Γιούνκερ: Να δούμε τις προειδοποιήσεις της Πολωνίας για το άρθρο 7

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki, για το γεγονός ότι οποιαδήποτε πειθαρχική ενέργεια της ΕΕ θα μπορούσε να πυροδοτήσει «λαϊκιστική» αντίδραση στη χώρα με αφορμή τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

«Αναμένουμε μια διεξοδική και σοβαρή ανάλυση του εγγράφου που υποβάλαμε αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης», δήλωσε ο κ. Morawiecki σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.

Η επίσημη περίληψη του πολωνικού εγγράφου ανέφερε ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιολογία για ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7, διότι οι Πολωνοί δικαστές «απολαμβάνουν ισχυρές εγγυήσεις» ανεξαρτησίας και οι μεταρρυθμίσεις μοιάζουν με κανονισμούς άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Το πολωνικό έγγραφο προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο» για την υπονόμευση της κυριαρχίας των κρατών μελών της ΕΕ.

Επιπλέον, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πιθανή ενίσχυση του αντιευρωπαϊκού αισθήματος που είναι όλο και πιο εμφανές», πρόσθεσε.

«Μπορεί, ακόμη, να προκαλέσει την ανάπτυξη λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκουν να εξαλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μεταπολεμικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να εξαγνίσουμε το σύστημα από την σαθρότητα», δήλωσε ο κ. Morawiecki.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες του με τον κ. Γιούνκερ, -τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ ελπιδοφόρες»-, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα καταφέρει να πείσει την ΕΕ για το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις εγγυώνται την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

«Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να βρούμε μια διέξοδο».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι η Επιτροπή «θα αξιολογήσει προσεκτικά το εν λόγω έγγραφο», ενώ δεν σχολίασε περαιτέρω το κλίμα στο πλαίσιο των συνομιλιών.

Κομισιόν: Σε εξέλιξη ο διάλογος με την Πολωνία για το κράτος δικαίου

Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Πολωνία απηύθυναν οι δυτικές χώρες της ΕΕ την Τρίτη (27 Φεβρουαρίου), τονίζοντας ότι εξαντλείται η περίοδος χάριτος και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για τις δημοκρατικές ελευθερίες που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης.

Το έγγραφο υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις εγγυώνται την ίδια ανεξαρτησία, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

back to top

MORE TO READ