Η Μέρκελ καλεί σε ψυχραιμία τη χρονιά των εκλογών

merkel 6Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους γερμανούς να παραμείνουν ψύχραιμοι μπροστά στην ισλαμιστική τρομοκρατία και κατέκρινε τους εθνικιστές που προσφέρουν ψεύτικες ελπίδες ασφάλειας, υποδεικνύοντας πως περιμένει από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τη σταθερότητα κατά τη διεκδίκηση της τέταρτης θητείας της το 2017.

Στην ομιλία της προς το έθνος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η Μέρκελ προέβλεψε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα σε μια χρονιά που θα συμπεριλάβει την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρο των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου και τις εκλογές σε Γαλλία και Ολλανδία. Πιο κοντά στο εσωτερικό, υποσχέθηκα να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας, όπως ανέδειξαν απαραίτητο οι τρομοκρατικές επιθέσεις το 2016, με αποκορύφωμα την επίθεση με φορτηγό στις 19 Δεκεμβρίου στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου που σκότωσε 12 ανθρώπους και για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

«Καθώς συνεχίζουμε τις ζωές μας και τη δουλειά μας, λέμε στους τρομοκράτες: είναι δολοφόνοι γεμάτοι μίσος, όμως δεν είναι αυτοί που καθορίζουν πώς ζούμε και πώς θέλουμε να ζήσουμε» είπε η Μέρκελ, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά το Σάββατο. «Είμαστε ελεύθεροι, ανθρωπιστές, ανοιχτοί. Μαζί, είμαστε δυνατότεροι. Το κράτο μας είναι ισχυρότερο.»

Τα σχόλια της Μέρκελ αντικατοπτρίζουν την αύξηση των πολιτικών κινδύνων για την καγκελαρία της, παρ’ ότι μπορεί να επωφεληθεί από το γεγονός πως οι ψηφοφόροι τη γνωρίζουν και ότι δεν έχει εμφανή διάδοχο ύστερα από 11 χρόνια στην εξουσία. Δημοσκόπηση της TNS Emnid που δημοσιεύτηκε την Τρίτη έδειξε πως 56% ων γερμανών εμπιστεύονται τη Μέρκελ να διαχειριστεί τις πολιτικές προκλήσεις που περιμένουν τη χώρα το 2017, και μια δημοσκόπηση της Forsa που πραγματοποιήθηκε μετά την επίθεση στο Βερολίνο έδειξε πως η στήριξη για τη συμμαχία της Χριστιανοδημοκρατικής της Ένωσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Ιανουάριο.

1

Η Μέρκελ δεν έκανε καμία υποχώρηση στην πολιτική της των ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες και τα έβαλε με τους λαϊκιστές που αμφισβητούν την αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ή ακόμη και της ίδις της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

«Τι διαστρεβλωμένη εικόνα» σχολίασε. Ενώ η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτά που μπορεί πραγματικά να κάνει καλύτερα από τις εθνικές κυβερνήσεις, «εμείς οι γερμανοί δε θα πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξεγελαστεί και να πιστέψει πως η πορεία μας ως ένα μοναχικό έθνος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ευτυχισμένο μέλλον» είπε η Μέρκελ.

Η Μέρκελ έχει γίνει στόχος κατηγοριών στο διαδίκτυο και πρωτοφανούς πολιτικής πρόκλησης από την αντιμεταναστευτική Εναλλακτική για τη Γερμανία, ή AfD, από τη στιγμή που άφησε τα σύνορα της χώρας ανοιχτά σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που κατέφτασαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Δύο επιθέσεις στις οποίες αναφέρθηκε η Μέρκελ, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από μουσικό φεστιβάλ και μια επίθεση με τσεκούρι σε τρένο, πραγματοποιήθηκαν από αιτούντες ασύλου. Ο ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο ήταν ένας τυνήσιος που είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία τον Ιούλιο το 2015 χωρίς διαβατήριο, και απέφυγε την απέλαση επειδή οι αρχές δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν την ταυτότητά του. Αυτό οδήγησε τον Μάρκους Πρέτσελ, τοπικό αρχηγό του AfD, να αποκαλέσει τους νεκρούς του Βερολίνου «νεκρούς της Μέρκελ» στο Twitter.

Η Μέρκελ προσπάθησε να αμυνθεί στους επικριτές της, λέγοντας πως θα δουλέψει για έναν πολιτικό διάλογο «όπου θα συζητούμε παθιασμένα για πολλά πράγματα, αλλά πάντα ως δημοκράτες», με την κριτική να εκφράζεται «ειρηνικά και με σεβασμό στο άτομο».

Παρ’ ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το AfD θα έμπαινε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο εάν διεξάγονταν εκλογές σήμερα, η πιο άμεση πρόκληση της Μέρκελ είναι να δώσει τέλος στη διαμάχη με τους βαυαρούς συμμάχους της, οι οποίοι απαιτούν όριο στη μετανάστευση.

Βουλευτές της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ, προγραμματίζουν προεκλογική απόδραση στις 4-6 Ιανουαρίου, πριν από την προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο συνάντηση ανάμεσα στη Μέρκελ και τον βαυαρό πρωθυπουργό Χορστ Σιχόφερ, τον αρχηγό της CSU που είναι και ο βασικός της ανταγωνιστής στην εγχώρια σκηνή, για να συζητήσουν την κοινή προεκλογική πλατφόρμα.

Η στήριξη για τη συμμαχία CDU-CSU ανέβηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ως το 38%, μετά την επίθεση του Δεκεμβρίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες, ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, έπεσε κατά δύο μονάδες ως το 20%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Forsa. Το AfD, το οποίο έχει καταφέρει να μπει σε 10 από τις 16 τοπικές βουλές της Γερμανίας από το 2013, ανέβηκε κατά μία μονάδα ως το 12%, φτάνοντας στην τρίτη θέση στη δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 19-23 Δεκεμβρίου, σε 2.504 ερωτηθέντες. Το περιθώριο λάθους ήταν 3 ποσοστιαίες μονάδες.  

back to top

MORE TO READ