Image default
ECONOMY

Φοροδιαφυγή μαμούθ 1,2 εκατ. ευρώ εντόπισε η Οικονομική Αστυνομία

Εγκληματική οργάνωση που έφερνε  λαθραία στη χώρα μας, από τη Γεωργία, καπνό για ναργιλέ, αποφεύγοντας την καταβολή δασμών και φόρων, εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Η οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση έγινε την Παρασκευή σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στο πλαίσιό της συνελήφθησαν 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο αρχηγικά μέλη.

Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος ακόμη ατόμων που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, πλαστογραφίας και νομοθεσίας περί όπλων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τα δύο αρχηγικά μέλη, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2018, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων για ναργιλέ, τον οποίο διέθεταν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με σκοπό το παράνομο οικονομικό κέρδος.

Στην εγκληματική οργάνωση εντάχθηκαν ως άμεσοι συνεργοί ακόμη δύο συλληφθέντες και οι υπόλοιποι ως μέλη. Μεταξύ τους υπήρχε συγκεκριμένη ιεραρχική δομή με διακριτούς ρόλους (αρχηγικά μέλη – άμεσοι συνεργοί (διαμεσολαβητές), ενώ είχαν προβεί στη διαμόρφωση πελατολόγιου και στην ανάπτυξη επαφών με άλλα εγκληματικά δίκτυα προμήθειας λαθρεμπορευμάτων. Επίσης, διέθεταν μέσα μεταφοράς για τη διακίνηση των λαθραίων προϊόντων και χώρους αποθήκευσης.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, εισήγαγαν λαθραίες ποσότητες καπνού στη χώρα μας, αποφεύγοντας την καταβολή των αναλογούντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων στο ελληνικό Δημόσιο. Στη συνέχεια αποθήκευαν τις ποσότητες σε χώρους που εκμεταλλεύονταν οι ίδιοι (γραφεία μεταφορών, χώρους στάθμευσης-παρκινγκ) και έπειτα τις διέθεταν σε διάφορες επιχειρήσεις στην Αττική, χωρίς την έκδοση των νόμιμων παραστατικών.

Η μεταφορά των παράνομων προϊόντων γινόταν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με φορτηγό όχημα και κατέληγαν σε νόμιμη επιχείρηση ταχυμεταφορών εγγράφων και αντικειμένων με έδρα την Αθήνα, ιδιοκτησίας αρχηγικού μέλους. Ακολούθως, με τη συνδρομή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης διοχετεύονταν στην αγορά, κυρίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρησιμοποιούσαν ναργιλέ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ σπίτια και δεκατέσσερα καταστήματα και επιχειρήσεις, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-πάνω από 745 κιλά καπνού για ναργιλέ,

-5 πιστόλια, 1 καραμπίνα και μάχαιρες διαφόρων διαμετρημάτων,

-Ι.Χ. φορτηγό όχημα και 4 αυτοκίνητα,

-2.065) ευρώ,

-κινητά τηλέφωνα και διάφορα έγγραφα.

Εκτιμάται ότι οι διαφυγόντες δασμοί-φόροι από τις συγκεκριμένες ποσότητες καπνού ανέρχονται σε 184.030,93 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει τουλάχιστον 4.900 κιλά καπνό με τους διαφυγόντες δασμούς, φόρους και τις λοιπές επιβαρύνσεις να ανέρχονται κατ’ εκτίμηση σε 1.208.827,60 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Related posts

Κοινή πρόταση για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης καταθέτουν Γαλλία και Γερμανία

money

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν οι τιμές στα υλικά κατασκευής τον Απρίλιο

money

Πρώτο βήμα για e-σύνταξη η αναγραφή ΑΜΚΑ στο Μητρώο Πολιτών

money

Οι προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία που θέτει η νέα κυβέρνηση

money

Μήνυμα στην Αθήνα να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις για να πάρει τη δόση

money

Ο φόβος των Ελλήνων εμπόρων για τα προϊόντα με τον όρο «μακεδονικά»

money