money

Ευρωεκλογές 2019 – Κύπρος: τελικά αποτελέσματα και ποιοι εκλέγονται

money

Βρετανία: επιχορήγηση 1,8 δις λίρες για τη δημόσια υγεία ανακοίνωσε ο Τζόνσον

money

Ο Σαντσέζ προειδοποιεί ότι μπορεί να αναστείλει την καταλανική αυτονομία ανά πάσα ώρα και στιγμή

money

Πέτρος Κόκκαλης: Η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γυρίσει την πλάτη της στην ψηφιοποίηση της γεωργίας

money

Απογοητευτικά στοιχεία από τη μειωμένη συμμετοχή στη συλλογή δηλώσεων του Κτηματολογίου – Η ΕΕ χρηματοδοτεί ένα έργο που «σέρνεται»

money