ΕΤΕ: Η ακτινογραφία του σκανδάλου για το ΛΕΠΕΤΕ

Οι πτυχές του σκανδάλου ΕΤΕ-ΛΕΠΕΤΕ αποκαλύπτονται ανάγλυφα στη συνέντευξη του κ. Γιώργου Χανιώτη (δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω) που παραχώρησε στο banksnews.gr.

Κύριε Χανιώτη, παρακολουθώντας την  υπόθεση ΛΕΠΕΤΕ και τις αντιδράσεις εργαζόμενων και συνταξιούχων, βλέπουμε ότι έχετε αναπτύξει  έντονη παρουσία σε αυτόν τον αγώνα με δημόσια θέση σας πάρα πολύ τακτικά  ως δικηγόρος.  Θα θέλαμε λοιπόν να σας κάνουμε μερικές ερωτήσεις.

Πολύ ευχαρίστως

 Εκπροσωπείτε κατ’ αρχήν κάποιους εργαζόμενους ή συνταξιούχους;

Ναι, μια ομάδα συνταξιούχων. Αρχικά όμως δεν ασχολήθηκα με τον ΛΕΠΕΤΕ  αλλά με απαιτήσεις τους από το ΤΑΠΕΤΕ,  τον φορέα δηλαδή που με αιφνίδια απόφαση του τον 12/2013 περιέκοψε αναδρομικά το εφάπαξ σε ήδη τότε 572 συνταξιούχους, κατά την γνώμη μου προκειμένου να ¨διευκολυνθεί ¨ τότε η ΕΤΕ να ¨τρέξει ¨ ένα πρόγραμμα ακόμη εθελούσιας εξόδου, το όποιο ¨ φόρτωσε ¨στο εν λόγω Ταμείο ( ΤΑΠΕΤΕ) αιφνιδιαστικά,  άλλους 2.500 δικαιούχους εφάπαξ, την στιγμή που ήδη εκκρεμούσε ανεκπλήρωτο αίτημα ικανοποίησης  – απόδοσης του  εφάπαξ αυτών των 572 που σας ανέφερα, οπότε ως λύση επελέγη  περικοπή εφάπαξ κατά περίπου 40 % !!!   όχι μόνο για το μέλλον αλλά και αναδρομικά για μια διετία ! Εκκρεμεί πλέον σχετικά αίτηση ακύρωσης μου – για εντολέα μου εννοώ - στο ΣτΕ  αλλά και αγωγές αυτών των ανθρώπων στα πολιτικά δικαστήρια. Μέσα από αυτή την ενασχόληση μου μπόρεσα να καταλάβω και να κατανοήσω καλύτερα όλες αυτές στις επερχόμενες επίσης δυσμενείς εξελίξεις στον ΛΕΠΕΤΕ.

chaniotis1

Ας τα πάρουμε με την σειρά όμως, επειδή οι αναγνώστες του site μας bangnews.gr δεν είναι στενά τραπεζικοί αλλά και  ένα ευρύτερο κοινό! Τι  σημαίνει λοιπόν ΛΕΠΕΤΕ;

Ο ΛΕΠΕΤΕ είναι ένας ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, κι έτσι σχηματίζεται το ακρωνύμιο ΛΕΠΕΤΕ

Πότε δημιουργήθηκε;

Το 1949 μεταξύ της Διοίκησης τότε της ΕΤΕ και εκπρόσωπων των εργαζομένων της,  ως κοινός έντοκος καταθετικός λογαριασμός στον οποίο επί 70 χρόνια κοντά, κατατίθενται ουσιαστικά οι εισφορές επικούρησης της τράπεζας και των εργαζομένων . Δημιουργήθηκε τότε λοιπόν κι έκτοτε λειτουργεί αδιατάρακτα ως μια ΔΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ μεταξύ τους.

Ποια είναι ακριβώς η λειτουργία του;

Ο εν λόγω λογαριασμός είναι κατ αρχήν λογαριασμός, και πάντως η λειτουργία του,  λόγω σειράς  ιδιαιτεροτήτων του, είναι προεχόντως  αποταμιευτική-επενδυτική προσομοιάζοντας έντονα σε ένα οιονεί αμοιβαίο κεφάλαιο εγγυημένων αποδόσεων κατά την λήξη , μεταξύ ΕΤΕ και εργαζομένων της ,  εγώ προσωπικά κάπως έτσι  το αντιλαμβάνομαι και το προσεγγίζω με βάση τις οικονομικές έννοιες του σήμερα.

Τι πηγές εσόδων έχει ο λογαριασμός αυτός;

Κατά βάση εισφορές τεράστιες εργαζομένων και εργοδότη σε ποσοστό  περίπου 12,5 % επι του μισθού τους ,   δηλαδή  σε επίπεδο κρατήσεων – πέραν αυτών που συνέβαιναν για την κύρια σύνταξη τους -  οπότε αντιλαμβάνεστε ότι ουδείς εργαζόμενος έχει καταβάλλει ποτέ ανώτερες και βαρύτερες εισφορές για επικούρηση. Τις οποίες βεβαίως κατέβαλλαν αγογγύστως επί  όλα τα χρόνια του εργασιακού τους βίου οι εργαζόμενοι της ΕΤΕ, ώστε να απολαύσουν κατά τα μεταξύ τους συμφωνηθέντα, στο πέρας του εργασιακού τους βίου τις αποδοχές που τους εγγυόταν ο εργοδότης τους. Αυτές οι τεράστιες εισφορές λοιπόν (12,5% ) ήταν μέρος του μισθού τους, και συνεπώς οι όποιες συμφωνημένες αποδοχές έχουν επίσης τον χαρακτήρα του ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ !  Η Ύπαρξη και η λειτουργία αυτού του λογαριασμού εξάλλου αποτέλεσε βασικό λόγο και συγκριτικό πλεονέκτημα της ΕΤΕ, ώστε στην πορεία αυτών των ετών να επανδρωθεί με τα  καλύτερο υπαλληλικό προσωπικό όλων των βαθμίδων από τον όλο ανταγωνισμό

Άλλες πηγές εσόδων;

Είχε βεβαίως  τους τόκους αλλά και τα κέρδη των επενδύσεων του, διότι τα τεράστια  διαθέσιμά του,  επενδύονταν, σε μετοχές της ΕΤΕ όπως έχω καταλάβει αλλά και σε ομολογιακές εκδόσεις της  και όλα αυτά τα  χρόνια ύπαρξης του ήταν κερδοφόρος , υποθέτω όμως ότι για να θέλει τώρα ο κ.Φραγκιαδάκης  να απαλλαγεί η ΕΤΕ από την εγγυοδοτική της ευθύνη, ότι   ίσως δεν του είναι χρήσιμος η κερδοφόρος  πλέον!

Κρίσιμα γεγονότα για την πιθανή διακοπή της κερδοφορίας του ποια θεωρείτε;

Το μπαράζ εθελούσιων εξόδων που πραγματοποίησε η ΕΤΕ αποστερώντας βιαίως από πόρους τον λογαριασμό χωρίς αντίστοιχη μέριμνα περί τούτου, αλλά και το γεγονός ότι ηδη από το 2005 για τις νέες προσλήψεις η ΕΤΕ δεν καταβάλλει επικουρικές εργοδοτικές εισφορές στον ΛΕΠΕΤΕ ….. αλλά στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί ο ΛΕΠΕΤΕ σε ¨ασφυξία¨ αφού από το 2005 κι εντεύθεν είχε πλέον απολέσει μια κορυφαία πηγή εσόδων του,  δηλαδή εισφορές εργαζομένων,  περιοριζόμενος μόνο στους προ του 2005 οι οποίοι  διαρκώς μειώνονταν  ιδίως και λόγω των εθελουσίων  εξόδων .

Πού τηρείται αυτός ο λογαριασμός;

Ως εκ της φύσεως του και από το καταστατικό του αποκλειστικά στην ΕΤΕ, η οποία από συστάσεως του απολαμβάνει ως καταθετικό λογαριασμό τον εν λόγω .

Πώς διοικείται αυτός ο  ΛΕΠΕΤΕ;

Από μια οκταμελή Διαχειριστική επιτροπή (Δ.Ε )  την οποία αποτελούν τρεις εκπρόσωποι της τράπεζας, δύο του ΤΥΠΕΤ καθώς κι από εκπροσώπους των συλλόγων εργαζομένων και συνταξιούχων. Αντιλαμβάνεστε ότι η τράπεζα έχει αυξημένο έλεγχο σε αυτόν τον λογαριασμό με ήδη τρείς στις οκτώ ψήφους!

Μα αν η τράπεζα είναι απλά ένας εργοδότης που καταβάλλει σε αυτόν τον λογαριασμό απλά τις ¨επικουρικές της εισφορές ¨  ποιος ο λόγος  να έχει ήδη τρείς - επί συνόλου οκτώ -  εκπροσώπους της στην διαχειριστική του Επιτροπή;

Χαίρομαι για την ερώτηση που μου κάνετε! Εδώ ακριβώς, εστιάζεται και η κορυφαία ειδοποιός διαφορά αυτού του Λογαριασμού. Η ΕΤΕ ήθελε και όντως είχε αυξημένο έλεγχο σε αυτόν τον λογαριασμό, διότι ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ αυτού του λογαριασμού, οπότε ευθύς εξ αρχής της αναγνωρίστηκε- από την μεταξύ τους  ΔΙΜΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΗ -  αυξημένη εκπροσώπηση της στην Δ.Ε  αυτού του λογαριασμού ! Αν δεν ήταν εγγυήτρια, σαφώς και  δεν υπήρχε κανείς δικαιολογητικός λόγος ώστε να βρίσκεται στην Δ.Ε  αυτού του λογαριασμού. Συνεπώς και μόνο η αυξημένη της παρουσία (3/8)  στην Δ.Ε αυτού του λογαριασμού, αποδεικνύει  περίτρανα  την εγγυοδοτική της λειτουργία κι ευθύνη  όπως καταλαβαίνετε …

Εξ όσων γνωρίζουμε αυτό είναι ένα θέμα , η εγγυητική ευθύνη δηλ. της ΕΤΕ  στον ΛΕΠΕΤΕ,  που είχε και κατά το παρελθόν το 2008  – Επί διοίκησης Αράπογλου - απασχολήσει και την κοινή γνώμη με πολυήμερες τότε απεργίες  και το θέμα μάλιστα είχε οδηγηθεί στα δικαστήρια; Τι έγινε τότε;

Πράγματι τότε έτσι είχαν συμβεί τα πράγματα όπως και εγώ σήμερα έχω σχηματίσει άποψη, και το θέμα πάντως λύθηκε  συναινετικά και συνεχίστηκε έκτοτε αδιατάρακτα η καταβολή των εγγυημένων από την ίδια επικουρήσουν στους συνταξιούχους μέχρι και σήμερα .  Είχαν μάλιστα τότε ασκηθεί εναντίον της ΕΤΕ αγωγές εκ μέρους ΣΥΕΤΕ αλλά και ΛΕΠΕΤΕ . Επ’ αυτών των αγωγών  εκδόθηκαν  οι αποφάσεις 421/2010 Μ.Π.Α  ( Εργατικά )  και 423/2010 Μ.Π.Α ( εργατικά ) αντίστοιχα.  Τότε αυτές οι αγωγές απορρίφθηκαν, πλην όμως όχι για λόγους ουσίας, αφού ουδέποτε το δικαστήριο προχώρησε στην εξέταση της ουσίας αυτών των αγωγών, αλλά για τυπικούς λόγους όπως σας είπα.

Δηλαδή;

Σε ότι αφορά την αγωγή του ΛΕΠΕΤΕ που αυτό με ρωτάτε το Δικαστήριο απέρριψε και ορθώς για μένα, διότι έκρινε  ότι ο εν λόγω λογαριασμός δεν είναι τίποτα άλλο από ένας απλός κοινός καταθετικός λογαριασμός δηλαδή μία ένωση περιουσίας με κοινό σκοπό , και συνεπώς ως ΛΕΠΕΤΕ  δεν δικαιούται ούτε  να ενάγει ούτε να ενάγεται αφού δεν έχει καν νομική προσωπικότητα, δηλαδή πιο άπλα δεν μπορεί ούτε να ασκεί ούτε να δέχεται αγωγές .

Επικρατεί,  διαρρέει όμως,  η διαχέεται η άποψη ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι ΤΑΜΕΙΟ Επικουρικής Ασφάλισης της ΕΤΕ .

Λάθος  μέγα ! Σας ανάφερα ήδη ότι ο ΛΕΠΕΤΕ δεν έχει καν νομική προσωπικότητα !!!!! Αν ήταν Ταμείο σαφώς και θα είχε νομική προσωπικότητα όπως αντιλαμβάνεσθε, όπως έχουν όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία που γνωρίζετε ! ΟΧΙ λοιπόν,  δεν είναι,  ούτε Ταμείο, ούτε σωματείο, ούτε ένωση προσώπων ούτε τίποτα από όλα αυτά ! Είναι  απλά ένας κοινός καταθετικός τραπεζικός λογαριασμός που ανοίχτηκε το έτος 1949 ως κοινός έντοκος  λογαριασμός στην ΕΤΕ, κι εκεί αποταμίευαν οι υπάλληλοι της ΜΕΓΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ ! Σας επαναλαμβάνω ότι εκ του μισθού τους παρακρατούνταν και αποδίδονταν συνολικά περίπου το 12,5 % των αποδοχών τους !

Βασικό αίτημα εκείνων των τότε αγωγών ποιο ήταν;

Να αναγνωριστεί ότι η ΕΤΕ ως εγγυήτρια έχει υποχρέωση να καταβάλλει συμπληρωματικά το  όποιο υπολειπόμενο ποσό ώστε να σχηματιστεί η μηνιαία προκαθορισμένη και εγγυημένη επικούρηση των ληπτών.

Η ΕΤΕ λοιπόν παρά τις έστω για τυπικούς  λόγους απορριπτικές αποφάσεις , επί των τότε αγωγών ΣΥΕΤΕ και ΛΕΠΕΤΕ,  όπως λέτε, συνέχισε έκτοτε να καταβάλλει μέχρι σήμερα;

Σταθερά και αδιατάρακτα μέχρι τώρα. Αυτό σας λέω!

Και γιατί το έκανε αυτό  αφού οι αγωγές εναντίον της,  των ΣΥΕΤΕ και ΛΕΠΕΤΕ,  είχαν απορριφθεί και  ουδεμία δικαστική απόφαση την υποχρέωνε  ως εγγυήτρια να καταβάλει συμπληρωματικά την εγγυητική αναλογία της;

Γιατί προφανώς αντιλήφθηκε κι επανήλθε οικειοθελώς στην  τήρηση της νομιμότητας αποδεχόμενη και εμπράκτως πλέον την  εγγυητική της ευθύνη σε αυτόν τον λογαριασμό,  στον οποίον ως προείπαμε, είχε και έχει ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ και άρα στις επενδύσεις του …..

Τελικά η ΕΤΕ είναι εγγυήτρια ή όχι του ΛΕΠΕΤΕ;

Επ’ αυτού του ερωτήματος έχουν εκφραστεί στο άμεσο παρελθόν καταφατικά τρεις κορυφαίοι καθηγητές με γνωμοδοτήσεις τους,  ο κ. Λεβέντης, ο κ. Κρεμαλής , και ο κ. Παυλόπουλος  δηλ. ο νύν Πρόερδος  Δημοκρατίας, με την τότε ιδιότητα του ως καθηγητού.  Αναφέρομαι στη γνωστή  σε  όλους αντιδικία του 2008 επί Αράπογλου . Σημειωτέον δε,  ότι της ιδίας απόψεως  είναι και ο νυν Υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος,  η γνώμη του οποίου ουσιαστικά αποτυπώνεται στις ανωτέρω αγωγές που σας ανέφερα, αφού φέρουν την υπογραφή του και ήταν τότε ο νομικός σύμβουλος του ΣΥΕΤΕ και ΛΕΠΕΤΕ.

Ωστόσο η δική σας άποψη;

Είμαι απολύτως της άποψης  ότι σαφώς και πρόκειται για λογαριασμό εγγυημένων παροχών με εγγυήτρια την ΕΤΕ. Πέραν των υπολοίπων όλων που καταδεικνύουν  ότι έχουμε εμφανώς  λογαριασμό ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ Μ Ε ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕ ,  θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε μία κορυφαία στιγμή στην πορεία της ΕΤΕ σε σχέση με τον  ΛΕΠΕΤΕ και αναφέρομαι στα χρόνια της διοίκησης Μίρκου . Τότε λοιπόν 22.11.1995 έχουμε μια ιστορική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ όπου ο λογαριασμός γίνεται ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ  ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕ .. με σαφή και ρητή περί του τούτου απόφαση του  ΔΣ της ΕΤΕ .

Οι επενδύσεις αυτού του λογαριασμού ήταν πάντα φρόνιμες και συνετές  η εξέθεσαν σε κίνδυνο τον λογαριασμό αυτόν,  ώστε σήμερα να μην είναι πλέον ανθηρός και κερδοφόρος;

Δεν έχω ιδίαν αντίληψη ακόμη, όμως όπως παρακολουθώ τον δημόσιο διάλογο εργαζόμενων και συνταξιούχων, βλέπω ακούω και διαβάζω φωνές που μιλούν για  διερεύνηση πιθανών  αστικών  και  ποινικών ευθυνών όσον αφορά αυτή την διαχείριση , και που οργανώνονται για να απευθυνθούν σχετικά, σε άλλα δικηγορικά γραφεία. Εγώ κάποια σχετική προσέγγιση δεν έχω. Σε μένα πέραν των ήδη υπαρκτών εντολέων μου, απευθύνονται  ακόμη διερευνητικά  για πιθανά Ασφαλιστικά Μέτρα , η για τις αγωγές τους αν υποτεθεί ότι από τον Οκτώβρη του 2017  δεν λάβουν τις επικουρήσεις τους!

Θα επιμείνω και θα σας ρωτήσω αν γνωρίζετε αν υπήρξαν επιζήμιες επενδύσεις του ΛΕΠΕΤΕ;

Αυτή την ερώτηση πρέπει να την κάνετε στην αρμόδια επιτροπή επενδύσεων του ΛΕΠΕΤΕ, εγώ δεν μπορώ να σας καλύψω σχετικά .

Ο κ. Φραγκιαδάκης, ο σημερινός δηλ. CEO της ΕΤΕ, έχει διατελέσει μέλος ποτέ αυτής της επιτροπής επενδύσεων του ΛΕΠΕΤΕ και αν ναι, με τι αποτελέσματα κερδοφόρα η ζημιογόνα για τον ΛΕΠΕΤΕ;

Δεν γνωρίζω.

Το θέμα σήμερα πώς προέκυψε εκ νέου λοιπόν;

Προέκυψε από μία επιστολή του CEOτης ΕΤΕ κ. Λ.Φραγκιαδάκη περί τα τέλη Ιουλίου του 2017, η οποία απευθύνονταν στα μέλη της Δ.Ε ΛΕΠΕΤΕ  με παράλληλη κοινοποίηση στο Μαξίμου, άλλα και στους  Υπουργούς  Οικονομικών κι Εργασίας όπου τους καλούσε σε συνάντηση γνωστοποιώντας τους την πρόθεση να σταματήσει  την εγγυητική του χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ ενώ κατά την συνάντηση που ακλούθησε τους ανακοίνωνε  την πρόθεση του να διακόψει την παροχή της επικούρησης των ληπτών ΛΕΠΕΤΕ, ένα τρίμηνο μετά την εν λόγω επιστολή του. Ότι δηλαδή τέλος Οκτωβρίου 2017 δεν θα πιστωθεί η επικούρηση των ληπτών! Δεν γνωρίζω αν αυτή η απειληθείσα  διακοπή θα  συμβεί όντως και αν τελικώς συμβεί αν θα είναι ολική ή μερική! Μένει να το δούμε .

Έγινε προσφάτως και μια επερώτηση σχετικά στην Βουλή από την Βουλευτή της Κυβέρνησης κ. Χαρά Καφαντάρη.

Το γνωρίζω.

Την παρακολουθήσατε;

Ναι, με πολύ ενδιαφέρον! Αυτό που έχω να παρατηρήσω σχετικά είναι ότι άκουσα με πολύ ενδιαφέρον την απάντηση του κ. Υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου, στην επερώτηση της κ. Καφαντάρη, όπου  όπως  αντιλήφθηκα,  ο κ. υφυπουργός ουσιαστικά επέστρεψε το εν λόγω «τελεσίγραφο» στον κ. Φραγκιαδάκη αρνούμενος να εμπλακεί η κυβέρνηση στην εν λόγω διαφορά, την οποία θεωρούσε – όπως κι εγώ και χιλιάδες άλλοι – ΔΙΜΕΡΗ διαφορά κι ότι ουσιαστικά δεν σκοπεύει να καταστήσει την εν λόγω διαφορά από ΔΙΜΕΡΗ, σε τριμερή όπως φιλοδοξούσε η εν λόγω δι’ επιστολής εκφρασθείσα πρόταση του κ. Φραγκιαδάκη. Αυτή είναι η δική μου ανάγνωση στην ομιλία  από του Βήματος της Βουλής  του κ. Πετρόπουλου στον κ. Φραγκιαδάκη.

Τι θέλει ακριβώς ο κ. Φραγκιαδάκης δηλαδή;

Εκτιμώ ότι θέλει να καταργήσει τον ΛΕΠΕΤΕ και να μεταφερθούν όλοι οι  λήπτες στο ΕΤΑΤ, ή να μετατραπεί ο ΛΕΠΕΤΕ  σε ένα νέο Επαγγελματικό πλέον  Ταμείο που θα λειτουργεί σαφώς χωρίς την εγγύηση της ΕΤΕ, οπότε  κατά την εκτίμηση μου ήθελε μιας  κάποιας μορφής κυβερνητική συναίνεση, η κυβέρνηση όμως του διεμήνυσε όπως σας είπα κατά την δική μου ανάγνωση, ότι η διαφορά είναι διμερής, κι επιλύεται μόνο με διαπραγματεύσεις με τους  ενδιαφερομένους, δηλ. το ΤΥΠΕΤ,  τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους!

Αφού λοιπόν   με κυβερνητική παρέμβαση αποκλείστηκε η κατάργηση η τροποποίηση του ΛΕΠΕΤΕ τι θεωρείτε ότι απομένει τώρα στην διοίκηση της ΕΤΕ ως αντίδραση;

Εύχομαι να ορθονοήσει ο κ. Φραγκιαδάκης, και να συνεχίσει ως και οι προκάτοχοι του, να καταβάλλει κανονικά την αναλογία της ΕΤΕ ως εγγυήτριας ώστε να συνεχιστεί αδιατάρακτα η καταβολή των επικουρήσουν .

Κι αν προχωρήσει μονομερώς στην υλοποίηση της απόφασης του;

Τον συμβουλεύω να το σταθμίσει πολλαπλώς  σε όλες τις παραμέτρους, και να αφουγκραστεί την κυβέρνηση, η οποία του διεμήνυσε ότι η διαφορά είναι διμερής κι επιλύεται με διαπραγματεύσεις …. Ξέρετε, η κάθε διμερής σύμβαση, η οποιαδήποτε, διμερώς τροποποιείται η και διμερώς καταργείται ! Μονομερώς δεν προβλέπεται ! Αν ωστόσο έχουμε μια ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ τότε είναι σαφές ότι θα  δημιουργήσει ένα τεράστιο  ρήγμα στην εύρυθμη λειτουργία κατ αρχήν της τράπεζας της ίδιας, αφου μια τέτοια μονομερής βλαπτική μεταβολή θα αποτελέσει casus belli, δηλαδή αιτία πολέμου, ενώ παράλληλα θα απειληθεί κατά την γνώμη μου η φερεγγυότητα της τράπεζας  αν δηλώσει οικονομική αδυναμία ικανοποίησης της εγγύησης της μέσω αυτής  της μονομερούς ενέργειας. Δεν θεωρώ ότι είναι απλό πράγμα μια εγγυήτρια τράπεζα να μην καταβάλλει την βαρύνουσα εγγύηση της !!!!!  Δεν ξέρω δηλαδή πως αυτό θα εκληφθεί από τους μετόχους της κατ αρχήν και τι συνέπειες μπορεί να έχει στην χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής η είδηση τότε,  ότι η ΕΤΕ δεν κατέβαλλε την προβλεπόμενη επί 70 χρόνια εγγύηση της στον ΛΕΠΕΤΕ και στους συνταξιούχους της ! Παράλληλα θα δημιουργήσει ένα μπαράζ αγωγών καταψηφιστικών εις βάρος της τράπεζας από 16.000 λήπτες οι οποίοι σαφώς και θα προστρέξουν σε δικαστική στήριξη, με ορατό τον κίνδυνο να υποχρεωθεί η τράπεζα να καταβάλλει τις υποχρεώσεις  της με επιτόκια υπερημερίας, εγγράφοντας  επισφάλειες εκατομμυρίων ευρώ ! Παράλληλα σχεδόν το σύνολο αυτών των συνταξιούχων έχει δανειακές υποχρεώσεις προς την ΕΤΕ και τυχόν περικοπή η κατάργηση των επικουρήσεων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα γενιά κόκκινων  δανείων!    Εύχομαι λοιπόν να μην συμβεί τίποτα από όλα αυτά, διότι όπως είχα γράψει και σε μια άλλη δημόσια παρουσία μου «Ναι, άλλα υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο».

Πιστεύετε ότι η  τράπεζα δεν είχε σταθμίσει αυτή την εξέλιξη;

Είμαι πεπεισμένος ότι είχε σαφώς άλλη εκτίμηση για το πώς πίστευε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά την επιστολή του, του Ιουλίου 2017.

Δηλαδή;

Κοιτάξτε! Αυτός όλος ο αγώνας των ανθρώπων, των συνταξιούχων δηλ. της ΕΤΕ,  έχει ένα βαθιά δημοκρατικό χαρακτηριστικό που θεωρώ ότι δεν είχε σταθμιστεί από τον κ. Φραγκιαδάκη άλλα κι από άλλους εμπλεκόμενους σε αυτή την υπόθεση. Αναφέρομαι ευθέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και άρα την δικτύωση όλων των απειλούμενων κατ αρχήν οι οποίοι ναι  μεν είναι διάσπαρτοι ανά την Ελλάδα, πλην όμως είναι μεταξύ τους μέσα από πλατφόρμες  διαδικτυακής επικοινωνίας που έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά ενωμένοι και κυρίως πληροφορημένοι ! Έτσι μέσω αυτών των δικτύων  και των αναρτήσεων και σχολίων επί εκάστης αναρτήσεως, ασκήθηκαν πιέσεις παντού, οριζόντια και κάθετα , σε συνδικαλιστικές παρατάξεις δηλ. αλλά και σε κόμματα, κυρίως όμως η  κάθε εξέλιξη ακαριαίως έφτανε σε κάθε συνταξιούχο κι εργαζόμενο μέσω του FB .

Θεωρείτε δηλαδή ότι αυτές οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είχαν τόσο καθοριστικό  ρόλο;

Ναι, απολύτως! Σας μιλώ εμπειρικά πλέον ! Η επίμαχη επιστολή του κ. Φραγκιαδάκη πχ , ενώ αρχικά έφτασε στα εμπλεκόμενα σωματεία της ΔΕ του ΛΕΠΕΤΕ, εντός δευτερολέπτων κυριολεκτικά είχε σκαναριστεί και μέσω του fb έφτασε σε  άπειρα  μέλη συνταξιούχους απειλούμενους δηλ. Αυτοί όλοι ανέλαβαν την αναπαραγωγή  της είδησης μεταξύ τους, την εκδήλωση της άρνησης τους  να υποκύψουν,  κι αυτοί  όρισαν τον ΛΕΠΕΤΕ ΩΣ  ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ υποχρεώνοντας ΔΗΜΌΣΙΑ πλέον με κρίσεις κατακρίσεις κι επιπλήξεις τους συνδικαλιστικούς τους φορείς να τους αφουγκραστούν ως βάση, και να μην προχωρήσουν σε καμία διαπραγμάτευση μαζί του ως την αρχική επιστολή του τους καλούσε!  Ακόμη και για την βουλευτή κ. Καφαντάρη που αναφερθήκατε, είχε προηγηθεί ένα  μπαράζ αναρτήσεων ονομαστικά προς αυτήν από διάφορους συνταξιούχους να παρέμβει …. Και τελικώς παρενέβη   με την επερώτηση που κατέθεσε ! Πιστεύω λοιπόν ότι η όλη ιστορία θα είχε πολύ διαφορετική εξέλιξη αν δεν λειτουργούσαν εκ του αποτελέσματος  τόσο συσπειρωτικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην κατεύθυνση της υπεράσπισης ΛΕΠΕΤΕ!

Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί στο μέλλον ένας πιθανός κοινωνικός αυτοματισμός εναντίον των συνταξιούχων της ΕΤΕ μέσα από συστημικά ΜΜΕ πχ;

Την  ερώτηση αυτή μου την απευθύνετε  προφανώς με την ιδιότητα  μου ως δικηγόρου φαντάζομαι,  διότι κατ αρχήν είναι ερώτηση για συνδικαλιστές κι όχι για μένα!

Ε ναι βέβαια!

Ακούστε! Η όποια φωνή η παραφωνία οποιουδήποτε κοινωνικού αυτοματισμού με αφήνει παγερά αδιάφορο, διότι εδώ το ζητούμενο για μένα  ως νομικό, είναι η τήρηση της νομιμότητας η όχι,  εκ μέρους  ενός εργοδότη προς εργαζόμενους του ! Το πρωτεύον είναι λοιπόν η νομιμότητα, τα περί κοινωνικού αυτοματισμού, σας καλώ κι εσάς  να τα προσπεράσετε, διότι επί της ουσίας ουδεμία επιρροή ασκούσαν η ασκούν στην επίλυση αυτής της διμερούς πάντα  διαφοράς.

Τελειώνοντας , θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι ακόμη σχετικά;

Ναι βεβαίως ! θα ήθελα να επισημάνω μετ επιτάσεως , αν δεν έχει ήδη καταστεί σαφές, ότι  στην παρούσα συνέντευξη εξέφρασα προσωπικές μου απόψεις ως νομικός ! Παραλλήλως όμως διεξάγεται ένας σοβαρός και πολυμέτωπος συνδικαλιστικός αγώνας   με κορυφαία σωματεία μεταξύ των οποίων και η ΟΤΟΕ, και συνεπώς αυτά και μόνο αυτά εκφράζουν αυθεντικά τα  μέλη τους και τις απόψεις τους, και θα ήθελα επ’ αυτού να μην υπάρξει καμία παρανόηση !

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Κι εγώ ! 

back to top

MORE TO READ