Image default
EUROPE

Το Χονγκ Κονγκ «χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρώπης», υποστηρίζει επικεφαλής ακτιβιστής

Η στήριξη της Ευρώπης στο Χονγκ Κονγκ είναι απαραίτητη προκειμένου να «παροτρύνει το Πεκίνο να δεχθεί τα αιτήματα από το λαό του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο ακτιβιστής Joshua Wong στη EURACTIV, καθώς η βία κυριάρχησε χθες (21 Ιουλίου) στην πόλη με ομάδες ενόπλων να επιτίθενται σε κατοίκους, διαδηλωτές και δημοσιογράφους.

Οι επιθέσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή Yuen Long της πόλης, είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 45 άτομα -ένα σε κρίσιμη κατάσταση, και να ακολουθήσουν φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις στην πόλη. Η βία προκλήθηκε από μια μεγάλη ομάδα μασκοφόρων, με λευκά μπλουζάκια.

Μετά τη βία, μια δήλωση της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ αναφέρει ότι οι ταραχές ήταν «απολύτως απαράδεκτες για το Χονγκ Κονγκ ως κοινωνία που τηρεί το κράτος δικαίου», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «καταδικάζει σθεναρά κάθε βία και θα λάβει σοβαρά μέτρα επιβολής».

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ρίξει δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ σε μια ομάδα φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών, ενώ συνελήφθησαν και διαδηλωτές. Περίπου 430.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία της Κυριακής, σύμφωνα με τους διοργανωτές του Civil Human Rights Front.

Η βία αποτελεί το τελευταίο περιστατικό σε σειρά ταραχών που έπληξαν την πόλη, μετά από ανησυχίες πολλών υποστηρικτών της δημοκρατίας ότι η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ υπονομεύεται από το Πεκίνο.

Ο Wong, φιλοδημοκρατικός υποστηρικτής και γενικός γραμματέας του κόμματος Demosisto, είναι εδώ και καιρό υποστηρικτής της εκλογικής μεταρρύθμισης και της μεγαλύτερης αυτονομίας για το Χονγκ Κονγκ.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα όπου πιστεύεται ότι αυτή η αυτονομία παραβιάζεται, είναι η προσπάθεια νομοθέτησης νόμου έκδοσης που θα επέτρεπε στις αρχές της ηπειρωτικής Κίνας, της Ταϊβάν και του Μακάο να απαιτήσουν την απέλαση υπόπτων εγκληματιών με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Τα σχέδια είχαν περιγραφεί πρόσφατα ως «νεκρά» από την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρρι Λαμ, μετά από σημαντικές αντιδράσεις από το Χονγκ Κονγκ, λόγω του φόβου ότι το Πεκίνο θα ασκήσει τις νέες διατάξεις υπερβολικά φιλελεύθερα, προκειμένου να εκδώσει τους υποστηρικτές υπέρ της δημοκρατίας.

«Το νομοσχέδιο έχει ανασταλεί αλλά εξακολουθεί να υπάρχει στο νομοθετικό πρόγραμμα. Δεν είναι «νεκρό» όπως είπε η Κάρρι Λαμ. Δεν θα είχε ανακοινώσει ποτέ την αναστολή αν δεν υπήρχε εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», δήλωσε ο Wong στη EURACTIV. «Αυτό δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι διεθνείς κοινότητες για το σκοπό μας».

«Καλούμε το νομοσχέδιο να τερματιστεί παρά να ανασταλεί».

Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο υποστήριξαν μια πρόταση υποστήριξης στους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές, ζητώντας από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ «να απελευθερώσει άμεσα τους ειρηνικούς διαδηλωτές και να αποσύρει όλες τις κατηγορίες εναντίον τους» και καλώντας σε «έρευνα για τη χρήση βίας από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ κατά των διαδηλωτών».

Ο Wong χαιρετίζει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά ελπίζει ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα προκειμένου να πεισθεί το Πεκίνο για τις απαιτήσεις του λαού του Χονγκ Κονγκ.

Είπε στη EURACTIV ότι οι διεθνείς κοινότητες αρχίζουν να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο του νομοσχεδίου έκδοσης όχι μόνο για ηθικούς λόγους αλλά και λόγω των απειλών που μπορεί να προκαλέσει το νομοσχέδιο για την επιχειρηματική κοινότητα στο Χονγκ Κονγκ, μια πόλη φημισμένη για τη φιλελεύθερη οικονομική της πολιτική και τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο Wong λέει ότι η συνειδητοποίηση των κινδύνων του νομοσχεδίου έκδοσης πρέπει να συνδυαστεί με μεγαλύτερη πολιτική πίεση στην Κίνα.

Μετά την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αμερικανοί ομόλογοι αρχίζουν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

Την Κυριακή, ο Jim McGovern, μέλος των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, δήλωσε ότι η «ενορχηστρωμένη βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών είναι απαράδεκτη. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ πρέπει να προστατεύουν το δικαίωμα ειρηνικής συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας. Ο κόσμος παρακολουθεί».

Εντούτοις, ορισμένες δυτικές χώρες θεωρούνταν επίσης συνένοχοι στη βία στο Χονγκ Κονγκ, αφού πρόσφατα προέκυψε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πωλεί εξοπλισμό επιτήρησης στις αρχές του Χονγκ Κονγκ, εκτός από τα δακρυγόνα που χρησιμοποιεί η τοπική αστυνομία στην πόλη, τα οποία ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ απαγόρευσε από τότε, μετά τη χρήση τους από τις αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των διαδηλωτών.

Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα το 1997 μετά από 156 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας και έκτοτε θεωρήθηκε μια ημιαυτόνομη περιοχή του κινεζικού κράτους, σύμφωνα με την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», επιτρέποντας στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ το δικαίωμα σε ορισμένες πολιτικές ελευθερίες που δεν επιτρέπεται στην Κίνα.

Ωστόσο, ο Wong δεν πιστεύει ότι τηρείται αυτή η συμφωνία. «Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση που έχουμε είναι μια χώρα, ενάμισι σύστημα», δήλωσε ο Wong. «Η κυβέρνηση εδώ εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του Πεκίνου».

«Οι εκλεγμένοι νομοθέτες έχουν αφαιρεθεί από την κινεζική κυβέρνηση. Οι φιλοδημοκρατικοί  αγωνιστές έχουν αποκλειστεί από την προσπάθειά τους να θέσουν υποψηφιότητα στις τοπικές εκλογές. Μερικοί από τους υποστηρικτές μας έχουν φυλακιστεί. Δεχόμαστε απειλές».

Ο ίδιος ο Wong αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή τον Ιούνιο, έπειτα από μια περίοδο φυλάκισης για τη συμμετοχή του στις ταραχές του Mong Kok, μέρος των επαναστάσεων των ομπρέλες – ένα κίνημα που ξεκίνησε ως μέρος μιας φιλοδημοκρατικής εκστρατείας το 2014.

«Σε σύγκριση με το τίμημα που πληρώνουν οι ακτιβιστές στην ηπειρωτική Κίνα, το τίμημα που πληρώνω εγώ είναι μικρό», δήλωσε. «Έχω φυλακιστεί για λιγότερο από τέσσερις μήνες. Αν απειλούσαν να με φυλακίσουν για 40 χρόνια, θα μπορούσε να είναι μια διαφορετική ιστορία».

(Επιμέλεια: Benjamin Fox)

Related posts

Τουρκία – Λιβύη: η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε σκληρή στάση

money

Ερευνες για «κρυφή πόρτα» της Huawei σε ολλανδικό δίκτυο

money

Μάλτα: Ο επόμενος πρωθυπουργός παραδέχεται λάθη αλλά υπόσχεται συνέχεια

money

22/11: Εκδήλωση με θέμα «Κλιματική Κρίση και Τοπική Ανάπτυξη» οργανώνει o Π. Κόκκαλης

money

ΕΥ: Μονόδρομος ο μετασχηματισμός για τον κλάδο αγροτικής βιομηχανίας

money

Πρώτη συμμετοχή των ΗΠΑ στο σχήμα της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

money