Το Outlook του ΔΝΤ αυξάνει τη γοητεία του πετρελαίου και των μετάλλων

imf entrance web thumb largeΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη Δευτέρα αύξησε τις προβλέψεις του για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2018 και το 2019 στο 3,9%, που θα ήταν ο ταχύτερος ρυθμός από το 2011.

Αυτό είναι καλό για τις παγκόσμιες μετοχές, φυσικά, αλλά είναι ιδιαίτερα διογκωμένο για τις τιμές του αργού πετρελαίου και των βιομηχανικών μετάλλων. Σημαίνει επίσης ότι ένα κύμα νομισματικής σύσφιξης έρχεται στην παγκόσμια οικονομία.

Οι θετικές εκπλήξεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης και τα σταθερά δεδομένα από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης στην Ασία. Όμως, η ισχυρότερη ανάπτυξη παγκοσμίως επηρέασε το δολάριο πέρυσι και θα το κάνει πιθανότατα και πάλι το 2018, καθώς οι οικονομίες με αναδυόμενες αγορές βλέπουν ισχυρότερη ανάπτυξη το επόμενο έτος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις οικονομίες που βασίζονται σε βασικά προϊόντα, οι οποίες είναι πιθανό να ωφεληθούν σημαντικά από μια παγκόσμια οικονομία που εμφανίζεται με πολλά μέτρα που πρέπει να πυροδοτούνται σε όλους τους κυλίνδρους.

bb imf 1

Ένα σύνολο δεδομένων που επιβεβαιώνει τις προοπτικές για ένα ισχυρό έτος ανάπτυξης το 2018 είναι οι δείκτες υπευθύνων προμηθειών για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Όλα αυτά ξεπερνούν το κεντρικό σημείο 50, το οποίο είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ επέκτασης και συρρίκνωσης, και είναι κρίσιμοι δείκτες της οικονομικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα των τιμών του πετρελαίου και των βιομηχανικών μετάλλων.

bb imf 2

Καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να επεκτείνεται, η ζήτηση για πετρέλαιο από τον μεγαλύτερο καθαρό εισαγωγέα, την Κίνα, είναι πιθανό να επιταχυνθεί. Και η ζήτηση κατασκευής μετάλλων θα αυξηθεί μαζί με τις τιμές. Υπάρχει το ενδεχόμενο υψηλότερων τιμών σε όλο το φάσμα των βιομηχανικών προϊόντων το τρέχον έτος. Από τεχνική άποψη, οι περισσότερες τιμές βιομηχανικών μετάλλων διαπραγματεύονται γύρω από μια αυξανόμενη τάση. Και με τα θεμελιώδη στοιχεία που είναι πιθανό να υποστηρίξουν τις τιμές, το trendline φέρει προσοχή. Το αλουμίνιο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, αλλά ισχύει και για τις τιμές χαλκού, νικελίου και άλλων βιομηχανικών μετάλλων.

bb imf 3

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν επίσης. Και αυτό έχει να κάνει με την παγκόσμια και την κινεζική ανάπτυξη. Η αδυναμία των τιμών του πετρελαίου από τα τέλη του 2014 έως το 2016 αποδόθηκε υπερβολικά στην επανάσταση του πετρελαίου σχιστόλιθου, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Κίνα βρισκόταν σε φάση ύφεσης κατά την περίοδο αυτή. Υπό το πρίσμα της πρόσφατης παγκόσμιας ανάπτυξης, οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν πρόσφατα σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κινεζική ύφεση που δεν παρατηρήθηκαν από τα τέλη του 2014. Ενώ το πετρέλαιο σχιστόλιθου παρουσιάζει ορισμένα ανώτατα όρια στις τιμές του πετρελαίου λόγω της ευελιξίας της πρόσθετης οριακής προσφοράς, είναι πιθανό να διατηρηθεί η τιμή του αργού πετρελαίου. Αυτό το είδος ισχυρής ανάπτυξης παρουσιάζει το δυναμικό για αιχμές ραγδαία υψηλότερα κατά καιρούς το επόμενο έτος, ακόμη και από τα σημερινά επίπεδα.

bb imf 4

Η ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη είναι επίσης πιθανό να στηρίξει υψηλότερα επιτόκια και αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές. Το ΔΝΤ σημείωσε ότι η αύξηση του χρέους στις διάφορες χώρες αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, παρόλο που ο ρυθμός αύξησης φαίνεται απίθανο να θέσει τέρμα στον επεκτατικό οικονομικό κύκλο το 2018. Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι πιθανόν να στείλουν τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα παγκοσμίως.

Ένας τομέας όπου η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να εκπλήξει με την ανοδική πορεία είναι οι ΗΠΑ. Το ΔΝΤ σημείωσε ότι οι φορολογικές περικοπές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομία, αλλά ότι η Fed θα μπορούσε να αναγκαστεί να αναλάβει πιο επιθετικές ενέργειες από ό, τι αναμένεται τώρα, λόγω των χαμηλών επιπέδων της ανεργίας και του ενδεχομένου περισσότερου πληθωρισμού. Ενώ αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί αληθινό, ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης που αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανό να οδηγήσει σε ορισμένες εκπλήξεις στη νομισματική σύσφιξη πέρα ​​από τις ΗΠΑ, όπως στη ζώνη του ευρώ. Εξάλλου, η ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το αναμενόμενο το 2017 και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ανεξάρτητα από το ποια κεντρική τράπεζα βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των αυστηρότερων, η αύξηση της τάξης του 3,9% ενδέχεται να οδηγήσει ορισμένες κεντρικές τράπεζες σε μια πορεία προς την κατεύθυνση περισσότερων πολιτικών σύσφιξης το 2018.

back to top

MORE TO READ