Image default
ECONOMY

Νέες «εμπλοκές» στο παζάρι για τα 750 δισ. της Κομισιόν

Την βασική φόρμουλα για την βάση διαπραγμάτευσης για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης ψάχνει ακόμα η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με πληροφορίες του --.gr.

H Γερμανία, που αναλαμβάνει επισήμως την 6μηνη προεδρία της ΕΕ την Τετάρτη, έχει ήδη κάνει τον πρώτο αναγνωριστικό γύρο με τις χώρες μέλη, ώστε να σχηματιστεί ένα μοντέλο πάνω στο οποίο θα γίνει η διαπραγμάτευση. Για να γίνει αυτό όμως, αναφέρουν πηγές από το Βερολίνο, πρέπει να υπάρχει μια επί της αρχή συμφωνία για δύο μεγάλα θέματα:

  1. Το συνολικό ύψος του πακέτου
  2. Η αναλογία δανείων-επιδοτήσεων 

Το εγχείρημα αποδεικνύεται τελικά αρκετά δύσκολο αν λάβει κανείς υπόψη ότι επιδιώκεται συμφωνία πριν τον Αύγουστο. Ήδη, όπως έχουμε γράψει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ έχει χωρίσει την διαπραγμάτευση σε 5 υποομάδες σε μια προσπάθεια να βρεθεί πιο εύκολα κοινό έδαφος. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι μπορεί να δοθούν στις χώρες μέλη διαφορετικά σχέδια τα οποία στην τελική διαπραγμάτευση θα γίνουν ένα. Και αυτό γιατί εκτός από το ύψος του Ταμείου (750 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η πρόταση της Κομισιόν) και την αναλογία δανείων-επιδοτήσεων (500 250 δισεκατομμύρια), έχουν διαφανεί και μια σειρά από άλλα θέματα που μπλοκάρουν αυτή τη στιγμή τη διαπραγμάτευση.

Τόσο οι πηγές από το Βερολίνο, όσο και πηγές από την ΕΕ σημειώνουν τα εξής:

  1. Ένα γκρουπ χωρών θεωρεί ότι από την στιγμή που βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας, με κίνδυνο «επιστροφής» της Covid-19, είναι πολύ δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε τις επιπτώσεις τις κρίσης. Συνεπώς δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί σωστά και το αντίστοιχο πακέτο στήριξης ανά χώρα. Ζητούν όμως μια «καλή» ποσοτικοποίηση ως βάση διαπραγμάτευσης.
  2. Κάποιες χώρες θεωρούν ότι η συνολική διάρκεια του πακέτου, τα επτά έτη δηλαδή, είναι πολύ μεγάλη
  3. Οι Βόρειες χώρες θεωρούν ότι η αποπληρωμή των δανείων πρέπει να αρχίσει ήδη από αυτή την επταετή δημοσιονομική περίοδο και όχι από την επόμενη.
  4. Τα λεγόμενα rebates, τα διορθωτικά έσοδα, (budget correction mechanisms) πρέπει να συνδεθούν με το ανάλογο χρηματοδοτικό και μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.

Οι περισσότερες χώρες έχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, σεβαστεί την επιθυμία της κ. Μέρκελ να μην δημοσιοποιούν τις ενστάσεις στους. Η πρώτη χώρα που «έσπασε» αυτό το «εμπάργκο» είναι η Αυστρία η οποία εξακολουθεί να απορρίπτει τις επιδοτήσεις και να προωθεί μόνο δάνεια. Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σ.Κουρτς δήλωσε σε άρθρο του στο γερμανικό πολιτικό περιοδικό Focus ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να μετατραπεί σε «μόνιμη ένωση χρεών και ότι τα δάνεια προς τις χώρες μέλη πρέπει να έχουν σαφή προθεσμία.

Κατά τον κ. Κουρτς οι λεγόμενοι frugal four (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι φορολογούμενοι πολίτες τους δεν πρέπει να «επωμιστούν ένα μεγάλο βάρος καθώς ήδη επιβαρύνονται λόγω της ύφεσης».

Επιπλέον, το παράδοξο με την Γερμανία είναι το ότι η ίδια η κ. Μέρκελ, ως διαμεσολαβητρια και επικεφαλής της προεδρίας της ΕΕ, καλεί τους αντιπάλους των επιχορηγήσεων να αναθεωρήσουν την θέση τους την στιγμή που πολιτικές φωνές εντός της Καγκελαρίας τάσσονται με τους Βόρειους.

Σε συνέντευξη της σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι χώρες με υψηλά χρέη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ήδη επωμιστεί ένα τεράστιο βάρος και ότι πρόσθετα δάνεια θα επιδείνωναν την δημοσιονομική τους κατάσταση. Επανέλαβε δε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και ανέφερε ότι η όποια απόφαση θα είναι «μια ειδική απάντηση σε μια ιδιάζουσα κατάσταση».

Στην διαπραγμάτευση μπήκε σφήνα και το ΔΝΤ το οποίο υποστηρίζει ότι τα δάνεια δεν πρόκειται να φέρουν την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη. Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γ. Γκοπίνατ δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι για να δοθεί προώθηση σε μια οικονομία μετά από τον κορωνοιό, πρέπει να εφαρμοστεί πακέτο με περισσότερες επιχορηγήσεις, παρά δάνεια.

Related posts

Δύο στους τρεις Ελληνες δεν τα βγάζουν πέρα

money

Χρηματιστήριο: Ισχυρές πιέσεις στη σημερινή συνεδρίαση

money

NP Ασφαλιστική: Νέος κύκλος σεμιναρίων για το 2020

money

Δικηγόρος Λαβίδα: Δεν υποστηρίζονται οι κατηγορίες ενάντια στον Τηλέμαχο

money

Μίχαλος: Να μην υφίσταται αποκλεισμός μεγάλων εταιριών από τον αναπτυξιακό νόμο

money

Η ανεξέλεγκτη φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύει το clawback στο 1,5 δισ. φέτος!

money