Image default
BANKS

Χ.Α.: Δίχτυ προστασίας στις πιέσεις τα εταιρικά αποτελέσματα

Η αρχική πίεση που εκδηλώθηκε μετά την ανακοίνωση της μετάλλαξης «όμικρον» φαίνεται να αναχαιτίζεται, τουλάχιστον στο επενδυτικό τοπίο. Οι πληροφορίες που αφορούν την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης από τα υπάρχοντα εμβόλια δεν έχουν δώσει σαφείς ενδείξεις για το αν θα χρειαστεί ένα νέο είδος εμβολίου ενώ το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας δείχνει να αναμένει ακόμα περισσότερα στοιχεία που θα δώσουν πιο πειστικές απαντήσεις για τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής του ιού.

Αυτό αναφέρει αρχικά στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, ενώ παράλληλα προσθέτει τα ακόλουθα:

Την ίδια στιγμή οι πιο αυστηροί περιοριστικοί όροι απέναντι στους ανεμβολίαστους αύξησαν τον ρυθμό των εμβολιασμών, βελτιώνοντας την μέτρια εικόνα των τελευταίων εβδομάδων. Ζητούμενο παραμένει η υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Ως εκ τούτου οι επενδυτές διατήρησαν επιφυλάξεις ως προς την μαζική επιστροφή τους στο ταμπλώ και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε την εβδομάδα που πέρασε είχε κυρίως επιλεκτικά χαρακτηριστικά.

Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου παρέχουν μια υποστηρικτική βάση στις αποτιμήσεις αποκλιμακώνοντας την ένταση των πιέσεων που συνδέονται με την πορεία της πανδημίας. Οι 124 εταιρίες του εμποροβιομηχανικού κλάδου δείχνουν οριακή μείωση του κύκλου εργασιών -3% και αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 10% σε σχέση με το 2019. Τα μεγέθη αν συγκριθούν με το 2020 δημιουργούν ίλιγγο: Αύξηση 25% στον κύκλο εργασιών και 57% στα λειτουργικά κέρδη, ρυθμοί που δεν έχουν προηγούμενο σε καμία συνολική δημοσίευση αποτελεσμάτων για οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Η χρήση του 2021 είναι χρήση ολικής επαναφοράς για τα αποτελέσματα καθώς εκτός από την αύξηση της απόδοσης των κεφαλαίων επιμέρους σημειώνονται σημαντικές βελτιώσεις στην κεφαλαιακή δομή των ισολογισμών.

Παράλληλα οι εισηγμένες συνεχίζουν την διανομή μετρητών προς τους μετόχους τους χτίζοντας έτσι μια καλή παράδοση ανταμοιβών και κατά τους χειμερινούς μήνες (Πλαστικά Θράκης CNL, κλπ) απόρροια των επιδόσεων τους. Σε ότι αφορά τις τράπεζες οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έπεσαν σε νέο χαμηλό στο εννεάμηνο (13,6%) φέρνοντας πλέον τον κλάδο πιο κοντά προς την κανονικότητα των δραστηριοτήτων του. Τα μεγέθη των εταιριών στην παρούσα φάση λειτουργήσαν ως δίχτυ ασφαλείας στις πιέσεις πηγαίνοντας ακόμα και κόντρα με το διεθνές περιβάλλον σε αρνητικές συνεδριάσεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κάλυψε παραπάνω από το ήμισυ των απωλειών της απότομης πτώσης της προηγούμενης Παρασκευής και βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο θα κρίνει αν θα ξαναμπεί στο κανάλι τάσης που έρχεται από τον Απρίλιο. Οι 880 μονάδες είναι σημείο αναφοράς για το αν η εικόνα θα γίνει περισσότερο αισιόδοξη ή θα έχουμε εκ νέου δοκιμασία της χρονοσειράς των 200 ημερών. Ο κινητός μέσος των 200 ημερών διασπάστηκε με κλείσιμο την προηγούμενη Παρασκευή ωστόσο ο Γενικός Δείκτης δεν πλήρωσε χαμηλότερα επίπεδα και επανήλθε σχετικά άμεσα πάνω από τις 865 μονάδες που οριοθετεί το σύνορο της μακροπρόθεσμης τάσης. Σε αυτή την διαδρομή δοκιμάστηκαν υποτιμημένες ζώνες τιμών από τις οποίες επιτυχώς ξεκίνησε μια ανοδική αντίδραση η οποία θα αποκτήσει χαρακτηριστικά τάσης αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 894 μονάδες.

Προς το παρόν η ένταση από πλευράς τζίρων είναι περιορισμένη χωρίς να βγαίνει και ισχυρή προσφορά ώστε να αλλάξουν δραματικά τα συναλλακτικά δεδομένα ενώ οι αγοραστές φαίνεται να κινητοποιούνται πιο ζωηρά προς το τέλος της ημέρας έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις στα κλεισίματα των τιμών σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Συμπερασματικά θα αναμέναμε την αγορά να δοκιμάσει το όριο της πλαγιοανοδικής τάσης στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις (886) δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το μέλλον της εξελισσόμενης ανόδου από τα χαμηλά των 855 μονάδων.

Στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου με τις προβλέψεις να κινούνται στην περιοχή του 11,5% σε σχέση με το περυσινό γ’ τρίμηνο. Την Τρίτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 120.000 κοινών ομολογιών της Noval Properties. Την Τρίτη επίσης θα ανακοινώσουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου οι ΑΔΜΗΕ και Lamda Development. Μεταξύ Τετάρτης 8 και Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς του νέου εταιρικού ομολόγου 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Τέλος επισημαίνεται ότι την Τετάρτη θα διεξαχθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων.

Related posts

Alpha Bank: Αμερικανο-ιταλική μάχη για Galaxy-Cepal

money

Ποιες συναλλαγές στα γκισέ απαγορεύουν οι τράπεζες

money

Βασίλης Ψάλτης: Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για την Alpha Bank

money

Πώς σώζεται η πρώτη κατοικία – Ξεκινά η επιδότηση δανείου των ευάλωτων νοικοκυριών

money

Παρευξείνια Τράπεζα: Νέες χρηματοδοτήσεις 900 εκατ. ευρώ

money

Στις 26 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς

money