Image default
ECONOMY

Οι προκλήσεις του εξορυκτικού κλάδου και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, ο εξορυκτικός κλάδος οργανώνεται για να συμβάλει με το μέγιστο των δυνατοτήτων του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος. 

Εν μέσω του ισχυρού κλυδωνισμού που υπέστη η παγκόσμια οικονομία από την υγειονομική κρίση, οι εταιρείες του Συνδέσμου στήριξαν το σύστημα υγείας και τις τοπικές κοινωνίες της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, διατήρησαν το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στη φροντίδα για την υγεία των εργαζομένων και των συνεργατών τους.

Η δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία ανέκοψε τον θετικό απολογισμό του 2019 για την ελληνική οικονομία, καθώς σε ένα περιβάλλον συγκρατημένης ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου, η ελληνική ανάπτυξη πλησίασε το 2%, σε σχέση με το 1% στην Ευρώπη, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και υψηλής ανεργίας. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με βασικούς στρατηγικούς άξονες τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την έμφαση στην εξωστρέφεια.

Όμως, ως επακόλουθο της υγειονομικής κρίσης, οι ανάγκες διαφοροποιήθηκαν με τη διατήρηση της απασχόλησης και την τόνωση των επενδύσεων, σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης της ζήτησης και της προσφοράς και σημαντικής διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας, να αποτελούν προτεραιότητα.

Σε ανασκόπηση του 2019, κατά τη διάρκεια της απολογιστικής γενικής συνέλευσης, ο Αθανάσιος Κεφάλας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κατέγραψε τα εξής: «Το 2019 ήταν μία χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας εμφανίστηκε μικρότερη σχετικά ζήτηση και πτωτικές τάσεις τιμών στις αγορές των ορυκτών πρώτων υλών και των καθετοποιημένων προϊόντων τους. Οι ελληνικές εταιρείες με δυσκολία πλησίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 και σε ορισμένες περιπτώσεις ο κύκλος εργασιών είχε μικρές υστερήσεις. Σημειώθηκε πτώση τιμών στο αλουμίνιο και στο νικέλιο, ενώ τα προϊόντα λευκολίθου-μαγνησίας κατέγραψαν πτώση ζήτησης.

»Σε αντίθεση, τα βιομηχανικά ορυκτά, παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό και την κρίση στα χυτήρια, κρατήθηκαν σε καλά επίπεδα, περίπου ίδια με το 2018 και το ίδιο συνέβη και με τον βωξίτη. Μέτριο ήταν το έτος για το τσιμέντο και τα αδρανή υλικά ενώ ο τομέας των μαρμάρων εμφάνισε μείωση κατά 13% σε ζήτηση και όγκους. Το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση οδηγεί σταδιακά μέχρι το 2023 την παύση όλων των μονάδων που λειτουργούν με λιγνίτη. Ως Σύνδεσμος, συνεχίσαμε να διατυπώνουμε στην πολιτική ηγεσία τις θέσεις και τα αιτήματά μας για τα θέματα που απασχόλησαν τον κλάδο. Ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεών μας, πετύχαμε την ένταξη του κλάδου στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο καθώς και μερικές απλοποιήσεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, τον εξορθολογισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τροποποιήσεις διατάξεων “περί αιγιαλού και παραλίας” και τελών Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων».

Η Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία παρέμεινε προτεραιότητα και βασικός στόχος των εταιρειών-μελών του Συνδέσμου, σημειώνοντας τον μικρότερο δείκτη συχνότητας ατυχημάτων από το 2012. Επιπροσθέτως, συνεχίστηκε η ενημέρωση του κοινού και των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της εξορυκτικής βιομηχανίας στην ευημερία των ανθρώπων, καθώς και η συμβολή του ΣΜΕ στην τεχνολογική και οργανωτική εξέλιξη του κλάδου.

Σημαντικό σταθμό σε αυτές τις ενέργειες αποτέλεσε η πετυχημένη έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», που λειτούργησε για τρίτο κύκλο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Τα εγκαίνια της Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταγράφηκαν μέχρι σήμερα 30.000 επισκέπτες.

Related posts

Τι απαντά η Αττική Οδός για την αύξηση της τιμής των διοδίων

money

Πώς μπορούν από σήμερα 5.000 άνεργοι να διεκδικήσουν επιδότηση έως 36.000 ευρώ

money

Καταργείται προσωρινά με ΠΝΠ το τέλος διαμονής για όσους συνεργάζονταν με την Thomas Cook

money

Την Τρίτη στην κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

money

Βρούτσης: Αυξήσεις στις συντάξεις για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους

money

Με αλλαγές ο νέος διαγωνισμός για λεωφορεία ΟΑΣΑ/ΟΑΣΘ

money