Image default
EUROPE

Οι ευρωβουλευτές «στριμώχνουν» τη γαλλική αριστερά για την έδρα στο Στρασβούργο

Οι ευρωπαίοι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE-NGL) πραγματοποίησαν μια έντονη και διχαστική συζήτηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συνόδων ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, η Sira Rego, Ισπανίδα ευρωβουλευτής από την Izquierda Unida, πτέρυγας των Podemos, είπε σε πρόσφατη συνεδρίαση της ομάδας ότι η αριστερά χρειάζεται να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως μια «απεργία για το κλίμα» ή μια αποχή από την σύνοδο ολομέλειας στο Στρασβούργο. Η μεταφορά εκατοντάδων ατόμων από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο κάθε μήνα έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί και μια «συμβολική απεργία» θα μπορούσε να δώσει το κατάλληλο μήνυμα, ανέφερε.

Αυτό προκάλεσε έντονη αντίδραση από τον Manuel Bompard, γάλλο ευρωβουλευτή του ακροαριστερού κόμματος La France Insoumise, του οποίου ιδρυτής είναι ο Jean-Luc Mélenchon.

Ο  Bompard δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο για τη γαλλική αντιπροσωπία να υποστηρίξει το επιχείρημα αυτό, καθώς η απόφαση να είναι το Στρασβούργο η δεύτερη επίσημη έδρα του Ευρωκοινοβουλίου είναι αποτέλεσμα ιστορίας. Τόνισε ότι η μεταφορά προϊόντων από την άποψη της εμπορικής συμφωνίας CETA μεταξύ ΕΕ-Καναδά, για παράδειγμα, έχει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από ό,τι οι μεταφορές στο Στρασβούργο.

Ο Κώστας Αρβανίτης, Έλληνας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντέδρασε, καλώντας τον Bompard να σκεφτεί ευρύτερα και πέρα ​​από το εθνικό συμφέρον.

«Σε πολλά σημεία, διαπιστώνω ότι το εθνικό ενδιαφέρον ξεπερνά το γενικό πολιτικό ζήτημα. Η πρόταση του Sira ενοχλεί τελικά ορισμένους ανθρώπους ‘επειδή είμαστε Γάλλοι’». Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την προσέγγιση και να δούμε την ομάδα μας όχι στο πλαίσιο των εθνικών υπερ-συντηρητικών συμφερόντων», δήλωσε ο Αρβανίτης.

Ως αποτέλεσμα μιας απόφασης του 1992 των εθνικών κυβερνήσεων της ΕΕ, το Στρασβούργο έγινε η επίσημη έδρα και ο τόπος διεξαγωγής των περισσότερων συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά οι κοινοβουλευτικές επιτροπές και οι συναντήσεις πολιτικών ομάδων έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες.

Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζήτησε την κατάργηση της έδρας του Στρασβούργου, αλλά το βέτο της Γαλλίας κάνει κάθε αλλαγή εξαιρετικά απίθανη.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, αρκετοί ευρωβουλευτές της Αριστεράς επισήμαναν ότι οι Πράσινοι έχουν το «μονοπώλιο» να ασχολούνται με την πράσινη ατζέντα της Ευρώπης, καθώς και μια προνομιακή σχέση με τις ΜΚΟ και αυτό θα πρέπει να τελειώσει.

Η ευρωπαϊκή αριστερά προσπαθεί να ανασηκωθεί μετά την ήττα στις τελευταίες εκλογές στην ΕΕ, αλλά παραμένει κατακερματισμένη. Οι κριτικοί υποδεικνύουν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί συνοχή στην ομάδα λόγω ορισμένων άκρως απομακρυσμένων ομάδων, οι οποίες είναι «απομονωμένες στο παρελθόν» και εμποδίζουν την ομάδα να ανοίξει τις πόρτες της στη συνεργασία με άλλους.

Ως ένδειξη διαρκούς διαίρεσης, η ομάδα πήρε πάνω από μία ώρα για να εγκρίνει τα πρακτικά από τη συνάντηση, ανέφεραν οι πηγές.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα του Mélenchon έχει επικριθεί από την οικογένειά του στην ΕΕ. Σε συνέντευξή του στη EURACTIV, ο αριστερός πρώην επικεφαλής της GUE-NGL, Gabriele Zimmer δήλωσε ότι ο Mélenchon δημιούργησε ορισμένες «προβληματικές καταστάσεις» με τη συμπεριφορά του.

Related posts

Η γαλλική δασική βιομηχανία δεν επωφελείται από τα συνεχώς αναπτυσσόμενα δάση

money

Τριγμοί στην ΕΚΤ μετά την παραίτηση μέλους του ΔΣ

money

Τα ενοίκια στο 30% των ηλεκτρονικών δαπανών

money

Κομισιόν: ενστάσεις για σειρά θεμάτων στη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας

money

Ευρωεκλογές, Νέα Επιτροπή και Ελλάδα

money

Θύμα σεξουαλικής βίας 1 στις 3 γυναίκες στην Ευρώπη

money