Image default
BUSINESS

Που ετοιμάζεται να επενδύσει η Quest

«Εκτιμώ ότι είναι εποχή για επενδύσεις, λόγω της γενικότερης φιλοεπενδυτικής αύρας που υπάρχει πλέον στην ατμόσφαιρα αλλά και εξ’ αιτίας του χαμηλού κόστους του χρήματος». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Quest Holdings (και του ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας στα πλαίσια της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, θεωρώντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες σε αρκετούς τομείς όπως σε νησίδες του εμπορίου, στα ακίνητα, στην ενέργεια και φυσικά σε δραστηριότητες γύρω από το χώρο της πληροφορικής.

Ειδικότερα για την εισηγμένη, αυτή την περίοδο σημαντικές επενδύσεις υλοποιούνται στο χώρο των ταχυμεταφορών (το νέο κέντρο διανομής της ACS στο Αιγάλεω αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του έτους 2021) στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ήδη μέσα στη χρονικά έχει διπλασιαστεί η παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου στο συγκεκριμένο μέτωπο), ενώ με ενδιαφέρον εξετάζεται και η αγορά των λευκών ηλεκτρικών συσκευών.

Στο σημείο αυτό -απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχων- o διευθύνων σύμβουλος της Quest Holdings κ. Απόστολος Γεωργαντζής αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την εισηγμένη εταιρεία του Γ.Ε. Δημητρίου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων ότι:

• Ο όμιλος ενδιαφέρεται να επεκταθεί στις λευκές ηλεκτρικές συσκευές, καθώς αυτές έχουν υψηλότερο μικτό περιθώριο κέρδους και η δραστηριότητα μπορεί να εξυπηρετηθεί από το υπάρχον δίκτυο της Quest.

• Εδώ και μήνες, η Quest λειτουργεί υποβοηθητικά στις δραστηριότητες της Γ.Ε. Δημητρίου ως υποδιανομέας, προκειμένου να μην απωλεσθούν μερίδια αγοράς των ισχυρών σημάτων που αντιπροσωπεύει (π.χ. Toyotomi).

• Η Quest σε συνεργασία με τη διοίκηση της Γ.Ε. Δημητρίου έχουν υποβάλλει πρόταση στις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου έναντι συγκεκριμένου τιμήματος (γύρω στα 10 εκατ. ευρώ σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του --.gr) να αποκτήσει μέρος του ενεργητικού (όχι ακίνητη περιουσία) και να επωμιστεί παράλληλα και τμήμα των υποχρεώσεων της.

• Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες (ο μεγαλύτερος πιστωτής είναι η Πειραιώς) συνεχίζονται και το τελικό τους αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Σε ότι αφορά την οικονομική πορεία του ομίλου, η διοίκηση της Quest υποστήριξε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο συνεχίζεται η θετική πορεία του πρώτου μισού του έτους και πως στο σύνολο του 2019 θα εμφανιστεί βελτίωση σε όλα τα επίπεδα της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσεως.

Σε ότι αφορά το δανεισμό, ο όμιλος γύρισε φέτος σε θετική καθαρή επιβάρυνση (net debt) εξ’ αιτίας των επενδύσεών του κυρίως στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου, όμως, οι αποδόσεις είναι σαφώς υψηλότερες από το κόστος του δανεισμού.

«Στις ΑΠΕ μιλάμε για project finance, δηλαδή για δανεισμό η εξυπηρέτηση του οποίου είναι συνδεδεμένη με τα έσοδα των φωτοβολταϊκών πάρκων. Αν εξαιρέσουμε το συγκεκριμένο δανεισμό, ο όμιλος είναι net positive» (ταμείο υψηλότερο των συνολικών τραπεζικών υποχρεώσεων) αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Επιστροφή κεφαλαίου

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της Quest Holdings αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,14 ευρώ ανά μετοχή (0,42 ανά μετοχή πριν το reverse split, έναντι 0,38 ευρώ πέρυσι). «Πολιτική της εταιρείας είναι να δημιουργεί κέρδη και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να το επανεπενδύει. Όμως, εδώ και χρόνια περισσεύει ένα ποσό που επιστρέφεται στους μετόχους» σημείωσε ο κ. Φέσσας, αναλύοντας την πολιτική χρηματικών διανομών της εισηγμένης.

Related posts

Στάσιμα τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola HBC

money

Bayer: Ο Μανώλης Παναγιωτόπουλος αναλαμβάνει Country Commercial Lead

money

Ο Καλογρίτσας και η «αφαίμαξη» 14,5 εκατ. από Τοξότη και ΜΙΚΗ ΑΕ.

money

ΟΤΕ: Στα 650 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις για το 2019

money

Νέο πρέσινγκ Βρυξελλών για το μονοπώλιο της ΔΕΗ

money

Cenergy: Θετικές προσδοκίες κόντρα στην κρίση

money