Image default
ECONOMY

Σημεία επαφής κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Με περιθώρια συναινέσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά με μεγάλες αποκλίσεις στις διατάξεις για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Στη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι έντονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά θεμάτων.

Υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία. Κατατέθηκε δε πρόταση για την αλλαγή του σχετικού άρθρου, θέμα για το οποίο αναμένεται να υπάρξει συναίνεση.

Ωστόσο η συγκεκριμένη διάταξη στην πολύωρη συνεδρίαση ήταν η μοναδική στην οποία υπήρξαν ευρύτερες συγκλήσεις. Στις υπόλοιπες προς αναθεώρηση διατάξεις επιβεβαιώθηκε εκ νέου η «απόσταση» που είχε καταγραφεί και στην προηγούμενη Βουλή, κυρίως μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ

´Οσον αφορά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ο «γαλάζιος» εισηγητής Κώστας Τζαβάρας είπε πως : «μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή βάση». Η πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ, προβλέπει προσθήκη στο άρθρο 21, παρ. 1 του Συντάγματος πως: «το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

«Θα κατοχυρωθεί ένα σύστημα ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος. Αυτή η πρόταση θωρακίζει ακόμα περισσότερο την οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους. Άλλωστε, αυτό αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, όταν η ελληνική οικογένεια ήταν αυτή που κράτησε όρθια την κοινωνία, την ώρα που το κράτος και οι κοινωνικές του πολιτικές κατέρρεαν καθημερινά», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Κατά τη συνεδρίαση η Έφη Αχτσιόγλου άσκησε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία σημειώνοντας πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θωρακίζουν τα δικαιώματα. Και χαρακτήρισε τη θωράκιση αυτή αναγκαία λόγω των συχνών παραβιάσεών τους τη μνημονιακή περίοδο.

Ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία δεν προκρίνει προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν περάσει από την προηγούμενη Βουλή σε αυτό το δεύτερο «γύρο» της αναθεώρησης. Μεταξύ άλλων είναι θέματα για τις συμβάσεις, την εργασιακή ισότητας, την απαγόρευση της επίταξης κ.α.

Οι γαλάζιοι βουλευτές προβάλλουν το επιχείρημα πως το σύνταγμα καλύπτει πλήρως και ρητά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το Γ. Κατρούγκαλο να αναφέρεται μεταξύ άλλων σε νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Τέλος από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε πως «για το άρθρο 21 παράγραφος 1, σε ό,τι αφορά στην κατοχύρωση ως κυβερνητικής υποχρέωσης της διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενός δηλαδή ελαχίστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, είμαστε θετικοί. Το έχουμε προτείνει κι εμείς».

Related posts

Κίνητρα για την ίδρυση και εκσυγχρονισμό εταιρειών στην Κ. Μακεδονία

money

Η ιστορία της Raxevsky και οι τίτλοι τέλους της ιστορικής φίρμας

money

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού 2019

money

Πώς δηλώνονται χωρίς πρόστιμο τα πραγματικά τετραγωνικά κατοικιών

money

ΕΛΣΤΑΤ: Αλμα 64% στις οικοδομικές άδειες το Φεβρουάριο

money

Η… θερμοκρασία ανεβαίνει σε οικονομία και ΧΑ

money