Image default
POLITICS

Σύγκλιση πολιτικών αρχηγών για Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο ζητά το ΜέΡΑ25

Δημόσια τηλεδιάσκεψη, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού ζητά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Κρίνοντας ανεπαρκή και «χλιαρά» τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, επιμένει στην αναγκαιότητα ενός δυνατού δημοσιονομικού θετικού σοκ, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά το κόστος αντιμετώπισης της νέας τροπής της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης θα ανεβαίνει εκθετικά.

Η ανακοίνωση του Γιάνη Βαρουφάκη

Από την πρώτη στιγμή, το ΜέΡΑ25 στήριξε τα υγειονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ακόμα και την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Από την πρώτη στιγμή όμως είχαμε προειδοποιήσει ότι για κάθε μέρα που περνά χωρίς ένα άμεσο δυνατο δημοσιονομικό θετικό σοκ το  κόστος αντιμετώπισης της νέας τροπής της Οικονομικής & Κοινωνικής Κρίσης θα ανέβαινε εκθετικά.

Αντ’ αυτού, Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών επιδόθηκαν σε μια ακολουθία ανακοινώσεων χλιαρών μέτρων. Αντί για κουρέματα υποχρεώσεων προσέφεραν το «άδωρον δώρον» της αναβολής πληρωμών, που τελικά αυξάνουν υπέρμετρα το κόστος της κρίσης.

Σήμερα, 30η Μαρτίου, είχαμε άλλη μια δέσμη ανερμάτιστων, χλιαρών μέτρων που επιβεβαιώνουν ότι:

*Συνεχίζεται η άκαρπη πολιτική δανεισμού προς τις επιχειρήσεις (βλ. «επιστρεπτέα προκαταβολή») – αντί για κουρέματα των οφειλών τους

* Εξακολουθεί να αποφεύγεται η ανάγκη τονωτικών δημοσιονομικών ενέσεων, τις οποίες επ’ ουδενί δεν υποκαθιστά η απλή πρόβλεψη αναπόφευκτων δημοσιονομικών ελλειμμάτων

*Δεν προσφέρεται καμία ουσιαστική νέα χρηματοδότηση για το ΕΣΥ, πέραν ενός (ευπρόσδεκτου) δώρου για τους εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές

*Παρά τα 150 εκατ. ευρώ που αναφέρθηκαν για τον πρωτογενή τομέα, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την αναγκαία τροφοδότηση των εγκλωβισμένων στα σπίτια τους Ελλήνων με ελληνικά προϊόντα τα οποία τώρα δεν θα εξαχθούν.

Οι προτάσεις του ΜέΡΑ25

Την 10η Μαρτίου το ΜέΡΑ25 στην Ολομέλεια της Βουλής, προτείναμε 7 1 Μέτρα που, αν τα είχαν εφαρμόσει, το έργο τους θα ήταν σήμερα πιο εύκολο.

Την 26η Μαρτίου επικεντρωθήκαμε σε 3 μέτρα αλληλεγγύης τόσο απαραίτητα όσο και άμεσα εφαρμόσιμα. Ούτε αυτά εφαρμόστηκαν.

*Ακόμα δεν απάντησαν για τα κόκκινα δάνεια, την μονιμοποίηση της προστασίας πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων, ή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έπρεπε να παγώσουν τον «Ηρακλή» ώστε να μην ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις στα αρπακτικά ταμεία, με αποτέλεσμα να πρέπει να δανειστούμε από την τρόικα άλλα €12 δις.

Όσο δεν απαντούν, δίνουν την εικόνα κυβέρνησης που λειτουργεί ως ατζέντης των αρπακτικών ταμείων, συμφερόντων του κύκλου του Πρωθυπουργού, που προτιμούν να φορτώσουν άλλα 12 δις χρέος στο κράτος παρά να περάσουν μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

*Ακόμα δεν κατήργησαν την αστεία, πλέον, προπληρωμή φόρου. Αν δεν καταργήσουν τώρα αυτή την απαράδεκτη μνημονιακή δέσμευση, πότε θα το κάνουν;

*Ακόμα δεν δρομολόγησαν τις χρεωστικές κάρτες για 300 χιλιάδες ευάλωτες οικογένειες που ακόμα και οι σημερινές εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών αφήνουν έξω από κάθε δίχτυ προστασίας. Θα το κάνουν; Αν όχι, καταδικάζουν 1 εκατομμύριο έλληνες χωρίς πόρους, χωρίς επιδόματα, χωρίς εισοδήματα να αργοπεθαίνουν εγκλωβισμένοι σε υγρά σπίτια και διαμερίσματα.

Πέραν των λεπτομερειών, κάθε μέρα που περνά φανερώνει μια κυβέρνηση χωρίς στρατηγικό σχέδιο…

…ούτε για την οικονομία
…ούτε για τον τρόπο διεκδίκησης του ευρωομόλογου, για το οποίο μόνο το ΜέΡΑ25 κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση
…ούτε για την προστασία της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων
…ούτε για το πότε η κυβέρνηση θα αρχίσει την μαζική εξέταση των πολιτών για τον κορωνοϊό ώστε να αρχίσουν, τη σωστή στιγμή, να χαλαρώνουν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας
…ούτε για την προστασία των προσφύγων από την εξάπλωση του Covid-19 σε κολαστήρια όπως η Μόρια, που ισοδυναμεί με ολιγωρία απέναντι και στο δημόσιο σύστημα υγείας και, φυσικά, ολόκληρης της κοινωνίας.

Για αυτούς τους λόγους, ζητώ σήμερα την σύγκλιση της Βουλής μέσω τηλεδιάσκεψης, της eBουλής ας την ονομάσουμε, ώστε να διεξαχθεί συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών (που, βέβαια, θα προβάλλεται παράλληλα μέσα από το κανάλι της Βουλής). Θέμα της; Το συνολικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που η κυβέρνηση, προφανώς, στερείται.» καταλήγει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

Related posts

Ευρωεκλογές 2019: Οι σταυροί που βάζουμε και πώς ψηφίζουμε

money

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: Νέα κόντρα με αφορμή την ομιλία Μητσοτάκη

money

Κατρούγκαλος για Βενεζουέλα: Η Ελλάδα συντάσσεται με τις θέσεις της ΕΕ

money

Βουλή: Ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια δύο αλλαγές που αφορούν τη Διάσκεψη Προέδρων και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

money

Σπίρτζης για ευρωεκλογές 2019: Τα μέτρα για την μεσαία τάξη δεν έγιναν κατανοητά

money

Γεωργιάδης: «Οχι» σε κομματικά πρόσωπα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

money