Η Μέρκελ στηρίζει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν

0b0d2f5a283d53f7cfb156301556d9773a0eb5f1f9e1ec603ff65086c730487cΗ καγκελάριος της γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει στην εμβάθυνση της ολοκλήρωσης το επόμενο έτος, αν το μπλοκ θέλει να επηρεάσει ουσιαστικά την παγκόσμια σκηνή, δίνοντας την πιο ξεκάθαρη υποστήριξή της για μια μεταρρυθμιστική κίνηση που υπερασπίζεται ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί να ολοκληρωθούν σύντομα οι συνομιλίες για τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, ώστε η Γερμανία να μπορέσει να βοηθήσει τη Γαλλία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ προτού διακοπεί η διαδικασία από τις ευρωπαϊκές εκλογές το 2019.

Η Ευρώπη είναι το καλύτερο όχημα «εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ επιθυμούν να έχουν οποιαδήποτε επιρροή σε όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις», ανέφερε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο τη Δευτέρα μετά από συνάντηση της ηγεσίας του κόμματός της. «Πιστεύω ότι είναι μια ιστορική αναγκαιότητα και δε νομίζω ότι υπερβάλλω όταν λέω ότι ο κόσμος μας περιμένει να μπορέσουμε να δράσουμε.»

Η προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το στενό παράθυρο για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό σημείο διαμάχης στις συνομιλίες συνασπισμού που θα αρχίσουν την Τετάρτη μεταξύ της Μέρκελ και του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Σουλτς ευθυγράμμισε πλήρως το SPD με τις πρωτοβουλίες του Μακρόν για την ενίσχυση της ΕΕ, περιλαμβανομένων των εκκλήσεων για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης και έναν υπουργό οικονομικών της ΕΕ, ενώ πολλοί στο μπλοκ υπό την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην περαιτέρω ενσωμάτωση, βλέποντάς τη ως χρηματοδοτική στήριξη για αυτές που θεωρούν ως σπάταλες κυβερνήσεις.

Ερωτηθείσα αν φοβάται να χάσει μια ιστορική ευκαιρία για μεταρρύθμιση της Ευρώπης, η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι σίγουρη ότι η Γερμανία θα είναι σε θέση να «αντιδράσει με συγκεκριμένο τρόπο» στις προτάσεις του Μακρόν για αυξημένες εξουσίες για την ΕΕ. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της για την αναθεώρηση της λεγόμενης συνθήκης Ηλυσίων, η οποία προβλέπει κοινή συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, η οποία θα εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών. Το αναδιατυπωμένο κείμενο πρόκειται να παρουσιαστεί τον Ιανουάριο.

«Θεωρώ ότι μια σταθερή κυβέρνηση είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να εργαστούμε καλύτερα με τη Γαλλία και την Ευρώπη», ανέφερε η Μέρκελ.

Τα σχόλια αποτελούν την πιο ρητή υποστήριξη της Μέρκελ για τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν, ακόμα κι αν δεν υποστηρίζει απαραίτητα όλες τις προτάσεις του.

Η καγκελάριος είπε ότι υποστηρίζει την πρόταση του Μακρόν να αναπτύξει κοινή φορολογία εταιρειών μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας έως το 2025, καθώς και να ευθυγραμμίσει τους κανόνες για τις εξαγωγές στον τομέα της άμυνας και να αντιμετωπίσει το ρόλο του «πολιτικού Ισλάμ» στις δύο χώρες.

«Δε βλέπουμε σε πολλούς τομείς μια κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ και θα ήταν καλύτερο να μιλήσει η Ευρώπη με μία φωνή», ανέφερε η Μέρκελ. «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται μόνο ισχυρότερη οικονομική και νομισματική ένωση, αλλά πρέπει επίσης να έχουμε μια Ευρώπη ασφάλειας και κράτους δικαίου, εσωτερικά και εξωτερικά.»

back to top

MORE TO READ