Image default
TOP NEWS

Το μήνυμα που στέλουν τα ομόλογα

Η ένταση αποκλιμακώνεται: αυτό είναι το βασικό μήνυμα από την αγορά των ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Οι εντονότατες πιέσεις λόγω της πανδημίας έχουν πλέον μετριαστεί και δείχνουν «μεγαλύτερη ορατότητα» τόσο για την κατάσταση στην εγχώρια οικονομία όσο και για τις προοπτικές των ίδιων των εκδοτριών εταιρειών.

Όμως, οι παράμετροι που έχουν συμβάλλει σε αυτή την αποκλιμάκωση δεν είναι απόλυτες. Για παράδειγμα, αν και όλοι αισιοδοξούν, το ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας έχει ακόμα αρκετό δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα εκταμιεύεται και θα διοχετεύεται στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Φυσικά, αυτό επηρεάζει και τις προοπτικές των εταιρειών. Και βέβαια καταλυτικό ρόλο θα παίξει τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Σε κάθε περίπτωση, η αισιοδοξία (ή η ψυχραιμία, αν προτιμάτε) κερδίζει σταθερά έδαφος και οι επενδυτικοί σχεδιασμοί κινούνται ανάλογα.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρουσίασαν την πιο υψηλή απόδοση κατά τη διάρκεια του β΄ τρίμηνου με απόδοση της τάξεως του 8%. Τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, από το οποίο η χώρα μας φαίνεται ότι θα ευνοηθεί σημαντικά και σε υψηλότερο βαθμό από τις άλλες 27 χώρες, αλλά και η περαιτέρω υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών επηρέασαν θετικά τις τιμές των ομολόγων. Επίσης, θετικά επέδρασε η απόφαση των οίκων αξιολόγησης να τηρήσουν στάση αναμονής στις αξιολογήσεις τους για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Επιπρόσθετα, οι risk-on συνθήκες σε όλα τις αγορές περιουσιακών στοιχείων έχει επίσης τη σημασία της για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η παροχή ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας, σε όρους μεγέθους ισολογισμού, σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό λίγο κάτω από το 50% του ΑΕΠ. 

Παράλληλα με τα κρατικά ομόλογα, μετά τις ισχυρές απώλειες του πρώτου τριμήνου ακολούθησαν τα σημαντικά κέρδη για τις εκδόσεις και των εταιρικών ομολόγων. Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι συνθήκες επιστροφής του κινδύνου στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, η ρηχή ακόμη εγχώρια αγορά των εταιρικών ομολόγων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, παράλληλα με την αύξηση στη μεταβλητότητα. Οι ειδικοί της αγοράς των ομολόγων επισημαίνουν ότι οι τιμές των κρατικών και των εταιρικών ομολόγων αποτιμούν επίπεδα ύφεσης της τάξεως του 2% τη διετία 2020-2021 στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Οι λόγοι για την αναπήδηση των τιμών των εγχώριων εταιρικών ομολόγων είναι αρκετοί και περιλαμβάνουν τόσο ενδογενείς όσο και εξωγενείς παράγοντες. Στους εσωτερικούς παράγοντες, τα αποτελέσματα του 2019 παρείχαν ουσιαστική πληροφόρηση στους επενδυτές, ενώ μέσω των conference calls των ετήσιων αποτελεσμάτων η ορατότητα για την πανδημία και το πετρελαϊκό σοκ αυξήθηκε αισθητά. Παράλληλα, στους εξωτερικούς παράγοντες, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων έφεραν εισροές τόσα στα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης (high yield – HY) και πρωτίστως στα εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (investment grade – IG). Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν άμεση μείωση των αρνητικών στοιχημάτων, αλλά και άμεση αποκλιμάκωση του κινδύνου. 

Οι προοπτικές

Καθοριστικός παράγοντας για την προοπτική των εγχώριων κρατικών και εταιρικών ομολόγων είναι ο ρυθμός και ο συγχρονισμός της εκτιμώμενης ανάκαμψης της οικονομίας για την περίοδο 2020-2021. Στο καλό σενάριο της ταχείας και ισχυρής ανάκαμψης, η ελκυστικότητα των εταιρικών ομολόγων θα αυξηθεί πιο έντονα από τα κρατικά ομόλογα και επίσης τα πιο risky HY θα ευνοηθούν περισσότερο από τα πιο safe IG.

Αντίθετα, σε περίπτωση αργής εγχώριας ανάκαμψης και σε πιθανή διατήρηση της υψηλής αβεβαιότητας του εξωτερικού περιβάλλοντος, τα κρατικά ομόλογα θα παραμείνουν στην πρώτη θέση προτίμησης έναντι των εταιρικών ομολόγων. 

Για όσο διάστημα τα επιτόκια παραμείνουν σε μηδενικά ή και σε αρνητικά επίπεδα, οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι δεν θα αλλάξει κάτι πριν από το τέλος του 2022 στο καλό σενάριο και οι αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα είναι στο προσκήνιο των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. 

Η εικόνα στις εταιρείες

Οι τιμές στις εγχώριες εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις έχουν σημειώσει σημαντική υποχώρηση στο α΄ τρίμηνο του 2020, αλλά στο β  τρίμηνο αυτή η εικόνα αντιστράφηκε από 10%-30% και σε αυτό έχει παίξει σημαίνοντα ρόλο η επιμέρους ρευστότητα των εκδόσεων αλλά και η εξομάλυνση των συνθηκών. 

 • Οι τραπεζικές εκδόσεις και οι αποδόσεις στη λήξη είναι αισθητά χαμηλότερες απ’ ό,τι 2 μήνες μέρες πριν, με 0,80% για την Alpha Βank με κουπόνι 2,5% και λήξη το 2023, 1,07% για τη Eurobank και λήξη το 2020 και, τέλος, 0,69% για την Εθνική Τράπεζα, με λήξη το 2020. Ταυτόχρονα, οι εκδόσεις των Tier 2 των Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank  και Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνονται με χαμηλότερες αποδόσεις στη λήξη απ’ ό,τι 2 μήνες μέρες πριν. Πλέον οι αποδόσεις είναι της τάξεως του 8,30% (από 10,70%), 7,03% (από 9,50%) και 14,05% (16,93%) αντίστοιχα. Η πιο πρόσφατη έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς εμφανίζει απόδοση στη λήξη 14,92% από 17,72% και άνοδο 30% σε όρους τιμής. 
 • Σημαντική άνοδο σε όρους τιμής σημειώνει η έκδοση της Aegean Airlines λήξης Μαρτίου 2026, με κουπόνι 3,60% και τιμή 92 μονάδες βάσης (μ.β.) από 79,83 μ.β (είχε βρεθεί και στις 64 μ.β.), με απόδοση στη λήξη 3,50% από 8,30% (από 14,07%). Οι φόβοι για τον κλάδο του τουρισμού διατηρούνται, αλλά τα ομόλογα της Aegean Airlines έχουν κινηθεί με σημαντική άνοδο, αν και παραμένει στο -12,7% σε όρους τιμής το 2020.
 • Παρόμοιοι φόβοι έχουν χτυπήσει και την Attica Holdings στην έκδοση λήξεως Ιουλίου 2024, με κουπόνι 3,40%. Η απόδοση στη λήξη (yield to maturity – ΥΤΜ) έχει κινηθεί όμως από το 14,38% σε 7,47% και -12,8% σε όρους τιμής το 2020. 
 • Για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην έκδοση υψηλής απόδοσης πράσινου ομολόγου (high yield green bond), το επιτόκιο ήταν στο 6,375%. Η απόδοση στη λήξη είναι στο 10,55% από 13,72% στις 18/3 και η τιμή διαμορφώνεται φέτος 18% χαμηλότερα.
 • Η τιμή στην έκδοση της Housemarket (θυγατρική της Fourlis) επίσης κινείται ανοδικά, με τιμή πλέον 102,4 μ.β. και απόδοση στη λήξη στο 4,67% από 5,47% μερικές εβδομάδες πριν και 2,5% χαμηλότερα φέτος. 
 • Για τη Mytilineos, η έκδοση με λήξη τον Δεκέμβριο του 2024 των 500 εκατ. ευρώ είναι διαπραγματεύσιμη στις 106 μ.β. και -0,7% το 2020. Η έτερη εγχώρια έκδοση λήξεως του 2022 θα σταματήσει τη διαπραγμάτευσή της στις 27/6. 
 • Για τα Ελληνικά Πετρέλαια καταγράφεται άνοδος στις τιμές ομολόγων λήξεως το 2021 και 2024 με κουπόνια 4,875% και 2,00% αντίστοιχα, με τις αποδόσεις στη λήξη να διαμορφώνονται σε 3,25% και 2,29%.
 • Τα ομόλογα της Motor Oil των 350 εκατ. ευρώ με κουπόνι 3,25% και της θυγατρικής Coral των 90 εκατ. ευρώ κινούνται με αρνητικές μεταβολές φέτος, με απόδοση στη λήξη στο 2,27% από 3,17% στις 18/3 και 2,26%, αντίστοιχα.
 • Για τις εκδόσεις του ΟΤΕ, η απόδοση στη λήξη των δύο εκδόσεων ανέρχεται σε 0,875% με λήξη τον Σεπτέμβριο του 2026 και 2,375% με λήξη τον Ιούλιο του 2022, αυξημένες σε σχέση με τις 18/3.
 • Για τις εκδόσεις της Titan International, η απόδοση στη λήξη της έκδοσης Νοεμβρίου 2024 είναι 1,96% και η λήξη τον Ιούνιο του 2021 με απόδοση στη λήξη 2,29%.
 • Για την έκδοση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το ΥΤΜ κινείται στο 3,15% πλέον 3,84%, για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε 2,57%, για τη Δέλτα Τεχνική στο 4,46%, για την B&F στο 5,36%.
 • Τέλος, για την Intralot, με λήξη το 2021 και κουπόνι στο 6,75% και την έτερη έκδοση με κουπόνι 5,25% και λήξη 2024, οι αποδόσεις στη λήξη (YTM) διαμορφώνονται σε 95,20% και 50,49%.

Related posts

Το άτακτο Brexit και οι αβεβαιότητες που πηγάζουν από αυτό

NEWSROOM

Οι επιπτώσεις της πανδημίας για τους Ελληνες

money

Δένδιας: Ζητάμε ισχυρή εντολή για να εφαρμόσουμε γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

money

Ιερά … κίνητρα και αντικίνητρα

NEWSROOM

Το κρυπτονόμισμα του Facebook που αναμένεται να βάλει δυνατά τον κολοσσό και στον χρηματοπιστωτικό τομέα

money

Κίνδυνος λουκέτου για 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

money