Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο, επελέγη ως υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος Πέντε Αστέρων στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο Ντι Μάιο (τριάντα ενός ετών, βουλευτής από το 2013) πήρε το χρίσμα μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν τριάντα επτά χιλιάδες μέλη του κινήματος που ίδρυσε ο ηθοποιός και πολιτικός Μπέπε Γκρίλο. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής βουλής, με καταγωγή από την Νάπολη, υπερίσχυσε άνετα των συνυποψηφίων του ( οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί σε πανιταλικό επίπεδο) με 30.936 ψήφους.

"Θα μείνω πάντα μαζί σας, το κίνημα αυτό είναι μέσα στο dna μου", δήλωσε απόψε ο Μπέπε Γκρίλλο σε χιλιάδες μέλη των Πέντε Αστέρων που συνέρρευσαν στην διημερίδα η οποία οργανώνεται στο Ρίμινι. Ο Ντι Μάιο, εκτός από το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού (έστω και αν, στην πραγματικότητα, οι ψηφοφόροι επιλέγουν μόνον το κόμμα αλλά όχι τον πρωθυπουργό που επιθυμούν) αναλαμβάνει και καθήκοντα αρχηγού της πολιτικής αυτής δύναμης εντός του κοινοβουλίου. Ο Γκρίλλο, όμως, όπως τόνισαν πολλοί ιθύνοντες των "πεντάστερων", παραμένει "εγγυητής" της ορθής εφαρμογής του προγράμματος και του καταστατικού τους.

Πολλοί σχολιαστές αλλά και η εσωτερική μειοψηφία των Cinque Stelle-Πέντε Αστέρων -της οποίας ηγείται ο βουλευτής Ρομπέρτο Φίκο- δεν αντέδρασαν θετικά στην υπερπροβεβλημένη υποψηφιότητα του Λουίτζι Ντι Μάιο, από την στιγμή που δεν υπήρχαν άλλοι δυνατοί διεκδικητές της ηγεσίας του κινήματος. Ο Φίκο, πάντως, παρά την διαφωνία, μετέβη στο Ρίμινι και πριν λίγο συναντήθηκε με τον Ντι Μάιο, χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

:

back to top

MORE TO READ