Η Ελλάδα αναθέτει στις τράπεζες έκδοση ομολόγων για πρώτη φορά σε τρία χρόνια

bondsΗ ελληνική κυβέρνηση έχει προσλάβει έξι τράπεζες για να διαχειριστούν την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων μετά από τρία χρόνια, καθώς επιδιώκει να αξιοποιήσει την όρεξη των επενδυτών για τα περιουσιακά της στοιχεία μετά την πορεία της προς το χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη το 2015.

Η Goldman Sachs, η Citi, η Deutsche Bank, η HSBC, η BNP Paribas και η Bank of America Merrill Lynch θα διαχειριστούν τη διαπραγμάτευση ενός πενταετούς ομολόγου που λήγει το 2022 - το πρώτο στην Ελλάδα από το 2014. Το νέο χρέος θα εκδοθεί αύριο.

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, έχει επιστρέψει στις αγορές χρεών για να υπογραμμίσει την οικονομική αποκατάστασή της αφού βρέθηκε στα πρόθυρα της εξόδου της ευρωζώνης το 2015. Η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει την τελευταία δόση της από το πρόγραμμα διάσωσης και επιδιώκει να γεμίσει αργά τα ταμειακά της διαθέσιμα πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.

Την Παρασκευή, οι αξιολογήσεις της S&P βελτίωσαν τις προοπτικές της για το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης από σταθερές σε «θετικές», με την ελπίδα ότι η χώρα θα λάβει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της από τους πιστωτές της στην ΕΕ.

Νέες  αμφιβολίες για την έκδοση ομολόγων αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει ανώτατο όριο χρέους περίπου 320 δισεκατομμυρίων ευρώ που έθεσε στην Αθήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, η Ελλάδα προχωρά πρόσω ολοταχώς με την επιστροφή της στην αγορά ομολόγων, θέλοντας να αναχρηματοδοτήσει ένα υφιστάμενο πενταετές ομόλογο με χαμηλότερο επιτόκιο. Σε δήλωση προς το χρηματιστήριο τη Δευτέρα, το γραφείο χρέους της Ελλάδας δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους κατόχους των ομολόγων του 2019 που εκδόθηκαν πριν από τρία χρόνια να ανταλλάξουν το χρέος τους με μετρητά. Το ομόλογο θα αποτιμηθεί την Τρίτη.

Το πενταετές ομόλογο του 2014 είχε τιμή 4,95 τοις εκατό, με την κυβέρνηση να ψάχνει να αναχρηματοδοτήσει σε χαμηλότερο ποσοστό, στα 4,75 τοις εκατό.

Αν η έκδοση προσελκύσει έντονη επενδυτική όρεξη, «θα ενισχύσει όσους στον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται πως μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης είναι εύλογη για το επόμενο έτος», δήλωσε ο Μουζτάμπα Χαχμάν της Eurasia group.

back to top

MORE TO READ