Ανατολή εναντίον Δύσης: Πολωνία και Ουγγαρία συμπορεύονται

z22853921IHMateusz Morawiecki i Viktor OrbanΌταν η Πολωνία και η Ουγγαρία προσχώρησαν μαζί στην ΕΕ μαζί το 2004, οδήγησαν ένα κύμα αισιοδοξίας για την εξάπλωση των φιλελεύθερων αξιών της Ευρώπης προς τα ανατολικά. Αλλά οι ηγέτες των δύο χωρών υποστηρίζουν τώρα ότι η Δυτική Ευρώπη έχει χάσει τον δρόμο της.

Σε συνάντηση αυτή την εβδομάδα, οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων δήλωσαν σαφώς ότι θα μείνουν στη γωνία τους φέτος πυγμαχώντας με τις Βρυξέλλες για τη μετανάστευση και τα χρήματα.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι έφτασε στη Βουδαπέστη την Τετάρτη για την πρώτη του διμερή επίσκεψη από τον διορισμό του ως πρωθυπουργός της Πολωνίας τον περασμένο μήνα. Η συνάντησή του με τον ομόλογό του Βίκτορ Ορμπάν υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς της κυβέρνησής του με τους συντηρητικούς εθνικιστές συμμάχους στην Ουγγαρία.

«Πιστεύω ότι τα έθνη με την ίδια νοοτροπία, όπως εμείς οι ίδιοι, μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης με πολύ θετικό τρόπο», δήλωσε ο κ. Μοραβιέτσκι. Ένας μαχητικός κ. Ορμπάν προέβλεψε ότι το 2018 θα είναι ένα «έτος μεγάλων μαχών» κατά των πολυπολιτισμικών αξιών της Δυτικής Ευρώπης.

«Δεν θέλουμε να ζήσουμε σε μια αυτοκρατορία, αλλά μάλλον σε μια συμμαχία ελεύθερων εθνών», δήλωσε, καλώντας τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ «εκπληκτική αποτυχία» και λέγοντας ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ισχυρή μόνο «διατηρώντας τη χριστιανική της κουλτούρα».

Οι πολλαπλές διαφωνίες των δύο χωρών με τις πολιτικές της ΕΕ προστίθενται σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για ένα μπλοκ που, παρά την αναζωπύρωση της οικονομικής ανάκαμψης, συνεχίζει να προσπαθεί να αποτινάξει τα παρατεταμένα αποτελέσματα σοβαρών οικονομικών κρίσεων κατά την τελευταία δεκαετία. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ασχολούνται επίσης με την επικείμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση των λαϊκιστικών πιέσεων σε άλλες χώρες.

Η Πολωνία θεωρήθηκε κάποτε ως ο πιο ελπιδοφόρος μαθητής της ΕΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, απολαμβάνοντας μετασχηματιστική οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, η συντηρητική εθνικιστική κυβέρνηση της χώρας, υπό την ηγεσία του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης, από το 2016 αναστάτωσε τους συμμάχους της στην ΕΕ αναδιαμορφώνοντας το δικαστικό σύστημα και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης της χώρας, μιμούμενη τον μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος της Ουγγαρίας από τον κ. Ορμπάν.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ορμπάν προέβαλε την αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετώπισε μια εισροή προσφύγων, προωθώντας περαιτέρω ένα ρήγμα μεταξύ των ανατολικών και δυτικών μελών της ΕΕ.

Και οι δύο χώρες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αντισταθούν στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Πολωνίας σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν «σοβαρό κίνδυνο για το κράτος δικαίου». Η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει υιοθετήσει περισσότερους από δώδεκα νόμους μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και έχει εγκαταστήσει υποψηφίους σε ανώτατες δικαστικές θέσεις υποστηρίζοντας ότι το προηγούμενο σύστημα ήταν ευάλωτο στον «νεποτισμό και τη διαφθορά».

Η σχέση μεταξύ Πολωνίας και Ουγγαρίας ήταν μια «άνευ προηγουμένου δοκιμασία» για την ΕΕ, λόγω της δυνατότητάς της να ανατρέψει τις ατζέντες άλλων κρατών μελών σε τομείς που κυμαίνονται από τη μετανάστευση ως το κράτος δικαίου, δήλωσε η Χέδερ Γκραμπ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ανοικτής Κοινωνίας, είπε.

«Επιδιώκουν μια συμμαχία για την αποτροπή της ΕΕ», είπε. «Αυτό δεν το έχει ξαναδει η ΕΕ. Τα μέλη της ΕΕ έχουν διαμορφώσει πάντα συμμαχίες και υποομάδες. Αλλά στο παρελθόν αυτές οι υποομάδες στόχευαν συνήθως σε βαθύτερη ολοκλήρωση. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ έχει ... μια υποομάδα που απορρίπτει την αλληλεγγύη στη μετανάστευση και στην κατανομή των βαρών.»

Η Πολωνία και η Ουγγαρία δημιούργησαν έναν σκληρό άξονα μέσα στον όμιλο του Βίσεγκραντ - ένα άτυπο συμβούλιο τεσσάρων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης - εναντίον αυτού που θεωρούν ως ανάμειξη των Βρυξελλών στη μεταναστευτική πολιτική και τα συνταγματικά ζητήματα.

Διαφωνούν ωστόσο σε άλλα θέματα - κυρίως στις σχέσεις με τη Ρωσία - και η ρητορική τους κατά των Βρυξελλών έχει αναστατώσει την Τσεχία και τη Σλοβακία. Ο Ρόμπερτ Φίκο, πρωθυπουργός της Σλοβακίας - που είναι μέλος της ευρωζώνης - δήλωσε ότι το «ζωτικό συμφέρον» της χώρας του στην ΕΕ ξεπερνά τους περιφερειακούς δεσμούς του.

Οι Βρυξέλλες έχουν παραπέμψει τη Βουδαπέστη στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ για την άρνησή της να δεχθεί ποσοστώσεις προσφύγων και για νόμους που αφορούν ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και πανεπιστήμια με εξωτερικούς δεσμούς. Και τον περασμένο μήνα, οι Βρυξέλλες εξέδωσαν μια άνευ προηγουμένου δημόσια επίπληξη για τις εικαζόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας και των αξιών της Πολωνίας. Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν επικαλέστηκε για πρώτη φορά το άρθρο 7.1 των Συνθηκών της ΕΕ, δηλώνοντας «σοβαρό κίνδυνο για το κράτος δικαίου» στην Πολωνία, μετά από περισσότερο από έναν χρόνο άσκοπου διαλόγου με τη Βαρσοβία σχετικά με τις δικαστικές της αλλαγές.

Ωστόσο, η ακολουθία αυτών των μέτρων με κυρώσεις - οι οποίες σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7 θα είχαν τελικά ως αποτέλεσμα την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Βαρσοβίας - θα είναι πιο δύσκολη. Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής κυρώσεων στην Πολωνία θα χρειαζόταν ομοφωνία μεταξύ των άλλων 27 κρατών μελών της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.

«Δεν αξίζει καν να ξεκινήσει η διαδικασία κατά της Πολωνίας, καθώς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί», δήλωσε ο κ. Ορμπάν στο ραδιοφωνικό κοινό τον περασμένο μήνα. «Η Ουγγαρία θα είναι εκεί και θα δημιουργήσουμε ένα οδόφραγμα που δεν μπορούν να περάσουν.»

Δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για τα κράτη μέλη της ΕΕ να ψηφίσουν την έγκριση της δήλωσης του άρθρου 7 της επιτροπής τον περασμένο μήνα και οι διπλωμάτες της ΕΕ τονίζουν ότι θέλουν να αφήσουν την ευκαιρία να σταματήσουν την κλιμάκωση της κρίσης- αντανακλώντας εν μέρει την επιθυμία να αποφευχθεί μια αποσταθεροποιητική εσωτερική ρήξη στην Ένωση, αλλά και μια πραγματική αναγνώριση του βέτο της Ουγγαρίας σχετικά με τις πολιτικές κυρώσεις.

Ταυτόχρονα, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με άλλα κράτη μέλη φέτος σχετικά με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την πρόσβασή τους σε δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ.

«Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός δυτικών χωρών που προτείνουν τη δέσμευση κονδυλίων της ΕΕ με πολιτικούς όρους. Η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι φυσικοί σύμμαχοι σε αυτό και ετοιμάζονται για μάχη», δήλωσε ο Ντάνιελ Μπάρθα, διευθυντής του Κέντρου Ευρωατλαντικής Ένταξης και Δημοκρατίας της Βουδαπέστης.

Η πρόσφατη τάση προς τον δεξιό εθνικισμό στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στη Γερμανία. Το Βερολίνο πίεσε σκληρά για γρήγορη ένταξη των ανατολικοευρωπαϊκών κρατών στην ΕΕ εξαιτίας μιας ιστορικής ευθύνης και μιας επιθυμίας για σταθερή και ευημερούσα γειτονιά.

«Η Γερμανία έχει κάποιες πολύ σκληρές διαφωνίες με τις χώρες αυτές, αλλά υπάρχουν και πολλές συνδέσεις, τόσο από οικονομική άποψη όσο και κοινωνικά», λέει ο Κάι-Όλαφ Λανγκ, ανώτερος συνεργάτης στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας SWP. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία δε θέλει να δει τη δημιουργία νέων διαχωριστικών γραμμών εντός της Ευρώπης, για παράδειγμα μέσω υπερβολικά ισχυρής εμβάθυνσης της ευρωζώνης. Το Βερολίνο υιοθετεί μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς.»

Ο κ. Βότσεχ Πρζιμπίλσκι, συντάκτης του Visegrad Insight, δήλωσε πως παρά τις έντονες πολιτικές διαφορές - κυρίως όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, που ευνοεί η Βουδαπέστη - η επίσκεψη του κ. Μοραβιέτσκι υπογράμμισε την αυξανόμενη εξάρτηση της Πολωνίας από την Ουγγαρία.

«Η Ουγγαρία κατάφερε να κυριαρχήσει στην περιφερειακή προοπτική, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης. Τώρα επωφελείται από την αδυναμία της Πολωνίας. Χρειάζονται την Ουγγαρία να τους προστατεύσει.»

Την Τετάρτη, οι δύο χώρες παρουσίασαν κοινό μέτωπο και τόνισαν την ενότητά τους. Ο κ. Μοραβιέτσκι δήλωσε: «Ο δείκτης στρέφεται προς την κατεύθυνση μας».

Η Κεντρική Ευρώπη «στέκεται στα πόδια της», δήλωσε ο κ. Ορμπάν. «Παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην Ευρώπη και θέλουμε να πάρουμε θέση στη συζήτηση για την ΕΕ.»

back to top

MORE TO READ