Το ευρωκοινοβούλιο διεκδικεί το δικαίωμα να εκλέγει πρόεδρο της Κομισιόν

7 studyexamineΟι ευρωβουλευτές επιδιώκουν να εδραιώσουν τον έλεγχό τους για την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, αλλά και να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια των ηγετών της ΕΕ να καταργήσουν τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που οδήγησε στον διορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το 2014.

Ένα σχέδιο έκθεσης που κατατέθηκε στην επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου την Πέμπτη προειδοποιεί τους ευρωπαίους ηγέτες να μην αμφισβητήσουν την αμφιλεγόμενη διαδικασία spitzenkandidaten, η οποία σχεδιάστηκε από το κοινοβούλιο ως τρόπο ενίσχυσης της λογοδοσίας του προέδρου της κομισιόν και κατέστησε τον διορισμό πιο δημοκρατικό.

Η διαδικασία συνδέει την επιλογή του προέδρου της κομισιόν με τα αποτελέσματα των εκλογών του κοινοβουλίου, περιορίζοντας την επιρροή των εθνικών ηγετών, οι οποίοι έχουν τεχνικά πλήρη έλεγχο στον διορισμό σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ.

Η διαδικασία πολεμήθηκε σκληρά από τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος το 2014 προσπάθησε ανεπιτυχώς να ασκήσει βέτο στο διορισμό του κ. Γιούνκερ. Οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισαν την κίνηση ως «ανατροπή» της Συνθήκης της ΕΕ.

Άλλοι ηγέτες, όπως η Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ, απλά δέχτηκαν απρόθυμα το σύστημα.

Ο κ. Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 ως προεδρικός υποψήφιος για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Το σχέδιο κοινοβουλευτικής έκθεσης προοριζόταν αρχικά ως συνηθισμένη αναθεώρηση των προτάσεων της κομισιόν για τους κανόνες σχετικά με τις προεκλογικές εκστρατείες, αλλά ένας υπάλληλος δήλωσε στο FT ότι οι βουλευτές το χρησιμοποιούν για να «αξιοποιήσουν την ευκαιρία να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα» στους εθνικούς ηγέτες, εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να προσπαθήσουν να ανατρέψουν το σύστημα.

Σχεδιασμένη από τον Ισπανό κεντροδεξιό βουλευτή κ. Εστέμπαν Γκονζάλες Πονς, η έκθεση δηλώνει ότι το κοινοβούλιο «θα απορρίψει κάθε υποψήφιο στη διαδικασία ανάληψης της προεδρίας της κομισιόν που δεν διορίστηκε ως επικεφαλής υποψήφιος [spitzenkandidat] κατά την προετοιμασία των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η κίνηση των ευρωβουλευτών προηγείται μιας συζήτησης σχετικά με τη διαδικασία του spitzenkandidat που αναμένεται να έχουν οι εθνικοί ηγέτες σε μια σύνοδο κορυφής τον Φεβρουάριο.

«Ο στόχος αυτής της έκθεσης είναι να εδραιώσει το σύστημα», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Οι υποστηρικτές του συστήματος ισχυρίζονται ότι προσδίδει μεγαλύτερη νομιμότητα στην Κομισιόν συνδέοντας την πιο ισχυρή προσωπικότητά της με τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών. Οι επικριτές λένε ότι υπονομεύει το διακυβερνητικό μοντέλο οικοδόμησης συναίνεσης της ΕΕ.

 

back to top

MORE TO READ