Η Βρετανία αντιμετωπίζει τα όρια της στρατιωτικής της δύναμης

nintchdbpict000268455956Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου θέλουν να ισχυρίζονται ότι το Brexit θα απελευθερώσει τη Βρετανία και θα της επιτρέψει να ευημερήσει και να προβάλει την εξουσία της στην παγκόσμια σκηνή.

Παραβλέπουν μια άβολη αλήθεια: η Βρετανία στερείται ολοένα και περισσότερο της ικανότητας να υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της ως παγκόσμιος στρατιωτικός παίκτης. Αυτή η πραγματικότητα έχει υποχωρήσει σε μια απότομη ανακούφιση από μια μη εξουσιοδοτημένη υπουργική διαφωνία σχετικά με το πώς θα καλυφθεί μια τρύπα 20 δισεκατομμυρίων λιρών στον προϋπολογισμό άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι πιέσεις συσσωρεύονται από το 2010, όταν η άμυνα ήταν μία από τις περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας. Το 2015, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε λίγα προγράμματα υψηλού κόστους - συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης του πυρηνικού αποτρεπτικού εξοπλισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, ενός στόλου νέων πολεμικών πλοίων και μιας παρτίδας πολεμικών αεροσκαφών F35 που είχαν κατασκευαστεί από τις ΗΠΑ για τους δύο αερομεταφορείς επόμενης γενιάς του ναυτικού. Ωστόσο, προέβλεπε επίσης ότι μεγάλο μέρος του πακέτου θα έπρεπε να πληρώνεται μέσω της εξοικονόμησης της αποτελεσματικότητας, ενώ συγχρόνως έκανε μια δέσμευση-μανιφέστο να μην μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών κάτω από 82.000.

Παρότι οι δαπάνες για την άμυνα πρόκειται τώρα να αυξηθούν σε πραγματικούς όρους έως το 2021 (χάρη σε μια δέσμευση της κυβέρνησης να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ), τα ποσά αυτά δεν πρόκειται ποτέ να βγουν. Το έργο έχει καταστεί δυσκολότερο λόγω της πτώσης της στερλίνας λόγω του Brexit, γεγονός που ανέβασε το κόστος των προμηθειών.

Ως αποτέλεσμα των κακών αποφάσεων, οι στρατιωτικοί επικεφαλής αντιμετωπίζουν δύσκολες αντιπαραθέσεις σε μια ανασκόπηση της στρατηγικής άμυνας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου που θα οριστικοποιηθεί τον επόμενο χρόνο. Το ναυτικό, έχοντας δώσει προτεραιότητα στους νέους μεταφορείς, θα χρειαστεί μεγάλο μέρος του υπόλοιπου στόλου του για την προστασία και την προμήθειά του. Ίσως χρειαστεί να κόψει τα αμφίβια οχήματα επίθεσης που θα χρειαζόταν για να προσγειωθεί μια δεξαμενή. Ο στρατός θα μπορούσε ενδεχομένως να περικόψει το προσωπικό και να εξακολουθεί να διαθέτει ένα αποτελεσματικό τμήμα μάχης, αλλά αυτό θα ήταν ευάλωτο χωρίς καλύτερη κάλυψη αέρα.

Αναμφίβολα, η αναθεώρηση θα βρει έναν τρόπο να καλύψει την τρύπα του προϋπολογισμού, πιθανότατα με την κλιμάκωση και την αναβολή της προγραμματισμένης αγοράς των αεροσκαφών F35 και την καθυστέρηση της αναβάθμισης του υπόλοιπου εξοπλισμού. Αλλά δε θα αλλάξει την κατάσταση: ο στρατός της Βρετανίας έχει δυνατότητες παγκόσμιας κλάσης, αλλά είναι πολύ πιεσμένος για να αντέξει την τριβή που θα ήταν αναπόφευκτη σε οποιαδήποτε σοβαρή σύγκρουση.

Αυτό μπορεί να είναι αρκετό για χρονικά περιορισμένες αποστελές έναντι λιγότερο εξελιγμένων αντιπάλων, όπως στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν. Δεν αρκεί να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στρατηγικά σημαντικό εταίρο για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Βόρειας Κορέας ή για μια σοβαρή στρατιωτική δύναμη όπως η Ρωσία. Αυτό είναι σαφές για τους συμμάχους της Βρετανίας, όπως δήλωσαν ανοιχτά οι αμερικανοί διοικητές.

Εάν η Βρετανία θέλει να είναι παγκόσμιος στρατιωτικός παίκτης, θα χρειαστεί να βρει τους πόρους για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες της. Αυτό δεν φαίνεται πιθανό, λόγω των πολλών πιέσεων στις δημόσιες υπηρεσίες, της έλλειψης δημόσιας ανεκτικότητας για υψηλότερους φόρους και του κινδύνου σοβαρών στρατιωτικών περικοπών εάν εμφανιστεί μια πασιφιστική κυβέρνηση των Εργατικών με επικεφαλής τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ωστόσο, η Βρετανία εξακολουθεί να έχει πραγματικά δυνατά σημεία, στις ειδικές της δυνάμεις και στις πληροφορίες, την αντιτρομοκρατία και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Και παραμένει ένας σοβαρός παίκτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται παράλληλα με τη Γαλλία ως ο μεγαλύτερος παίκτης στην άμυνα.

Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, καθώς το περιβάλλον της Ευρώπης γίνεται ταχύτερα λιγότερο καλοπροαίρετο, με τις ΗΠΑ όλο και πιο αποστασιοποιημένες, τη Ρωσία να επιβεβαιώνει την επιρροή της και την αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Ανεξάρτητα από το Brexit, εκεί είναι που το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές του. Η εξωτερική του πολιτική είναι πολύ πιο ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ παρά με την Ουάσινγκτον. Υπάρχει περιθώριο για πολύ μεγαλύτερη συνεργασία με το Παρίσι και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προώθηση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας. Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί να παραμείνει στενός συνεργάτης για την ασφάλεια μετά το Brexit: τώρα πρέπει να προσθέσει ουσία στη ρητορική.

back to top

MORE TO READ