ΔΗ.ΣΥ: Τα λάθη της κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο την ΕΒΖ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές, με κύριους πρωταγωνιστές τους κυρίους της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οποίοι με την αδιαφορία τους, τη διοικητική τους ανεπάρκεια, την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, υποστηρίζει ο Μιχάλης Τζελέπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Σήμερα, ξανά, η ΕΒΖ βρίσκεται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, ενώ το μέλλον της φαντάζει ακόμα πιο δυσοίωνο. Παρά την κεφαλαιακή ενίσχυσή της με πολλά εκατομμύρια ευρώ και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως φαίνεται, έχει αποδειχθεί άκαρπη και αναποτελεσματική. Η εταιρεία εξακολουθεί να παράγει ζημιές, ενώ έχουμε μέσα σε 3 χρόνια την εναλλαγή 5 διαφορετικών Διοικητικών Συμβουλίων.

Αυτοί, όμως, που την πληρώνουν είναι οι τευτλοπαραγωγοί που μένουν και πάλι απλήρωτοι για την παραγωγή τους, για το 2017. Τα «γλυκά Χριστούγεννα» που τους υποσχέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕBZ πριν τις γιορτές, αλλά και οι διαβεβαιώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, από τον Νοέμβριο του 2017, περί στήριξης και ενίσχυσης της λειτουργίας της Βιομηχανίας, αποδεικνύονται καθημερινά, όπως συνήθως, κούφιες υποσχέσεις.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις των υπευθύνων, οι τευτλοπαραγωγοί αναμένουν ακόμη την πληρωμή των 10.2 εκατ. ευρώ για την παραγωγή τους (έτους 2017) και το δίλημμα, για άλλη μια χρονιά, είναι εάν μετά από όλο αυτό τον εμπαιγμό και τη συνεχή μετατόπιση ευθυνών από τους διοικούντες, θα αποφασίσουν να ξανακαλλιεργήσουν τεύτλα, μιας και οι σπορές ξεκινάνε ήδη από τον επόμενο μήνα.

Αντί η ΕBZ να αναδειχθεί κύριος παράγοντας της τευτλοκαλλιέργειας στη βαλκανική αγορά και να συμβάλλει θετικά στην εθνική οικονομία, σήμερα βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή «κλεισίματος». Παράλληλα, οι εσφαλμένες πολιτικές πρακτικές της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τη μερική και αποσπασματική διαχείριση των θεμάτων, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον ενταφιασμό των μεγάλων δυνατοτήτων της ΕBZ και συντελούν στον αφανισμό ενός σημαντικού αγροτικού προϊόντος».

Προσδοκούμε έστω και στο «και πέντε» ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς κυβέρνησης, προκειμένου να ενισχυθεί συνολικά η ΕBZ και να μετασχηματιστεί σε αναπτυξιακή και υγιής εταιρεία, που θα συντηρεί και θα ενισχύει την παραγωγική αλυσίδα: Αγρότης-ΕBZ-Εργαζόμενοι-Ζάχαρη-Εμπορία-Καταναλωτής», καταλήγει.

back to top

MORE TO READ