Image default
BUSINESS

Κυβέρνηση-Λάτσης καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τα ΕΛΠΕ

Στις αποφάσεις των βασικών μετόχων των ΕΛ.ΠΕ, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου (35,48%) και της Paneuropean Oil & Industrial Holdings (45,47%) παραπέμπονται οι όποιες εξελίξεις για το μέλλον του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου.

Ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% έκλεισε χθες χωρίς να εμφανιστούν οι δύο κοινοπραξίες που συνέχισαν στη δεύτερη φάση. Ένας διαγωνισμός ο οποίος, σύμφωνα με παράγοντες, από την αρχή της διαδικασίας δεν έφερε τα προσδοκώμενα ηχηρά διεθνή ονόματα του κλάδου της παραγωγής και της διύλισης πετρελαιοειδών προϊόντων. Χωρίς βέβαια αυτό να απαξιώνει σε καμία περίπτωση τον όμιλο των ΕΛ.ΠΕ που ακολουθεί την τελευταία τετραετία εντυπωσιακή άνοδο στην κερδοφορία του.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων, όπως και οι κοινοπραξίες «Glencore – Carlyle» και «Vitol – Sonatrach» που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση δραστηριοποιούνται ως επί το πλείστον στο trading πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών. Αντίθετα οι πωλητές ελληνικό Δημόσιο (20%) και Paneuropean Oil & Industrial Holdings (30,1%) αναζητούσαν μακροπρόθεσμο στρατηγικό επενδυτή. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από τους όρους, σύμφωνα με πληροφορίες, που μπήκαν στα συμβατικά κείμενα για τη μεταβίβαση των μετοχών. Τη δουλειά αυτή είχε αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν σχετικών εντολών των δύο πωλητών.

Η επόμενη μέρα

Πριν δούμε, όμως, τι προσπάθησαν να διαφυλάξουν οι πωλητές μέσα από τα κείμενα της αγοραπωλησίας, αξίζει να παρουσιαστούν τα σενάρια της επόμενης μέρας των ΕΛ.ΠΕ. Παράγοντες σημειώνουν ότι τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Κι αυτό που προέχει είναι οι δύο μέτοχοι αφού αποτιμήσουν την κατάσταση και τις εξελίξεις και να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Το μεγαλύτερο βάρος, φαίνεται να πέφτει στο Δημόσιο. Πηγές του ιδιώτη μετόχου σημειώνουν στο--.gr, ότι «είναι δεδομένη η εμπιστοσύνη του (σ.σ. Paneuropean) στη στρατηγικής σημασίας εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων» και αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να πουλήσουν άλλο ποσοστό.

Στο ερώτημα αν η Paneuropean σκοπεύει να πουλήσει ποσοστό μαζί με το δημόσιο, η απάντηση που δίνουν οι ίδιοι κύκλοι είναι πως «ο ιδιώτης μέτοχος ανταποκρίθηκε στην προηγούμενη πρόσκληση του δημοσίου σε μία προσπάθεια πώλησης ενός ισχυρού ποσοστού μετοχών για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή».

Οι προοπτικές των ΕΛ.ΠΕ κατά τις πηγές «είναι πολύ ευοίωνες και θετικές και ως ένα απλό παράδειγμα αρκεί να αναφέρουμε πως είναι το μοναδικό ελληνικό διυλιστήριο που μπορεί να ανταποκριθεί στις αυστηρές προδιαγραφές για τα νέα ναυτιλιακά καύσιμα με χαμηλό θείο».   

Πάντως και η πλευρά του ιδιώτη μετόχου δηλώνει σε κάθε περίπτωση ανοικτή στη συζήτηση με το δημόσιο αλλά σε ό,τι αφορά το μέλλον και τα στρατηγικά σχέδια της εταιρίας.

Άλλα σενάρια θέλουν το ενδεχόμενο η πλευρά Λάτση να ενεργοποιήσει παλιότερη συμφωνία με το δημόσιο για την απόκτηση μετοχών του. Σε αυτά που κυκλοφορούσαν ήταν και το ενδεχόμενο της πώλησης από το δημόσιο πακέτου μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου.

Όπως και να χει, και χωρίς να είναι τίποτα δεδομένο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έλθει και σε συνεννόηση με την Κομισιόν, καθώς η πώληση των ΕΛ.ΠΕ ήταν στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως φυσικά και η εφαρμογή του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Οι όροι του SPA

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνουν αναφορικά με τη χθεσινή εξέλιξη πως η αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ δεν σήμαινε και πώληση όσο, όσο.

Πηγές, επαναλαμβάνουν, όπως είχε γράψει και το --.gr, ότι «η συμφωνία για τη μεταβίβαση των μετοχών ήταν ισορροπημένη διασφαλίζοντας από τη μία πλευρά τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και από την άλλη καθιστούσαν την εταιρία ελκυστική επένδυση. «Στόχος είναι η προσέλκυση μακροπρόθεσμου στρατηγικού επενδυτή», τονίζουν οι ίδιες πηγές.  

Ανάμεσα στους όρους που είχαν μπει ήταν ακόμη κι αυτός της μη μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό, του δικαιώματος να ασκείται βέτο σε αποφάσεις που είχαν να κάνουν με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας καθώς και σε σχέσεις με προμηθευτές και θέματα ανταγωνισμού. Επιπλέον απαιτούταν για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων απόφαση γενικής συνέλευσης με αυξημένη πλειοψηφία, ενώ ακόμη στο κείμενο της σύμβασης ετίθετο και η εκπροσώπηση των μειοψηφούντων μετόχων (δηλαδή Δημοσίου και Paneuropean) στο διοικητικό συμβούλιο.

Η ΔΕΠΑ

Οι κινήσεις των μετόχων επηρεάζουν ως ένα βαθμό και την προετοιμαζόμενη πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ο διαγωνισμός της θα προχωρούσε μετά τη θετική έκβαση της αποκρατικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ. Ως γνωστόν η πετρελαϊκή εταιρία ελέγχει ποσοστό της τάξης του 35% της δημόσιας επιχείρησης παροχής αερίου.

Πέραν του δημοσίου που με βάση το νόμο θα πουλήσει το 50% συν μία μετοχή, ένα ζήτημα είναι αν θα ακολουθήσουν και τα Ελληνικά Πετρέλαια διαθέτοντας ποσοστό της συμμετοχής τους.

Πηγές θέλουν, πως τα ΕΛ.ΠΕ επιθυμούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά φυσικού αερίου, οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι αν τελικά δεν αλλάξει τίποτα με την παρούσα μετοχική σύνθεση της πετρελαϊκής εταιρίας η τελευταία θα αυξήσει το μερίδιο της ή θα το διατηρήσει ως έχει. 

Related posts

F.G. Europe: Επιτυχής ολοκλήρωση του squeeze-out από τη Silaner

money

Ελγέκα: Παραιτήθηκε ο Άνθιμος Μισαηλίδης από μέλος του ΔΣ

money

Στάσσης: Δραματικά χειρότερη η εικόνα της ΔΕΗ

money

Aegean: Απευθείας σύνδεση Θεσσαλονίκης με 6 προορισμούς εξωτερικού

money

Ανανεωμένη Εταιρική Ταυτότητα και Λογότυπο για την Unibios Συμμετοχών

money

B&F Ενδυμάτων: Τι έγινε στη γενική συνέλευση των ομολογιούχων

money