Οι αμερικανικές κυρώσεις είναι δώρο για τον Πούτιν

mosaic elections russia segment 1920x1080Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τείνει να απαντά στις δυτικές κυρώσεις με τρόπους που οι συντάκτες τους πιθανότατα δεν προέβλεψαν: κυνηγώντας εκείνους τους ρώσους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερο τη χώρα τους και που θέλουν να οικοδομήσουν δεσμούς με τη Δύση.

Το διάταγμά του την περασμένη εβδομάδα στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στη Ρωσία για τη μείωση προσωπικού τους σε 455 άτομα - τον ακριβή αριθμό του προσωπικού που διαθέτει η Ρωσία στις ΗΠΑ - είναι το τελευταίο παράδειγμα.

Το 2012, όταν το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τον νόμο Magnitsky, ο οποίος εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να επιβάλει απαγορεύσεις ταξιδιών και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ρωσία απάντησε απαγορεύοντας τις υιοθεσίες ρώσων παιδιών από τις ΗΠΑ. Η ασύμμετρη απάντηση ήταν απίστευτη για πολλούς ρώσους και χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν στη Μόσχα. Τα παιδιά εκείνα που δεν θέλησαν να υιοθετήσουν οι ρώσοι - συνήθως εκείνα που είχαν σοβαρές αναπηρίες - είχαν τεθεί για υιοθεσία στο εξωτερικό και ήταν άδικα σκληρό να τους στερήσει την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Ωστόσο, η ρωσική κρατική τηλεόραση διεξήγαγε μια μεγάλη καμπάνια την εποχή εκείνη, η οποία αφορούσε τη σκληρή μεταχείριση των ρώσων παιδιών από οικογένειες στις ΗΠΑ και τόνισε την εθνική υπερηφάνεια. Οι δημοσκοπήσεις εκείνης της περιόδου έδειξαν ότι περίπου οι μισοί ρώσοι υποστηρίζουν το αντίποινο, ενώ λιγότερο από το ένα τρίτο αντιτίθενται.

Το 2014, απαντώντας στις κυρώσεις για την Ουκρανία που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η Ρωσία απαγόρευσε την εισαγωγή μιας μακράς λίστας τροφίμων από την Ευρώπη. Η επίπτωση στους ευρωπαίους παραγωγούς τροφίμων δεν ήταν σημαντική: αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αυξήσεις των εξαγωγών σε άλλες αγορές και από τα άμεσα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ορισμένες χώρες και τομείς. Αλλά κάθε φορά που επισκέπτονται ρώσοι το Βερολίνο, αγοράζουν τυρί για να το πάρουν σπίτι.

Οι άνθρωποι που τους λείπει το γαλλικό τυρί είναι μια σχετικά δυτικοποιημένη μειονότητα. Οι περισσότεροι ρώσοι αγάπησαν μια άλλη κρατική τηλεοπτική καμπάνια (συνοδευόμενη από εικόνες παράνομα εισαγόμενων τροφίμων να πατιούνται από τρακτέρ) που τους είπε ότι οι αντισταθμίσεις ήταν καλές για τη ρωσική γεωργία. Τα δύο τρίτα των ρώσων λένε ότι η κυβέρνηση είχε δίκιο να εισαγάγει το εμπάργκο των τροφίμων. Μόνο το 12% υποστηρίζουν ότι πονάει τους ρώσους περισσότερο από τη Δύση.

Τώρα που το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει εγκρίνει ένα νέο πακέτο κυρώσεων, το οποίο κωδικοποιεί και ενισχύει κάποιους προηγούμενους περιορισμούς, ο Πούτιν θέλει τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ - την πρεσβεία στη Μόσχα και τα προξενεία στην Αγία Πετρούπολη, το Εκατερινμπούργκ και το Βλαδιβοστόκ - να απολύσουν προσωπικό. Υπάρχουν μόνο περίπου 300 άτομα στις αποστολές που προσλήφθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υπόλοιποι, περισσότεροι από 900 από αυτούς, είναι ντόπιοι μισθωτοί, οι περισσότεροι ρώσοι που κάνουν τεχνική εργασία. Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα επιλέξουν να διατηρήσουν τους περισσότερους διπλωμάτες (και τους κατασκόπους) στη θέση τους, αλλά να απαλλαγούν από τους ντόπιους. Αυτό σημαίνει την απώλεια αρκετών εκατοντάδων ρωσικών θέσεων εργασίας. Αλλά, πιο χαρακτηριστικά, οι περικοπές θα βλάψουν σχεδόν σίγουρα τη δυνατότητα των ρώσων να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, όπως επεσήμανε ο πρώην πρέσβης Μάικλ Μακ Φολ σε ένα tweet.

Ακόμη και σήμερα, ένας ρώσος που υποβάλλει αίτηση βίζας επισκέπτη στις ΗΠΑ στη Μόσχα πρέπει να περιμένει 46 ημέρες για ένα υποχρεωτικό ραντεβού με τον πρόξενο. Οι χρόνοι αναμονής είναι πολύ μικρότεροι στην Αγία Πετρούπολη, το Εκατερινμπούργκ και το Βλαδιβοστόκ, αλλά τώρα πιθανότατα θα συγκλίνουν προς το σημερινό πρότυπο της Μόσχας και στη Μόσχα οι άνθρωποι θα πρέπει να περιμένουν αρκετό καιρό ώστε να γίνεται αδύνατος ο προγραμματισμός του ταξιδιού.

Αν ο Πούτιν ήθελε τα αντισταθμιστικά μέτρα του να είναι συμμετρικά, θα είχε λάβει υπόψη ότι η ρωσική προξενική υπηρεσία στις ΗΠΑ εξέδωσε περίπου 86.000 βίζες το 2015, ενώ οι αποστολές των ΗΠΑ στη Ρωσία εξέδωσαν σχεδόν 183.000 βίζες το οικονομικό έτος 2016. Ο Πούτιν όμως, δεν ενδιαφέρεται για το είδος των ρώσων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει αξιωματούχους και αξιωματικούς επιβολής του νόμου κατά της μετάβασης στις δυτικές χώρες, όπου θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από υπηρεσίες πληροφοριών και όπου τα περιουσιακά τους στοιχεία θα μπορούσαν να κατασχεθούν υπό τις κυρώσεις. Όσοι εξακολουθούν να θέλουν να πάνε αντιμετωπίζονται σχεδόν ως εκπρόσωποι μιας φιλοδυτικής πέμπτης στήλης - ακριβώς όπως εκείνοι οι άτυχοι τυροφάγοι και η μειοψηφία που πιστεύει ότι τα ορφανά της Ρωσίας μπορούν να έχουν καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ παρά στη χώρα.

Αυτό το μοτίβο των ρωσικών αντιδράσεων αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της απάντησης σε μια ερώτηση που τίθεται συχνά: Γιατί η Ρωσία απασχολείται με τις Δυτικές κυρώσεις παρά την προφανή αδυναμία τους να επιτύχουν τους αναφερόμενους στόχους;

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το αντίθετο – τι θα είχε κάνει ο Πούτιν αν δεν υπήρχαν κυρώσεις – αλλά οι κυρώσεις δεν τον αποθάρρυναν από την υποστήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, την προσάρτηση της Κριμαίας ή την επέκταση των εκστρατειών στον κυβερνοχώρο ενάντια στις δυτικές χώρες. Ούτε βλάπτουν πραγματικά τους πλούσιους φίλους του. Δεν έχουν υπάρξει σημαντικές κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς η Ιταλία πάγωσε ακίνητη περιουσία αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκει στον πρώην συναθλητή τζούντο του Πούτιν, Αρκάντι Ρότενμπεργκ – τσίμπημα κουνουπιού για τον δισεκατομμυριούχο. Οι κυρώσεις δεν επέφεραν επίσης πολλά προβλήματα στη ρωσική οικονομία, η οποία μείωσε σημαντικά την έκθεση του χρέους στα δυτικά κράτη και εργάζεται για την αύξηση της τεχνολογικής αυτάρκειας σε βασικούς τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Αλλά όπως οι κυρώσεις των ΗΠΑ είχαν ως κύριο στόχο το εγχώριο κοινό - ένας τρόπος για να απαντήσουν στο σκάνδαλο Τραμπ-Ρωσίας - η απάντηση του Κρεμλίνου έχει σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως εγχώριος σανός. Φέρονται ως απόδειξη της «ρωσοφοβίας» - του αγαπημένου όρου των ρώσων αξιωματούχων για να περιγράψουν αυτό που βλέπουν ως αθέμιτη μεταχείριση της Ρωσίας, την επιθυμία να την περιορίσουν παρά να συνεργαστούν μαζί της. Ο θυμός του Κρεμλίνου δεν αποτελεί ένδειξη πραγματικού πόνου. Είναι στρατηγικός.

Το να θυμώνει με τις κυρώσεις ενισχύει το εγχώριο μήνυμα του Πούτιν για μια χώρα που περιβάλλεται από εχθρούς και υπονομεύεται από τους μη πατριώτες ρώσους που αλλαξοπίστησαν από μια εχθρική Δύση. Ο θυμός απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στο εγχώριο ακροατήριο και έχει σκοπό να του πει ότι το ψάχνει για φίλους, ευκαιρίες ή απλά διασκέδαση στη Δύση είναι μάταιο, ίσως ακόμη και εχθρικό προς την Πατρίδα.

back to top

MORE TO READ