Image default
BUSINESS

ΣΙΔΜΑ: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες

Την έγκριση της απορρόφησης στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της Μπήτρος Μεταλλουργική από την ΣΙΔΜΑ ενέκρινε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τελευταίας.

Σύμφωνα με τους όρους της συγχώνευσης, μετά την δρομολογούμενη ΑΜΚ ο αριθμός των μετοχών της ΣΙΔΜΑ θα αυξηθεί από τα 10.186.667 στα 13.582.223 με τους νέους τίτλους να τους λαμβάνει η Μπήτρος Συμμετοχών, το ποσοστό της οποίας στη ΣΙΔΜΑ θα διαμορφωθεί στο 25% (αντίστοιχα, το μερίδιο που κατέχει στη ΣΙΔΜΑ ο Όμιλος Viohalco από το 35% αναμένεται να υποχωρήσει περίπου το 26,3%).

Στόχος της διοίκησης της ΣΙΔΜΑ είναι το deal να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και για το λόγο αυτό: α) Έχει ήδη υποβληθεί σχετική αίτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την εισηγμένη να παρέχει στοιχεία που της ζητούνται, συνεργαζόμενη με την Επιτροπή β) Σύντομα θα εκδοθεί ενημερωτικό δελτίο, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (επειδή πρόκειται για ΑΜΚ με εισφορά σε είδος και παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων, εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα είναι συντομότερη σε σχέση με άλλες περιπτώσεις).

Ποιες όμως είναι οι αλλαγές που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση του deal;

Πρώτον, σε λογιστικό επίπεδο τα ίδια κεφάλαια της μητρικής εταιρείας ΣΙΔΜΑ θα περάσουν σε θετικό πρόσημο (-8,79 εκατ. στις 31/12/2019), ενώ πολύ σημαντική βελτίωση θα προκύψει και για τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια του εισηγμένου Ομίλου, τα οποία ωστόσο θα παραμείνουν σε αρνητικό έδαφος.

«Αισιοδοξούμε πως μέσα στην επόμενη διετία-τριετία να καταφέρουμε να μετατρέψουμε και αυτά σε θετικά» υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στη ΣΙΔΜΑ.

Δεύτερον, θα υπάρξουν προσπάθειες προκειμένου να εκμεταλλευθούν συνέργειες και οικονομίας κλίμακας, καθώς μέσω του deal θα συμπράξουν οι δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες δυνάμεις του κλάδου εμπορίας σιδήρου, σε μια κατακερματισμένη αγορά που διακρίνεται από υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα, μεγάλα περιθώρια πίστωσης προς τους πελάτες και «χτυπημένα» ποσοστά μικτού κέρδους.

Τρίτον, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων της ΣΙΔΜΑ (στις 31/12/2019 ο Όμιλος είχε μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες 9,347 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμες 95,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα διέθετε και ταμείο ύψους 6,24 εκατ. ευρώ). Αν και δεν προβλέπεται να υπάρξει «κούρεμα υποχρεώσεων», οι συζητήσεις αφορούν τη μετατροπή ενός μεγάλου τμήματος του δανεισμού από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο, καθώς και μεταβολή στο ύψος του επιτοκίου. Η διοίκηση της ΣΙΔΜΑ δεν θέλησε να πιθανολογήσει το αποτέλεσμα καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, πλην όμως παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μετά την απορρόφηση της Μπήτρος Μεταλλουργική, το κλίμα για την εισηγμένη εταιρεία έχει βελτιωθεί.

Ανοδικό α’ τρίμηνο, αλλά…

Η χρονιά ξεκίνησε ανοδικά για την ΣΙΔΜΑ με τον κύκλο εργασιών του πρώτου τριμήνου να είναι αυξημένος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό. Αναμφίβολα, ο Απρίλιος ήταν ιδιαίτερα πτωτικός λόγω της πανδημίας, ωστόσο ο Μάιος χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα ως περίοδος σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. «Ο κύκλος του πρώτου φετινού πενταμήνου αναμένεται να είναι συγκρατημένα πτωτικός» αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη.

Το κλειδί πάντως για την ανάπτυξη της εταιρείας, του κλάδου, αλλά και της οικονομίας γενικότερα, βρίσκεται στο πόσο γρήγορα θα αντιδράσει το δημόσιο στο κομμάτι της επανεκκίνησης των έργων, καθώς και στο γενικότερο επενδυτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί στην οικονομία: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει τα δυνατά της, έτσι ώστε να επιστρέψουμε γρήγορα στην κατάσταση και στο κλίμα που επικρατούσε στις αρχές της φετινής χρονιάς» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Related posts

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Αναζητεί εξαγορά στην Πολωνία

money

Housemarket: Απόσχιση του κλάδου Ακινήτων

money

Κανάκης: Αύξηση πωλήσεων, σταθερή κερδοφορία και πλεονάζον ταμείο το 2018

money

BriQ Properties: Εναλλακτικοί τρόποι συμμετοχής στη ΓΣ

money

Forthnet: Την 1η/10 ξεκινά η 12η περίοδος άσκησης δικαιώματος μετατροπής του ΜΟΔ

money

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα €122,1 εκατ. τα κέρδη 9μήνου

money