Image default
EUROPE

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπαινίσσεται την πιθανότητα άρσης του βέτο, μετά τη σύνοδο κορυφής

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ δήλωσε την Πέμπτη (23 Ιουνίου) ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Βουλγαρία να άρει το βέτο της για τη Βόρεια Μακεδονία κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής της ΕΕ, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μια λύση θα μπορούσε να επίκειται τις επόμενες ημέρες.

Μετά την πτώση της βουλγαρικής κυβέρνησης το προηγούμενο βράδυ, κανένα πολιτικό κόμμα στη Βουλγαρία δεν θέλει να χάσει τη δύναμή του ενόψει των πρόωρων εκλογών. Με την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο να είναι πιθανό να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, η άρση του βέτο δεν θα άρεσε στο εκλογικό σώμα, το οποίο κατά κύριο λόγο το υποστηρίζει.

Ο Πετκόφ, με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού πλέον, εμμένει στη θέση του ότι το κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει ψήφισμα που να επιτρέπει την άρση του βέτο, με βάση την έγκριση της πρότασης της γαλλικής προεδρίας.

Ο Πετκόφ δήλωσε ότι «προσωπικά» του αρέσει η γαλλική πρόταση, αλλά δεν εναπόκειται σε αυτόν αλλά στο κοινοβούλιο να πάρει θέση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, ο Πετκόφ εξήγησε ότι το βουλγαρικό κοινοβούλιο πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την άρση του βέτο και μόνο τότε θα κάνει την κίνησή του, η οποία θα πρέπει να είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά.

«Αυτό είναι που θα πω στους ηγέτες της ΕΕ», δήλωσε.

Τόνισε ότι η βουλγαρική αντιπολίτευση χρησιμοποιούσε το Μακεδονικό ζήτημα για να εκβιάζει το υπουργικό του συμβούλιο κάθε φορά που φοβόταν ότι θα αποκαλυπτόταν η διαφθορά από την περίοδο της θητείας τους.

Το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός», εταίρος του τετραμερούς συνασπισμού του Πετκόφ, άφησε πίσω του διαφωνίες σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Πετκόφ κατηγορήθηκε ότι έκανε ανοίγματα προς τα Σκόπια πίσω από την πλάτη του βουλγαρικού κοινοβουλίου, το οποίο επιμένει ότι πρέπει να εφαρμοστούν διάφοροι όροι πριν από την άρση του βέτο.

Χωρίς την υποστήριξη του «Υπάρχει τέτοιος λαός», ο Πετκόφ έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου του και ο προκάτοχός του Μπόικο Μπορίσοφ ελπίζει πλέον να επιστρέψει στην εξουσία μετά από πρόωρες εκλογές.

Η τεταμένη πολιτική κατάσταση στο βουλγαρικό κοινοβούλιο μετά την ψήφο δυσπιστίας που ψηφίστηκε χθες δεν βοηθάει σε μια γρήγορη λύση του προβλήματος του βέτο.

Κανένα πολιτικό κόμμα δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για μια απόφαση που πιθανόν να επικριθεί από την κοινή γνώμη, ιδίως ενόψει εκλογών.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το GERB του Μπορίσοφ, λέει ότι θα υποστηρίξει ψήφισμα για την άρση του βέτο, αν το προτείνει ο Πετκόφ.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV σχετικά με τον Μπορίσοφ, ο Πετκόφ αστειεύτηκε:

«Είναι το πιο ανέντιμο πρόσωπο που γνωρίζω. Το πρωί λέει: «Θέλω να υποστηρίξω την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ»… και το ίδιο απόγευμα μπλοκάρει την επιτροπή [εξωτερικών] υποθέσεων στο κοινοβούλιο».

Αναλυτές και διπλωμάτες δήλωσαν στη EURACTIV ότι ακόμη και το πιο αισιόδοξο σενάριο για την άρση του βέτο απαιτεί χρόνο.

Ειδικότερα, τα κοινοβούλια της Σόφιας και των Σκοπίων θα πρέπει να επικυρώσουν το πρωτόκολλο της τελευταίας συνεδρίασης από τις 3 Ιουνίου της κοινής επιτροπής Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας που είναι αρμόδια για την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας του 2017.

Το πρωτόκολλο, το οποίο είδε η EURACTIV, περιέχει δεσμεύσεις των Σκοπίων για την εφαρμογή των βουλγαρικών όρων, οι οποίοι αποτυπώνονται και στη γαλλική πρόταση.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο μπορεί να εγκρίνει το πρωτόκολλο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το κοινοβούλιο των Σκοπίων θα κάνει το ίδιο, οπότε η άρση του βέτο είναι «mission impossible», λένε εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ φαίνεται να παραβλέπουν τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα Σκόπια στην επίλυση του προβλήματος.

Κληθείς να σχολιάσει τις πιθανότητες άρσης του βουλγαρικού βέτο, ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε:

«Υπάρχει ακόμη ελπίδα, αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει το βουλγαρικό κοινοβούλιο τις επόμενες ώρες, αλλά τα πράγματα δεν πάνε καλά και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε».

Παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο του κοινοβουλίου στα Σκόπια.

Related posts

Διχασμένη η ΕΕ για το θέμα της ηγεσίας του ΔΝΤ

money

Πάνω από 100 Δανοί εθελοντές μάχονται στο πλευρό του ουκρανικού στρατού

money

Μένουμε Ασφαλείς – τα μέτρα προστασίας στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές [Promoted content]

money

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός καλεί τα κόμματα σε «συμβιβασμό»

money

Η Ισπανία δεσμεύεται να αυξήσει τη συνεισφορά της στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα

money

Ρουμανία: Οι ειδικοί χάνουν την ελπίδα τους για εμβολιασμό, αλλάζουν στρατηγική

money