Image default
ECONOMY

Eurogroup: Η Αθήνα δίνει υπόσχεση για περιορισμό των παροχών

Βρυξέλλες, ανταπόκριση 

Με την υπόσχεση ότι η Αθήνα δεν προβεί σε πολλές παροχές, σύμφωνα με τις επιταγές του Eurogroup του Δεκεμβρίου, οδεύει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Εuro2day.gr ότι αποτελεί δέσμευση των Αθηνών να συμμορφωθεί με τον επερχόμενο περιορισμό των μέτρων για το 2022, καθώς το Μαξίμου δεν επιθυμεί την διπλή ρητορική που είδαμε στο θέμα μείωσης του ΦΠΑ μεταξύ του Α. Γεωργιάδη και του Χ. Σταϊκούρα. Κάτι που θέτει την σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας. Όπως άλλωστε γινόταν και στο παρελθόν.

Το Eurogroup σήμερα θα συνεχίσει την συζήτηση για την κατάργηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2022, κάτι που αναμένεται να δυσκολέψει πολύ το κυβερνητικό έργο, καθώς οι τιμές ρεκόρ στην ενέργεια και ο υψηλός πληθωρισμός επιβαρύνουν σημαντικά τα νοικοκυριά με τους μισθούς και τις συντάξεις ουσιαστικά στάσιμους.

Όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό, απόφαση για την κατάργηση ή την αναπροσαρμογή της ρήτρας διαφυγής αναμένεται να παρθεί έως τον Μάρτιο. Σήμερα όμως στο Eurogroup, θα υπάρξει μια συνολική τοποθέτηση, καθώς θα παρευρεθούν για πρώτη φορά οι νέοι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο αυτοί οι υπουργοί (οι χώρες των οποίων εν πολλοίς καθορίζουν και την γραμμή της ευρω-ομάδας) θα τοποθετηθούν σε μια σειρά καυτών ζητημάτων για την χώρα μας.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα – εκτός από την δημοσιονομική προσαρμογή – είναι και η τοποθέτηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας για τις αλλαγές το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπου σύμφωνα με γερμανικές πηγές, αναμένεται να σφραγιστεί η «θέση» ότι οι πόροι για το Σχέδιο Ανάκαμψης θα διοχετεύονται μόνο σε επενδύσεις για την πράσινη ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, καθώς την ψηφιοποίηση.

Όσο για τις παροχές, υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση του Eurogroup αναφέρει ότι θα επικεντρώνονται μόνο στην καταπολέμηση της ανεργίας και στον τομέα της Υγείας. Όλα τα άλλα και για όποια χώρα αποκλίνει της απόφασης, θα προσμετρούνται στον εθνικό προϋπολογισμό.

Αυτό αναμένεται να στριμώξει την Ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει ήδη «ξοδέψει» πολλά από το «οικονομικό» κεφάλαιο (43,3 δισ. ευρώ 2020-2021) που της δόθηκε από την ΕΕ και τώρα θα πρέπει να βρει τρόπο, όχι μόνο να «λήξει» γενικές παροχές, αλλά και να αρχίσει την περιστολή δαπανών ώστε να προσαρμοστεί στις αποφάσεις που έρχονται. Θα πρέπει να αρχίσει την μείωση του δημοσίου χρέους που έφτασε τα 206,3% το 2020 (αύξηση 26%) και του ελλείμματος που εκτοξεύθηκε στο -10% το 2020 από πλεόνασμα 1,3% το 2019.

Αρκετοί υπουργοί ελπίζουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα αρχίσει από το 2023 και μετά, όμως δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν σε διμερές επίπεδο η Κομισιόν ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα από χώρες όπως η Ελλάδα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Προειδοποιήσεις και κίτρινη κάρτα

Ανάλογα με την πειθώ του κ. Σταϊκούρα θα κινηθεί σήμερα το Eurogroup και η Κομισιόν ως προς την Ελλάδα. Σίγουρα όμως αναμένεται να ξεκαθαρίσει για δεύτερη φορά στον Ελληνα υπουργό ότι νέα μείωση φόρων, έστω και one off, δεν θα περάσει. Διαφορετικά η κίτρινη κάρτα που «δόθηκε» με τις δηλώσεις Γεωργιάδη, θα μετατραπεί σε κόκκινη κάτι που σημαίνει και δημόσια τοποθέτηση των εταίρων επί του θέματος, «θυμίζοντας» σε όλους το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας.

Είναι επίσης σημαντικό το ότι ενώ οι δηλώσεις και οι δημόσιες τοποθετήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων «στρογγυλοποιούνται» λόγω Covid-19, μέσα στην αίθουσα οι θέσεις των χωρών μελών και ιδιαίτερα του Βορρά παραμένουν ξεκάθαρες: Επιστροφή στην δημοσιονομική προσαρμογή από το 2022 αναλόγως με το πόσο υψηλό χρέος έχει η κάθε χώρα.

Η ατζέντα του Eurogroup

Πρώτο θέμα συζήτησης είναι η οικονομική προσαρμογή και την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης, εν μέσω της μετάλλαξης Όμικρον, της ανόδου του πληθωρισμού μετά και τις νέες παραδοχές της ΕΚΤ.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί θεματική συζήτηση σχετικά με τη φερεγγυότητα του επιχειρηματικού τομέα και πιθανά μέτρα διευκόλυνσης της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της ανάκαμψης μετά την υγειονομική κρίση.

Θα εξεταστεί το σχέδιο σύστασης σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2022 και θα συζητηθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και οι ρυθμίσεις για τη χρηματοδοτική συνδρομή και τη μεταπρογραμματική εποπτεία.

Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup με διευρυμένη σύνθεση, στην οποία οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν την πορεία των εργασιών όσον αφορά την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης και θα κάνουν απολογισμό της κύρωσης της αναθεωρημένης Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Αύριο, Τρίτη, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία, επικρατεί το θέμα σχετικά με την πορεία των εργασιών του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ενώ αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση για τον μηχανισμό επαγρύπνησης και την ετήσια επισκόπηση της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ.

Στο Ecofin η Γαλλική Προεδρία θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές της για το επόμενο εξάμηνο και η γερμανική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Προεδρίας της G7.

Related posts

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

money

ΟΑΕΔ: Κυριακή λήγει η υποβολή αιτήσεων για εγγραφές στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

money

Το νέο καθεστώς για τηλεργασία, ευπαθείς ομάδες και τεστ κορωνοϊου

money

Βουτιά στις εισπράξεις από ειδικούς φόρους και ΦΠΑ

money

Κορκίδης: Η εισαγόμενη ακρίβεια βλάπτει σοβαρά την αγορά και τους καταναλωτές

money

Τι προσδοκούν οι σύμβουλοι μάνατζμεντ για την οικονομία

money