9.6 C
Athens
February 28, 2020
Image default
BANKS

Τράπεζες: Αύξηση δανείων αν δοθεί… δεύτερη ευκαιρία

-

Το μεγάλο στοίχημα για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα τα επόμενα χρόνια συνίσταται στην εξυγίανση ή την οριστική διαγραφή οφειλών εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, καθώς και μικρών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων, ώστε να καταστούν εκ νέου αξιόχρεα.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της πρώτης θεματικής ενότητας του 11ου Risk Management & Compliance Forum που διενεργείται σήμερα και στο οποίο συμμετείχαν οι επικεφαλής των εσωτερικών διευθύνσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνικής, καθώς και ο Τ. Πανούσης της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις FPS, θυγατρικής της Eurobank.

Η κ. Φωτεινή Ιωάννου (Εθνική) και οι κ. Γ. Γεωργακόπουλος (Πειραιώς), Θ. Αθανασόπουλος (Αlpha Βank) και Τ. Πανούσης (Eurobank) συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν βιώσιμοι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης είναι να ανοίξει ξανά η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό για τα νοικοκυριά, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που βαρύνονται σήμερα από μη εξυπηρετούμενες οφειλές.

Αυτό θα γίνει αφενός μέσω της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τράπεζες και servicers, αλλά και από την υιοθέτηση στο εγχώριο θεσμικό πλαίσιο του θεσμού της καταναλωτικής πτώχευσης, που δίνει δεύτερη ευκαιρία στους ιδιώτες που αποτυγχάνουν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως νοικοκυριά.

Στο σχετικό θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα στο --.gr ο έμπειρος νομικός Σ. Ποταμίτης, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε, εφόσον πληρούν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα τις υποχρεώσεις που έχουν συμφωνηθεί με τις τράπεζες, να επέρχεται μερική διαγραφή του υπολοίπου των οφειλών τους.

Αναφερόμενοι στο δύσκολο έργο της εξυγίανσης μέσω ρυθμίσεων, τα τραπεζικά στελέχη σημείωσαν ότι υπάρχουν την τελευταία διετία ενδείξεις μείωσης των στρατηγικών κακοπληρωτών, που αποτυπώνονται στη μείωση των αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, στην οικειοθελή παραίτηση από το καθεστώς προσωρινής προστασίας του ίδιου νόμου και αποδοχή των ρυθμίσεων τύπου split and balance που προσφέρουν οι τράπεζες και, τέλος, στην επίδειξη μεγαλύτερης συνεργασίας από πλευράς οφειλετών, όταν έρχεται η ώρα του πλειστηριασμού.

Αναφερόμενοι στο σχέδιο «Ηρακλής», τα τραπεζικά στελέχη, αφού σημείωσαν ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, κράτησαν επιφυλακτική στάση, επικεντρώνοντας είτε στη χρησιμότητα γενικότερα του εργαλείου των τιτλοποιήσεων για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, είτε παραπέμποντας στη λειτουργικότητα του σχεδίου που θα αρχίσει να φαίνεται από το 2020.

Εμμέσως πλην σαφώς διαφάνηκε ότι τιτλοποιήσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί όπως το Pillar (τιτλοποίηση στεγαστικών περίπου 2 δισ. από Eurobank) ή δρομολογηθεί όπως το Cairo (τιτλοποίηση καταγγελμένων σε βαθιά καθυστέρηση δανείων ονομαστικής αξίας 7,4 δισ.) δεν θα κάνουν χρήση της κρατικής εγγύησης του σχεδίου «Ηρακλής». 

Εχουν ρυθμιστεί δάνεια 7,5 δισ. στο NPL Forum

Σε αντίθεση με τις δυσκολίες που υπάρχουν για την εξυγίανση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων νοικοκυριών καθώς και μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι ρυθμίσεις προχωρούν πλέον ταχύτερα στο σκέλος των μεγάλων εταιρικών NPLs.

Όπως ανακοινώθηκε, οι τράπεζες μέσω του NPL Forum έχουν ήδη συμφωνήσει για ρυθμίσεις δανείων ονομαστικής αξίας 7,5 δισ. επί συνόλου χορηγήσεων που ανήκουν στην περίμετρο του διατραπεζικού οργάνου, ύψους 8,5 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι το NPL Forum συστήθηκε προκειμένου να υπάρξει διατραπεζική συνεργασία για τα δάνεια των 100 μεγαλύτερων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων της χώρας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι εταιρικές χορηγήσεις αποτελούν την ατμομηχανή των νέων τραπεζικών χορηγήσεων, τάση που εκτιμάται ότι θα παραμείνει για 2-3 χρόνια, μέχρι να εξυγιανθεί ο μεγάλος όγκος των ιδιωτών οφειλετών.

The post Τράπεζες: Αύξηση δανείων αν δοθεί… δεύτερη ευκαιρία appeared first on BANKSNEWS.GR.

Related posts

H Deutsche Bank μπορεί να χάσει έσοδα €1,5 δισ. αν συγχωνευτεί με Commerzbank

money

Eurobank: Αρραβώνας με Pimco για το mega deal

money

Ανανεωμένα προϊόντα από την HSBC

money

Πόσο μειώνονται τα περιουσιακά κριτήρια προστασίας α' κατοικίας

money

Fitch Ratings: Παραμένει αδύναμος ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο

money

Επενδύσεις και τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ντράγκι

money