Ο χάρτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη

Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα 944 δισ. ευρώ (1,17 τρισ. δολάρια) σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πονοκέφαλος που δύσκολα θα φύγει.

Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι τα χρέη δυσκολεύουν τις τράπεζες να δανείσουν νέο χρήμα, ενώ δέχονται μεγάλο πλήγμα στα κέρδη τους. Οι ευρωπαϊκές αρχές ωθούν τις τράπεζες να πουλήσουν ή να περιορίσουν τη μη εξυπηρετούμενη πίστωση, αλλά διαχωρίζουν τις θέσεις τους ως προς το πώς πρέπει να τακτοποιηθεί το ζήτημα, με κάποιους επενδυτές να είναι απογοητευμένοι από τον ρυθμό προόδου.

image

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα, η οποία δεν έχει ακόμη αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης, είναι στην κορυφή της λίστας των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό της συνολικής πίστωσης, ενώ η Ιταλία έχει τα περισσότερα κόκκινα δάνεια σε απόλυτες τιμές.

image

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά περισσότερο από 280 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2014. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  που εποπτεύει τις περισσότερες από τις μεγάλες τράπεζες του μπλοκ λέει ότι τα κόκκινα δάνεια είναι ακόμη «ένα σημαντικό πρόβλημα».

image

back to top

MORE TO READ