Αναβολή αξιολόγησης και QE για 26 Ιανουαρίου

EU FlagsΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με το εφάπαξ επίδομα από την ελληνική κυβέρνηση , αλλά παραδέχθηκε τα σχέδια δεν θα είναι αρκετα για να εκτροχιάσουν τους στόχους του προϋπολογισμού της Αθήνας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Μετά από απόφαση της ευρωζώνης να παγώσει την προγραμματισμένη ανακούφιση του χρέους για την Ελλάδα  οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν η πολιτική είχε εγείρει "σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία και την ουσία» της τριετούς συμφωνίας διάσωσης στην Ελλάδα.

Συνολικά, οι δαπάνες που ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ανέρχονται σε περίπου 0,4 τοις εκατό του ελληνικού ΑΕΠ. Η Επιτροπή δήλωσε ότι έλαβε  υπόσχεση ότι δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η κίνηση είχε «εγείρει κινδύνους γύρω από τον δημοσιονομικό στόχο που θα πρέπει να επεκταθεί στο μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, την Τρίτη.

Την περασμένη εβδομάδα, Pierre Moscovici, ο επίτροπος οικονομικών της ΕΕ, είπε ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών να αναστείλει την ελάφρυνση του χρέους, η οποία ήταν «απαραίτητη» για την ελληνική οικονομία.

Στην Ελλάδα οι πιστωτές της ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν εμπλακεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη πάνω από τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του πλεονάσματος των στόχων της χώρας, με το Ταμείο υποστηρίζει ότι ένα 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ που πρέπει να επιτυχει πέρα ​​από το 2018 δεν είναι ρεαλιστικο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στις 26 Ιανουαρίου, όπου είναι πιθανό να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι με την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του χρέους που θα μπορούσε να μειώσει το βάρος του χρέους στην Ελλάδα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στα επόμενα 44 χρόνια.

Η αναταραχη αυτή  κινδυνεύει να καθυστερήσει μια νέα ένεση διάσωσης σε μετρητά για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές αποπληρωμές το επόμενο καλοκαίρι. Η Αθήνα θα χρειαστεί να περάσει δεύτερη αναθεώρηση για το πακέτο διάσωσης της, προκειμένου να ξεκλειδώσει κεφάλαια για να αποπληρώσουν € 2,3δις σε ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα και € 3,9 δισ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του επόμενου έτους. 

Last modified onThursday, 22 December 2016 13:03
back to top

MORE TO READ...

MORE TO READ