Η επανάσταση του Μακρόν θα πρέπει να αφορά την ανάπτυξη

emm macronΧρειάστηκε γενναία, ριζοσπαστική σκέψη από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να μεταμορφώσει τόσο γρήγορα τη γαλλική πολιτική. Η μεταρρύθμιση της γαλλικής οικονομίας δεν απαιτεί λιγότερη συγκέντρωση και φιλοδοξία.

Κρίνοντας από την ομιλία που έδωσε στις Βερσαλλίες την περασμένη εβδομάδα, δεν θα υπάρξει έλλειψη φιλοδοξίας: ήταν απόλυτα μεγαλοπρεπής. Το σημείο εστίασης, ωστόσο, ήταν λιγότερο εμφανές. Μόλις αναλάβει το καθήκον της διακυβέρνησης, πρέπει να προβεί σε διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις – ιδιαίτερα στη διαλυμένη αγορά εργασίας της Γαλλίας - την πρωταρχική προτεραιότητά του. Αντί αυτού, η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας προτίθεται τώρα να δαπανήσει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο και ενέργεια με έναν διαφορετικό στόχο: τη μείωση του ελλείμματος.

Το κύριο μήνυμα που είχε ο πρωθυπουργός του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, για τους βουλευτές την περασμένη εβδομάδα ήταν ότι η σύσφιξη του προϋπολογισμού είναι η πρώτη προτεραιότητα. Υποστηρίζει περικοπές δαπανών, αποκαλεί την εξάρτηση της κυβέρνησης από τον δανεισμό «απαράδεκτη», και παρομοιάζει το δημόσιο χρέος με ένα «ηφαίστειο». Αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα φέρει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος.

Οι φόροι και οι δημόσιες δαπάνες στη Γαλλία είναι υπερβολικά υψηλές, επομένως η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Ωστόσο, η επίτευξη φέτος του στόχου δανειοδότησης της ΕΕ δεν είναι. Το έλλειμμα είναι μόνο λίγο πάνω από το 3% του ΑΕΠ - μικρότερο από το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, τόσο σε ονομαστικούς όσο και κυκλικά προσαρμοσμένους όρους. Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, στο 97% του ΑΕΠ, πρέπει να μειωθεί εν ευθέτω χρόνω - αλλά και πάλι ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τον αριθμό των ΗΠΑ και μικρότερος από τον μέσο όρο των προηγμένων οικονομιών.

Στην πραγματικότητα, ο επείγων χαρακτήρας της μείωσης του ελλείμματος για τη Γαλλία είναι θέμα πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι οικονομικής αναγκαιότητας. Την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνήτης της Γαλλικής Τράπεζας, κ. Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε ότι ο στόχος του 3% θα πρέπει να τηρηθεί «αν μη τι άλλο για να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της Γαλλίας στην Ευρώπη». Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας θέτει τις γερμανικές ευαισθησίες πάνω από τις άμεσες ανάγκες της γαλλικής οικονομίας. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα έχει συγκεκριμένα πολιτικά κεφάλαια, αυτό είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα.

Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά ορισμένα πράγματα έχουν μεγαλύτερη σημασία από την αξιοπιστία της Γαλλίας στην Ευρώπη - και η διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι στην κορυφή της λίστας. Ο προκάτοχός του Μακρόν Φρανσουά Ολλάντ προσπάθησε να επιβάλει φορολογική αυστηρότητα παράλληλα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και απέτυχε. Η προσέγγισή του λοιδορήθηκε ως μόνο πόνος, κανένα κέρδος. Η δημοτικότητά του κατέρρευσε και τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση κατέρρευσαν μαζί του.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την προεδρία, ο Μακρόν φαινόταν να κατανοεί ότι η εκτεταμένη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα της Γαλλίας είναι απαραίτητη. Έχει εντολή να το επιδιώξει. Η μείωση των φόρων επί της εργασίας - η Γαλλία έχει μερικούς από τους υψηλότερους φόρους μισθωτών υπηρεσιών στον αναπτυγμένο κόσμο - δεν είναι λιγότερο επείγουσα. Ωστόσο, η κυβέρνηση έστειλε μπερδεμένα μηνύματα σχετικά με τα σχέδιά της για τη φορολογική μεταρρύθμιση γενικά, αναβάλλοντας κάποιες φορολογικές περικοπές και στη συνέχεια οπισθοχωρώντας κατά τα φαινόμενα.

Το να βρεθούν αυτοί οι στόχοι σε κίνδυνο για χάρη ενός δημοσιονομικού στόχου που είναι επί της αρχής αμφισβητήσιμος και στην πράξη αγνοείται ευρέως, θα ήταν λάθος.  

back to top

MORE TO READ