Έκκληση των Βρυξελλών για δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

BN US365 33vnN GR 20170817045353Οι Βρυξέλλες ζήτησαν τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και οικονομική βοήθεια για χώρες που πλήττονται από οικονομικές κρίσεις, καθώς προωθεί φιλόδοξα σχέδια για την αναμόρφωση των θεσμών και των λειτουργιών της ζώνης του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν δήλωσε ότι οι προτάσεις της ήταν μια φυσική απάντηση στις ελλείψεις της διακυβέρνησης της ευρωζώνης που αποκαλύφθηκαν βίαια από την κρίση δημόσιου χρέους. Ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι τα σχέδια δείχνουν ότι η Ευρώπη θα πάρει το μέλλον της «στα χέρια της», αντανακλώντας τις εκκλήσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για να επιβεβαιώσει την οικονομική της κυριαρχία.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της κομισιόν και υπεύθυνος για το ευρώ, δήλωσε ότι τα σχέδια μεταρρύθμισης παρουσίασαν ένα «ισορροπημένο» σύνολο ιδεών. «Είναι ένα πακέτο που μπορεί να βοηθήσει στην ανθεκτικότητα της νομισματικής ένωσης και να ξαναρχίσει τη διαδικασία σύγκλισης», ανέφερε. «Ελπίζουμε σε υποστήριξη και εποικοδομητική προσέγγιση από τα κράτη μέλη.»

Ωστόσο, αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη της ΕΕ προειδοποιούν ότι πολλά από τα βασικά σχέδια θα μπορούσαν να απορριφθούν καθώς οι εθνικές πρωτεύουσες διχάζονται για την κατεύθυνση την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει η ολοκλήρωση της ευρωζώνης.

Το επίκεντρο των σχεδίων που παρουσιάστηκε την Τετάρτη είναι ένα σχέδιο νόμου που θα μετατρέψει το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σε νομισματικό ταμείο με ευρύτερο ρόλο που θα περιλάμβανε την ιδιότητα του δανειστή τελευταίας ανάγκης σε τραπεζικές κρίσεις. Ενώ η Γερμανία ενδιαφέρεται για ένα EMF, το σχέδιο της επιτροπής για το ταμείο έχει προκαλέσει ανησυχία στο Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες, όπου υπάρχουν φόβοι ότι θα ελέγχεται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ παρά από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ αρνήθηκαν ότι τα σχέδια του EMF αποτελούν κατάληψη εξουσίας και δήλωσαν ότι θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της λήψης αποφάσεων και της δημοκρατικής λογοδοσίας έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα σχέδια της κομισιόν εντρυφούν επίσης σε ευαίσθητα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο στήριξης των χωρών που πλήττονται από οικονομική ύφεση, αλλά δεν απαιτούν πλήρεις διασώσεις - ένα ζήτημα στο οποίο το Παρίσι και το Βερολίνο διαφωνούν σταθερά.

Το σχέδιο είναι για μια νέα «λειτουργία σταθεροποίησης» που θα προστατεύει τις επενδυτικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το νέο νομισματικό ταμείο για τη διοχέτευση επιχορηγήσεων και δανείων σε χώρες που έχουν ανάγκη.

Η Γαλλία θεωρεί αυτή τη στήριξη σε επίπεδο ΕΕ ως βασικό κομμάτι του πακέτου μεταρρύθμισης, αλλά ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωσε την Τρίτη ότι ορισμένες κυβερνήσεις «δεν είναι ακόμη πεπεισμένες» ότι είναι απαραίτητη.

Τα σχέδια της Κομισιόν σκιαγραφούν επίσης την περιγραφή της θέσης εργασίας ενός πιθανού υπουργού Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και συνδέουν την περιφερειακή βοήθεια της ΕΕ με τις επιδόσεις των εθνών στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Μετά από χρόνια που καταναλώθηκαν στην οικονομική πυρόσβεση, οι Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να αξιοποιήσουν την ισχυρή ανάκαμψη της ηπείρου για να εφοδιαστούν με περισσότερα εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων.

Όμως, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύσει σε σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα όπου θα συζητηθούν οι ιδέες, προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε σαφείς και εφικτές προτεραιότητες για τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ.

Σε ένα σημείωμα που κυκλοφόρησε στις πρωτεύουσες, προέτρεψε τις κυβερνήσεις να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην ολοκλήρωση ενός έργου της περιόδου της κρίσης για τον καθαρισμό και την ορθή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος προτού επιχειρήσουν «πιο φιλόδοξες ιδέες».

Η προσπάθεια ολοκλήρωσης αυτού του έργου, γνωστή ως τραπεζική ένωση, θα αποτελούσε «έλεγχο πραγματικότητας» για το τι είναι δυνατό στην ευρύτερη ατζέντα μεταρρύθμισης της ζώνης του ευρώ, ανέφερε. 

back to top

MORE TO READ