Τι θα γίνει με τις ρωσικές κυρώσεις υπό τον πρόεδρο Τραμπ;

putin trumpΗ Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να παρατείνει τις οικονομικές κυρώσεις της Ρωσίας για την Ουκρανία τον Δεκέμβριο, όμως μπορεί να δυσκολευτεί πολύ περισσότερο να τις ανανεώσει στο μέλλον εάν ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να αναθερμάνει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, έχει πει πως θέλει μια «καλή σχέση» με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανησυχώντας κάποιους στην ΕΕ που φοβούνται πως μια πολιτική αλλαγή θα μαλακώσει τη στάση των ΗΠΑ για την κρίση της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν αρχικά αμέσως μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014, και συνεχίστηκαν κατά εξάμηνες περιόδους από τότε.

Πέντε ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν πως περιμένουν από τους ηγέτες της ΕΕ να παρατείνουν τις βασικές οικονομικές κυρώσεις στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα – προτού ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία. Η απόφαση απαιτεί ομοφωνία από τα 28 κράτη μέλη και οι οικονομικές κυρώσεις που ισχύουν ήδη λήγουν στα τέλη του Ιανουαρίου του 2017.

«Η παράταση του Δεκεμβρίου θα πρέπει ακόμη να γίνει. Δεν υπάρχει αλλαγή στο έδαφος της Ουκρανίας... δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα για να μην παραταθούν» ανέφερε ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Όμως μετά, μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, ποιος ξέρει πού θα μας οδηγήσει. Μπορεί να γίνει πολύ πιο δύσκολο.»

Υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν επίσης κυρώσεις στη Ρωσία και έχουν καλέσει την Ένωση να τηρήσει κοινό μέτωπο για αυτές.

Όμως η αποτελεσματικότητα των μέτρων αμφισβητείται όλο και περισσότερα από μέλη της ΕΕ όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες έχουν στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ υιοθέτησε μια πιο δεκτική στάση απέναντι στον Πούτιν από τους σημερινούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι τον θεωρούν δυνάστη αποφασισμένο να καταβάλει την αντίσταση στο εσωτερικό ενώ εκφοβίζει τους γείτονές του και επιδεικνύει τη δύναμη της Ρωσίας στο εξωτερικό.

Ο Τραμπ είπε πως αυτό που θα έκανε εκείνος είναι να αναζωογονήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Οι διπλωμάτες της ΕΕ φοβούνται πως μια ηπιότερη στάση από τις ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθεί από το Κρεμλίνο για να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της ένωσης για τις κυρώσεις.

«Αφού ο Τραμπ ορκιστεί τον Ιανουάριο, εάν πραγματικά υπάρξει μια επαναπροσέγγιση με τον Πούτιν, θα εμβαθύνει τις διαφορές μέσα στην ΕΕ για τη Ρωσία και θα κάνει τη διατήρηση των κυρώσεων πιο δύσκολη» είπε διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Άλλος απεσταλμένος ανέφερε: «Η ΕΕ θα πρέπει να πάρει τη δική της απόφαση τον Δεκέμβριο, όμως τα πράγματα θα γίνουν περίπλοκα εάν τον Ιανουάριο οι Ηνωμένες Πολιτείες πουν πως θα αλλάξουν την πολιτική τους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ενότητα της ΕΕ.»

Οι οικονομικές κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν περιορισμούς στην πρόσβαση του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας στις διεθνείς χρηματαγορές, εμπάργκο στις περισσότερες συναλλαγές οπλισμού με τη Ρωσία και την πώληση κάποιων εξοπλισμών και τεχνολογιών σχετιζόμενων με την ενέργεια.

Αυτές έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας όμως δεν έχουν καταφέρει να οδηγήσουν σε αλλαγή πολιτικής της Μόσχας. Οι επικριτές της πολιτικές μέσα στην ΕΕ δυσαρεστούνται από τα χαμένα εμπορικά και οικονομικά οφέλη που προκαλεί η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Η ψήφος της Βρετανίας για να αποχωρήσει από την ΕΕ έχει αποδυναμώσει περισσότερο τις φωνές που υποστηρίζουν τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων από την ανατολική Ευρώπη που αποτελούσαν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και φοβούνται πως μια φιλική σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον του Τραμπ και τη Μόσχα του Πούτιν μπορεί να υπονομεύσει την ασφάλειά τους.

Παρά τις ανησυχίες στις Βρυξέλλες για τον Τραμπ, κάποιοι διπλωμάτες λένε πως η επίτευξη ουσιαστικής επαναπροσέγγισης ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι δύσκολη, μεταξύ άλλων λόγω των σκληρών απόψεων για τη Ρωσία που διατηρούν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικάνικο Κογκρέσο.

«Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο Τραμπ θα επαναπροσεγγίσει τον Πούτιν, τι έχουν πραγματικά να κερδίσουν; Είναι ένας πολύ δύσκολος εταίρος, είναι δύσκολο να πάρεις οτιδήποτε από αυτόν. Και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πολύ πραγματιστές» είπε διπλωμάτης της ΕΕ.

«Θα περιμένουμε να δούμε, όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, παρ’ όλα αυτά τα λόγια, να μην υπάρξει τόσο μεγάλη αλλαγή στην πραγματική πολιτική.»

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είπαν πως η τύχη των κυρώσεων της Ρωσίας δε θα είναι προτεραιότητα για τον Τραμπ και πως για την Ευρώπη το μέλλον των σχέσεων με το ΝΑΤΟ έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Ο Τραμπ ανέφερε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πως θα θέσει όρους στην υπεράσπιση των δυτικών συμμάχων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας αμφιβολίες γύρω από βασικό πυλώνα της συμμαχίας.

Την Τετάρτη, το ΝΑΤΟ απάντησε στη νίκη του Τραμπ υποσχόμενο ακλόνητη υπεράσπιση.

«Στην πραγματικότητα, οι κυρώσεις στη Ρωσία μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το πρώτο ερώτημα είναι τι θα κάνει με το ΝΑΤΟ, καθώς αυτό θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με τη Ρωσία» ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

back to top

MORE TO READ...

MORE TO READ