Image default
BUSINESS

Creta Farms: Οι τακτικές των δύο μετόχων για τον έλεγχο

Διαφορετικές τακτικές με κοινή ωστόσο στόχευση τον απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας – ο καθένας για λογαριασμό του- ακολουθούν οι αδελφοί Δομαζάκη, ενόσω η επιχείρηση διέρχεται σοβαρή κρίση διοίκησης. Και οι δύο πλευρές – ο Μάνος Δομαζάκις, νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αλλά και ο συνιδιοκτήτης και έως πρότινος επίσης CEO, Κωνσταντίνος Δομαζάκης – αναζητούν τη στήριξη των τραπεζών και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή προκειμένου να ελέγξουν την εταιρεία με μια μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία επικεφαλής ωστόσο σκοπεύουν να βρεθεί ένας εκ των δύο.

Το δάνειο

Σε επικοινωνία του --.gr με τον Κ. Δομαζάκη – ο οποίος τέθηκε με απόφαση του Δ.Σ. εκτός του οργάνου και της διοίκησης της Creta Farms- πιστοποιήθηκε η πρόθεση του να διεκδικήσει κατ’ αρχάς την αναγνώριση της απαίτησης του ύψους 11,6 εκατ. ευρώ ως δάνειο που φέρεται να χορήγησε στην εταιρεία κατά την περίοδο 2005-2006, και την εν συνεχεία την κεφαλαιοποίηση της. Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση εμφανίζει ίδια κεφάλαια της τάξης των 6,5 εκατ. ευρώ, οπότε η αναγνώριση της απαίτησης «εξοφλούμενη» μέσω μιας αύξησης κεφαλαίου θα καταστούσε σχεδόν αυτόματα τον Κ. Δομαζάκη απόλυτο μετοχικό κυρίαρχο της εταιρείας.

Ο Κ. Δομαζάκης ανάφερε πως ενώ το πόρισμα της PwC, (η οποία έλαβε εντολή να πιστοποιήσει την ύπαρξη των παραπάνω χορηγήσεων και από τις δύο πλευρές ενδιαφερομένων) δεν έχει ολοκληρωθεί, εν τούτοις εκείνος με τη συνδρομή άλλου συμβούλου- ελεγκτή διαθέτει τα στοιχεία εκείνα, που πιστοποιούν τις μετακινήσεις ποσών από τους προσωπικούς του λογαριασμούς προς την εταιρεία (τουλάχιστον για τα 10,2 εκατ.ευρώ εξ αυτών). Ο Κ. Δομαζάκης υποστήριξε επίσης ότι η δανειακή διευκόλυνση αποτυπώνεται στις λογιστικές καταστάσεις εκείνης της περιόδου σε κονδύλια πιστωτών, χωρίς ωστόσο, να αναφέρεται ονομαστικά ο ίδιος ως πιστωτής.

Αντιθέτως, η εταιρεία και η πλευρά Μ. Δομαζάκι με επίσημη χρηματιστηριακή ανακοίνωση της ανάφερε ότι οι ισχυρισμοί του Κ. Δομαζάκη, δεν επιβεβαιώνονται και πως η έρευνα συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες δε του --.gr, το τελικό πόρισμα δεν έχει ακόμη παραδοθεί, καθώς εκκρεμεί η παροχή στοιχείων προς την PwC από μια τράπεζα. Εκτιμάται δε ότι η διαδικασία αναμένεται να καθυστερήσει μια και ο έλεγχος εκτείνεται σε αρκετά χρόνια πίσω.

Παραμένουν ωστόσο αναπάντητα ερωτήματα ως προς τη διαδρομή του χρήματος στην εταιρία, η οποία προχωρούσε σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και επιστροφές κεφαλαίου στους μετόχους. Σύμφωνα με τα όσα ανάφερε ο Κ. Δομαζάκης στο --.gr, οι χορηγήσεις που παρείχε στην εταιρία «αποπλήρωσαν δάνεια της εταιρείας» και προέρχονταν από χρήματα που εισέπραξε ως μέτοχος από την προαναφερθείσα επιστροφή κεφαλαίου.

Η κακοδιαχείριση

Η ατζέντα και μόνον της επικείμενης έκτακτης Γ.Σ. της εταιρείας στις 7 Ιουνίου 2019 προιδεάζει για τις αιτιάσεις εκ μέρους του Κ. Δομαζάκη προς τον αδελφό του Μ. Δομαζάκι, όσον αφορά ατασθαλίες που αφορούν σχέσεις με προμηθευτές, εργολαβικές εταιρίες, αλλά ακόμη και την εταιρία Novaplot, η οποία ελέγχεται και 50% -50% από τους δύο αδελφούς-βασικούς μετόχους της Creta Farms.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Novaplot που εδρεύει στην Κύπρο, κατέχει κάποιες από τις ευρεσιτεχνίες και κάποια σήματα προϊόντων της Creta Farmς. Επί σειρά οικονομικών χρήσεων δεν εμφανίζεται ως συνδεδεμένο μέρος στις οικονομικές καταστάσεις της Creta Farm, παρότι οι ιδιοκτήτες της ήταν μεγαλομέτοχοι και εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της εισηγμένης.

Ο Κ. Δομαζάκης επιβεβαίωσε την κατάθεση μηνύσεων κατά του αδελφού του, στελεχών της οικονομικής διεύθυνσης της εταιρείας, αλλά και ορκωτών ελεγκτών που ήλεγχαν κατά το παρελθόν τις χρήσεις της εισηγμένης. Επίσης, ανάφερε πως θα καταθέσει πορίσματα και στοιχεία υπόψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.  Ανάφερε δε πως είχε ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο της εταιρίας τον Νοέμβριο του 2018, ο οποίος είχε ανατεθεί στην Deloitte. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του --.gr, ο ειδικός έλεγχος ανατέθηκε με τη συναίνεση και των αντιμαχόμενων πλευρών, αλλά το πόρισμα του ελέγχου δεν παραδόθηκε ποτέ.

Οι τράπεζες

Σε επικοινωνία του --.gr με τον Μάνο Δομαζάκη επιβεβαιώθηκε πως η εταιρεία έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών. Αντίστοιχες ωστόσο κινήσεις πραγματοποιεί και ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Ο ίδιος υποστήριξε στο --.gr πως έχει καταρτίσει με ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο σχετικό business plan το οποίο και έχει αρχίσει να παρουσιάζει στις πιστώτριες τράπεζες.

Κατά τον ίδιο, οι πιστώτριες τράπεζες της εταιρίας ως κάτοχοι ενεχύρων δυνητικά ελέγχουν το 19% του μετοχικού της κεφαλαίου και ως εκ τούτου μπορούν να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο.

Η ενεργοποίηση των τραπεζών προς μια τέτοια κατεύθυνση απαιτεί προηγουμένως την καταγγελία δανείων, γεγονός που μέχρι σήμερα δεν υφίσταται. Η Creta Farms έχει ενημερώσει πως εξυπηρετεί τα δάνεια της, ενώ το --.gr έχει επιβεβαιώσει πως αν και κάποια covenants της τελευταίας συμφωνίας αναδιάρθρωσης είχαν εκπέσει, εν τούτοις η εταιρία είχε εξασφαλίσει waiver.

To γεγονός επιβεβαίωσε μάλιστα και ο Κ. Δομαζάκης αναφέροντας πως το waiver εκτείνεται «έως το τέλος του 2019».

Ο στρατηγικός επενδυτής

Επαφές με στρατηγικούς επενδυτές επικαλούνται ότι πραγματοποιούν και οι δύο πλευρές. Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης ανάφερε πως συζητά με funds ενώ αναμένεται να παρουσιάσει σχετικές προτάσεις στις τράπεζες. Συμπλήρωσε επίσης πως αναζητά τη στήριξη των τραπεζών για τη διενέργεια και νέου διαχειριστικού ελέγχου, αλλά και την τοποθέτηση ανεξάρτητου CFO στην εταιρεία κατά τη μεταβατική περίοδο.

Related posts

Διάκριση για τη Rivulis-Eurodrip στα Manufacturing Excellence Awards

money

Η Νova βράβευσε τους αθλητές που έχουν πάρει μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς

money

Θρίλερ με τα δάνεια και τον έλεγχο της ΑΝΕΚ

money

PwC: Ημερίδα για την κυβερνοασφάλεια σε κρίσιμες υποδομές

money

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ της Νίκας

money

AS Company: Το growth story της τελευταίας πενταετίας

money