Image default
ECONOMY

Eurogroup: Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο

Σημαντική πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων διαπιστώνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν για την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

Το Eurogroup συζήτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων από την Ελλάδα με βάση την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου.

Καλωσορίζουμε την επιβεβαίωση των θεσμών ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει άνετα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Καλωσορίζουμε επίσης την υιοθέτηση του προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος προβλέπεται να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και που περιλαμβάνει πακέτο φιλοαναπτυξιακών μέτρων με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του κεφαλαίου και της εργασίας.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει επίσης σημαντική πρόοδο σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στους τομείς της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Eπιπλέον, λαμβάνουμε υπόψη τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα και τις προκλήσεις που επισημαίνει η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει, και όπου είναι αναγκαίο να επιταχύνει, το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ στο μέλλον, μεταξύ άλλων και μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα.

Με βάση τα παραπάνω, καλωσορίζουμε το ό,τι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενικότερη δέσμευση τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν υπό το πρόγραμμα του ESM, ειδικά όσον αφορά την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μηδενικά επίπεδα, τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Καλωσορίζουμε επίσης την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέρα από τον Απριλίο του 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας και καλωσορίζουμε την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε ευρεία μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου ως το τέλος Απριλίου του 2020. Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να έχει σαν στόχο να διασφαλίσει την κατάλληλη ενίσχυση όλων των υποθηκών, το οποίο θα βοηθήσει να ομαλοποιηθεί η παροχή πίστωσης στην οικονομία από τον τραπεζικό τομέα.

Είναι επίσης καθοριστικής σημασίας να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η εφαρμογή των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων στο χρηματοοικονομικό σύστημα, ειδικά όσον αφορά την ταχεία εκκαθάριση των κρατικών δανειακών εγγυήσεων, τo ξεκαθάρισμα των υποθέσεων χρεοκοπίας νοικοκυριών που εκκρεμούν στα δικαστήρια και τις περαιτέρω βελτιώσεις στο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Τα παραπάνω θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό παρακολούθηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Mε βάση τα παραπάνω, το Eurogroup καλωσορίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις αναγκαίες δράσεις για να εκπληρώσει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης μιας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης μέτρων που αφορούν το χρέος και συνδέονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών.

Mε την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Συμβούλιο των Διοικητών του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν την μεταφορά των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων SMP και ANFA και τη μείωση σε μηδενικό επίπεδο της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου σε κάποια δάνεια του EFSF, συνολικής αξίας 767 εκατ. ευρώ.

Το Eurogroup δίνει εντολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ξεκινήσουν τεχνική εργασία για την πιθανή χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων ANFA και SMP για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση κοινά συμφωνημένων επενδύσεων, σε ευθυγράμμιση με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και την ανακοίνωση του Eurogroup του Ιουνίου του 2018.

Η επόμενη συζήτησή μας για την Ελλάδα θα βασιστεί στην πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας η οποία αναμένεται να εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2020.

Related posts

Μητσοτάκης: Πρώτη προτεραιότητα η μείωση των εισφορών

money

Βρούτσης: Το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε αποτελέσματα στην οικονομία

money

Ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας θα καταλήξει σύντομα σε… «γάμο»

money

ΤτΕ: Αυξημένα τα έσοδα από κρουαζιέρα το πρώτο τρίμηνο

money

Πρόβλεψη-σοκ από Morgan Stanley για ύφεση ως 21,3% στην Ελλάδα

money

Ράνια Αικατερινάρη: Ασπαζόμαστε την κουλτούρα της εταιρικής διακυβέρνησης

money