Image default
EUROPE

Τί αναφέρει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ – 6μηνη ανανέωση θητείας

Την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (έως τις 31 Ιανουαρίου 2020) προτείνει ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Στο ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης, που δόθηκε στα μέλη του Σώματος αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), ο ΓΓ αναφέρεται και στο Κυπριακό.

Σημειώνει ότι δύο χρόνια μετά το κλείσιμο της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, «οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε παύση» και «η διάθεση που περιβάλλει την ειρηνευτική διαδικασία δεν βελτιώθηκε». Ο ΓΓ καταγράφει την αναφορά που είχε κάνει στην τελευταία έκθεσή του για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του (16 Απριλίου) ότι η Τζέιν Χολ Λουτ συνέχισε τις διαβουλεύσεις για λογαριασμό του και «με στόχο τη διευκόλυνση μιας συμφωνίας σχετικά με τους όρους αναφοράς που θα αποτελούσαν συναινετικό σημείο έναρξης για μια πιθανή διαπραγματευτική κατάληξη στο Κυπριακό».

Η έκθεση είναι περιγραφική και αφορά κυρίως γεγονότα που συνέβησαν στη νεκρή ζώνη μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, κυρίως στα Στροβίλια και τη Δένεια, σε σχέση με την αποστολή της Δύναμης, θεωρώντας την παρουσία της στο νησί «καθοριστική για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» και ότι «εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν απαραίτητο ρόλο στην πρόληψη της κλιμάκωσης». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία της παραμένει καθοριστική για την αναφορά και την αντιμετώπιση παραβιάσεων σύμφωνα με την εντολή της, την πρόληψη των εντάσεων και τη συμβολή στη δημιουργία συνθηκών που συμβάλλουν στην πολιτική διευθέτηση».

Ο κ. Γκουτέρες αποφεύγει να κάνει αναφορά στις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι συνεχίζει να παρακολουθεί «από κοντά και με ανησυχία» τις εξελίξεις που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Υπογράμμισα επανειλημμένα ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και αποτελούν ισχυρό κίνητρο προς όλα τα μέρη να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα μέρη έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για τον στόχο αυτό, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για σοβαρές προσπάθειες προς αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και για την εξουδετέρωση των εντάσεων».

Επίσης, δεν αναφέρεται στις τουρκικές ενέργειες που αφορούν την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, αλλά επαναλαμβάνει ότι «τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να θεωρούν την Τουρκία υπεύθυνη για τη διατήρηση του στάτους κβο στα Βαρώσια». Σε κάποιο άλλο σημείο της έκθεσης, ο ΓΓ τονίζει ότι τον ανησυχεί το γεγονός ότι «εν αναμονή της πλήρους επανάληψης των συνομιλιών στην Κύπρο, συνεχίζονται οι παραβιάσεις του στρατιωτικού στάτους κβο, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη νεκρή ζώνη και πέραν αυτής».

Στη συνέχεια, ο ΓΓ υπόσχεται ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια «για ολοένα μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ», προσθέτοντας και τα εξής: «Ανταποκρινόμενος στην έκκληση του ΣΑ (ψήφισμα 2354) να υποβάλω έκθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα ώστε να προωθήσουν την πολιτική πρόοδο, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα, αυτό το αίτημα αποτέλεσε σημαντική υπενθύμιση πως ακόμη και σε μακροχρόνιες ειρηνευτικές επιχειρήσεις, όπως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις και προσαρμογές. Σε ευθυγράμμιση με την “Πρωτοβουλία Δράσης για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις”, δεσμεύομαι να διασφαλίσω το υψηλότερο επίπεδο ειρηνευτικής απόδοσης. Είμαι επίσης ενήμερος για τα περιορισμένα περιθώρια ελιγμών σε μια λιτή αποστολή, όπως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΡΟΒΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝΕΙΑ

Τέλος, για την κατάσταση σε Στροβίλια και Δένεια, ο ΓΓ τονίζει τη σημασία οι πλευρές να σεβαστούν την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και επικαλούμενος τη σχετική αναφορά του ψηφίσματος 2453 του ΣΑ, επισημαίνει ότι «είναι καθοριστικό και οι δύο πλευρές να δεχτούν και να βοηθήσουν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην εφαρμογή του σημειώματος του 2018. Χωρίς αυτό, η ικανότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να διαφυλάξει την ακεραιότητα της ουδέτερης ζώνης και να διατηρήσει ένα σταθερό περιβάλλον μέσα σε αυτήν θα γίνεται ολοένα και πιο αμφισβητούμενη, με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια και σε πολιτικό επίπεδο».

Σημειώνει ακόμη πως όταν προκύπτουν παρεξηγήσεις και εντάσεις, πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες και να αξιοποιηθούν πλήρως οι υπάρχοντες μηχανισμοί επαφής με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Οι περιορισμοί στην ελευθερία κυκλοφορίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που επιβλήθηκαν στα Στροβίλια και αλλού πρέπει να αρθούν αμέσως και μόνιμα και να αποκατασταθεί πλήρως η ικανότητα της Αποστολής να περιπολεί και να εκτελεί άλλες δραστηριότητες βάσει της εντολής της» αναφέρει.

Ειδικά για τα Στροβίλια, που όπως γράφει παρέμειναν πηγή τριβής μεταξύ των πλευρών, ο ΓΓ τονίζει ότι «τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να θεωρούν την Τουρκία υπεύθυνη για τη διατήρηση του στάτους κβο στα Βαρώσια».

Η ένταση ανησυχεί τον Αντόνιο Γκουτέρες

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και στα όσα συμφώνησαν οι δύο ηγέτες για τη μόνιμη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων, τη διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας και τον καθαρισμό δεκαοκτώ επικίνδυνων περιοχών. Σε σχέση με το Κυπριακό, ο ΓΓ υποστηρίζει ότι «παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο που επιτεύχθηκε όσον αφορά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την αρχική εμπλοκή στο θέμα των “μηχανισμών”, η διάθεση που περιβάλλει την ειρηνευτική διαδικασία δεν βελτιώθηκε, ενώ οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για την ουσία και κατηγορούν η μία την άλλη για το επίμονο αδιέξοδο. Εν απουσία διαπραγματεύσεων, ο σκεπτικισμός παρέμεινε ευρέως διαδεδομένος και το ενδιαφέρον και η ελπίδα για την ειρηνευτική διαδικασία παρέμειναν χαμηλά. Παρά την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο ψήφισμα 2453 (2019) και προς τους δύο ηγέτες να “βελτιώσουν τη δημόσια ατμόσφαιρα για διαπραγματεύσεις, προετοιμάζοντας τις κοινότητες για διευθέτηση και να παράσχουν πιο εποικοδομητικά και εναρμονισμένα μηνύματα”, ελάχιστες προσπάθειες σημειώθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολούθως, ο ΓΓ τονίζει συγκεκριμένα: «Όπως ανέφερα στην τελευταία μου έκθεση για την αποστολή καλών υπηρεσιών μου, υπάρχει συναίνεση ότι το στάτους κβο, δηλαδή η έλλειψη μιας λύσης για το Κυπριακό, δεν είναι βιώσιμο. Υπάρχει επίσης ευρεία υποστήριξη προς την άποψη ότι ο ορίζοντας μιας ατελείωτης διαδικασίας χωρίς αποτελέσματα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τα μέρη να συμμετάσχουν στην τρέχουσα διαδικασία διαβουλεύσεων εποικοδομητικά, δημιουργικά και με τον απαραίτητο επείγοντα χαρακτήρα. Τα μέρη πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων και η εμπλοκή τους θα πρέπει να εμπνέεται από μια αίσθηση σκοπού και αποφασιστικότητας για να φτάσουν σ’ ένα επιτυχές τέρμα εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

Καταλήγοντας γι’ αυτό το ζήτημα, εμφανίζεται ανήσυχος για τις εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες», όπως υποστηρίζει, «δεν συνέβαλαν σε μια θετική ατμόσφαιρα για την επανάληψη των συνομιλιών» και «σε μια ανησυχητική εξέλιξη, οι εντάσεις για τους υδρογονάνθρακες συνέχισαν να αυξάνονται, με λίγες προοπτικές να καταλαγιάσουν βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Εν τω μεταξύ, συνέχισε να υπάρχει μια ιδιαίτερα πυκνή συγκέντρωση διαφόρων εθνικών και κοινών ναυτικών και στρατιωτικών δυνάμεων και ασκήσεων έρευνας και διάσωσης και άλλων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Τί αναφέρει η έκθεση για τους «μηχανισμούς»

Νωρίτερα το philenews.com μετέδιδε:

Σε μεγάλο μέρος της έκθεσης ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εξηγεί στα μέλη του Σ.Α. τα όσα έχει κάνει συμμορφούμενος με υποδείξεις του ψηφίσματος 2453 οι οποίες σχετίζονται με τις προϋποθέσεις που έχουν θέση οι ΗΠΑ για το ρόλο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, αλλά και την στρατηγική αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ενδιαφέρουσα είναι και η εκτενής ενημέρωση για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις δύο πλευρές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, στο πλαίσιο της εντολής που του δόθηκε από το ψήφισμα 2453 για καθιέρωση μηχανισμών και ενίσχυση των υπαρχουσών πρωτοβουλιών, «με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε ρόλο διευκολυντικό, για την αποτελεσματική ελάφρυνση των εντάσεων και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το σύνολο του νησιού και  επηρεάζουν όλους τους Κύπριους».

«Συγκεκριμένα, γράφει, η UNFICYP διερεύνησε με τους ηγέτες και άλλους συναφείς συνομιλητές, δυνητικούς τομείς όπου οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από πιο συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών και επίλυση προβλημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και τα αρνητικά περιστατικά ή / και να συνδράμουν με συγκεκριμένα οφέλη τον κόσμο μέσω πρακτικών τρόπων. Αυτοί περιλαμβάνουν τομείς όπως η ετοιμότητα και η αντίδραση σε καταστροφές, η ανταλλαγή πληροφοριών για το έγκλημα και υπόπτους, η αντίδραση στο μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση στρατιωτικών εντάσεων. Όσον αφορά τη δημιουργία ενός δυνητικού στρατιωτικού μηχανισμού μεταξύ των αντιτιθέμενων δυνάμεων, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ενδιαφέρον και αναγνώρισαν την πιθανή προστιθέμενη αξία ενός τέτοιου μηχανισμού».

Καταγράφοντας τις θέσεις των δύο πλευρών, αναφέρει ότι «ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε την προθυμία της να εξετάσει ενισχυμένους ή καινούργιους μηχανισμούς, η Ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν επιφυλακτική για κάθε νέα ρύθμιση που θεωρεί ότι παρέχει αναγνωρισμένο καθεστώς στην άλλη κοινότητα, υποστηρίζοντας αντ `αυτού ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω των υφιστάμενων τεχνικών επιτροπών».

Επισημαίνει ωστόσο ότι παρά ταύτα σημειώθηκε πρόοδος στον εντοπισμό κενών όπου νέοι ή ενισχυμένοι μηχανισμοί μεταξύ των πλευρών, με τη διευκόλυνση της UNFICYP, θα ωφελήσουν τις κοινότητες. Επίσης, διευκρινίστηκε μεταξύ των πλευρών και του ΟΗΕ ότι τέτοιοι «μηχανισμοί» θα θέτονταν απευθείας στην εποπτεία των δύο ηγετών και των αντίστοιχων ομάδων τους.

Στο σχετικό κεφάλαιο των παρατηρήσεών του, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει τα εξής για το θέμα:

«Στις προσπάθειές τους για την προώθηση της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων, οι τοπικοί και διεθνείς παράγοντες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τα εμπόδια που συνδέονται με το καθεστώς του βορρά και τις ανησυχίες που σχετίζονται με την «αναγνώριση». Διατηρώντας την πολιτική των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και διασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του θέματος αυτού θα διατηρηθούν, οι ανησυχίες σχετικά με την «αναγνώριση» δεν θα πρέπει από μόνες τους να αποτελέσουν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ενισχυμένη συνεργασία. Καθώς οι πλευρές διερευνούν περαιτέρω ευκαιρίες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας, τις παροτρύνω να σχεδιάσουν δημιουργικούς τρόπους για να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια, με σκοπό την επίτευξη ουσιαστικής προόδου και την παροχή απτών οφελών στις κοινότητες τους, χωρίς να θίγεται το ζήτημα της «αναγνώρισης». Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πλήρως αφοσιωμένα στην παροχή της απαραίτητης διευκόλυνσης και υποστήριξης».

Related posts

Ο Κουρτς επιμένει στις μεταρρυθμίσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

money

Άσχημα τα νέα από το μέτωπο του κλίματος

money

Ο ψηφιακός πόλεμος στην εποχή του 5G

money

Σε κρίση οι σχέσεις Βελιγραδίου – Ποντγκόριτσα

money

Ερώτηση Ανδρουλάκη στην Κομισιόν για τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία

money

Στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από πρόσκληση της Κ. Κούνεβα, οι τρεις ψαράδες, που διέσωσαν πυρόπληκτους στο Μάτι,

money