Image default
BANKS

Τι βλέπουν για το Q3 των τραπεζών JP Morgan-Deutshe Bank

-q3-jp-morgan-deutshe-bank

Ενα ακόμη τρίμηνο κερδών για τις ελληνικές τράπεζες αναμένει η JP Morgan, σε έκθεσή της στην οποία ξεχωρίζει τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας.

Οπως τονίζει, το μομέντουμ στα βασικά έσοδα προ προβλέψεων αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς η ενθαρρυντική αύξηση των προμηθειών και τα ελεγχόμενα κόστη αναμένεται να αντισταθμίσουν ενδεχόμενες πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Παράλληλα, αναμένεται περαιτέρω οργανική βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού, ενώ καθώς εισερχόμαστε στην επόμενη φάση για τα NPEs με την επικείμενη εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», η αγορά θα επικεντρωθεί στα σχέδια των τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο και το 2020.

Οσον αφορά στα αποτελέσματα, η JP Morgan ξεχωρίζει την Εθνική Τράπεζα, η οποία φαίνεται να εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 7% στο τρίμηνο, εν μέρει λόγω υψηλότερων κερδών από συναλλαγές αλλά και λόγω ισχυρών οργανικών τάσεων. Τα βλέμματα όμως θα είναι στραμμένα στην Alpha Bank και την ανακοίνωση του νέου business plan.

Tα αποτελέσματα

Ο οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζα θα εμφανίσουν θετικά αποτελέσματα στο Q3, αν και μειωμένα σε βάση τριμήνου, με τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν κατά ένα μέσο 34% κυρίως λόγω μειωμένων κερδών από συναλλαγές το τρίτο τρίμηνο (αλλά αυξημένα 7% σε ετήσια βάση).

Οι τάσεις όσον αφορά στα βασικά έσοδα αναμένονται ισχυρές, καθώς η αναμενόμενη αύξηση 6% στο τρίμηνο στα έσοδα από προμήθειες θα αντισταθμίσουν τα οριακά χαμηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των spreads.

Οι λειτουργικές δαπάνες αναμένεται να συνεχίζουν την πτωτική τροχιά, υποχωρώντας κατά ένα μέσο 1% στο τρίμηνο και 2% στο έτος.

Στο μέτωπο της ποιότητας ενεργητικού, ο οίκος εκτιμά ότι οι δείκτες NPE θα υποχωρήσουν 1-2% στο τρίμηνο, με τα κόστη να παραμένουν σε γενικές γραμμές εντός του guidance. Η Alpha Bank αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι αυξημένες κινήσεις αναδιάρθρωσης ενδέχεται να οδηγήσουν τις προβλέψεις στο Q3 υψηλότερα από το guidance του 1,8% για το σύνολο της φετινής χρήσης.

Ο οίκος αναμένει ότι η Alpha Bank θα εμφανίσει καθαρά κέρδη ύψους 18 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, με πτώση 57% σε ετήσια βάση. Οι προβλέψεις για επισφάλειες εκτιμώνταςι στα 283 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονται στα 385 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, με πτώση 10% στο έτος.

Η Eurobank εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 46 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, εμφανίζοντας άνοδο 3% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμώνται στα 339 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας κάμψη 4% στο έτος, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται στα 155 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 92 εκατ. ευρώ στο Q3, με άνοδο άνω του 100% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν 8% στα 297 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται στα 98 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο.

Τέλος, η Πειραιώς αναμένεται να καταγράψει κέρδη 24 εκατ. ευρώ το Q3, μειωμένα 64% στο έτος, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στα 355 εκατ. ευρώ, 2% υψηλότερα, και τις προβλέψεις για επισφάλειες να ανέρχονται στα 156 εκατ. ευρώ.

Η Deutsche Bank

Στο επίκεντρο των αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών θα βρεθεί εκ νέου η ποιότητα ενεργητικού και η πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων, σημειώνει η Deutsche Bank σε ανάλυσή της εν αναμονή των ανακοινώσεων αυτή την εβδομάδα.

Εκτιμά ότι σε όρους προ προβλέψεων κερδών (εξαιρουμένων αυτών από trading) ο κλάδος θα παρουσιάσει κάμψη 6% σε τριμηνιαία βάση κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων εξόδων της Εθνικής, ενώ αναμένει ότι η Alpha Bank θα σημειώσει τη μικρότερη κάμψη έναντι του ανταγωνισμού.

Η Deutsche Bank περιμένει τις τοποθετήσεις των διοικήσεων αναφορικά με το σχέδιο Ηρακλής για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σε ότι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους η πρόβλεψη κάνει λόγο για υποχώρηση κατά 2,2% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση. Η μεγαλύτερη κάμψη προβλέπεται να καταγραφεί από την ΕΤΕ (-3% τριμηνιαία). Στο -1,3% μπαίνει ο πήχης για την Alpha Bank και στο -1,7% για τη Eurobank.

Για τις προμήθειες η Deutsche Bank μιλά για αύξηση κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, κάτι που αποδίδει σε πρωτοβουλίες για νέες χορηγήσεις και χρεώσεις για τη χρήση πλαστικού χρήματος. Η Alpha Bank αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο όφελος ( 5%) και ακολουθούν Eurobank (3,6%), Πειραιώς (1,7%) και Εθνική (1%).

Σε ότι αφορά τα λειτουργικά έξοδα το τρίτο τρίμηνο η εκτίμηση είναι ότι τα επαναλαμβανόμενα (εξαιρούνται δαπάνες αναδιάρθρωσης) θα αυξηθούν κατά 3% κυρίως εξαιτίας του ότι αναμένει στην Εθνική να καταγραφεί σημαντική άνοδος. Η τράπεζα έχει μιλήσει για πτώση 10% στα λειτουργικά κόστη το 2019, ενώ το πρώτο εξάμηνο τρέχει με μείωση 13%, κάτι που υπονοεί ότι το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει άνοδος έναντι του πρώτου.

Για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται πτώση κατά 2,5% σε τρίμηναία βάση και 25% σε ετήσια με την καλύτερη επίδοση να προέρχεται από την Εθνική (-6% στο τρίμηνο) και τις υπόλοιπες να κινούνται κατά μέσο όρο στο 2%. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι ο κύριος της μη οργανικής ανάπτυξης θα καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο, ενώ με την ενεργοποίηση του Ηρακλή η διαδικασίες θα επιταχυνθούν.

The post Τι βλέπουν για το Q3 των τραπεζών JP Morgan-Deutshe Bank appeared first on BANKSNEWS.GR.

Related posts

Διευκολύνσεις Eurobank για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές πελατών

money

Πατάει γκάζι η αγορά εταιρικών ομολόγων

money

Προσδοκίες αναβάθμισης, καύσιμα για νέα υψηλά…

money

ΕΚΤ: Δανείστηκαν 143 δισ. ευρώ οι ισπανικές τράπεζες τον Μάρτιο

money

Εκλεισε το ντιλ Eurobank-doValue για FPS και Cairo

money

Χαλαρώνουν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες

money