Image default
ECONOMY TOP NEWS

Καταρρέει η τούρκικη αγορά

Οι τουρκικές αγορές κατέρρευσαν εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι οι δασμοί  από την Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να καταφερουν ένα νέο χτύπημα στην τουρκική οικονομία. Η λίρα υποχώρησε παρά τις προσπάθειες των κρατικών τραπεζών να στηρίξουν το νόμισμα.

Η λίρα ξεπέρασε το όριο των 5,92 δολάριων, παρόλο που οι δανειστές άρχισαν ξανά να πωλούν δολάρια, σύμφωνα με δύο άτομα εξοικειωμένα με το θέμα, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες. Την περασμένη εβδομάδα, οι κρατικές τράπεζες πουλούσαν το ισοδύναμο αξίας τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη του νομίσματος, ανέφεραν τρία άτομα.

Οι μετοχές υποχώρησαν σχεδόν κατά 3%, οι αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων διάρκειας δύο ετών αυξήθηκαν έως και 66 μονάδες βάσης και η μηνιαία απόδοση της λίρας ήταν έτοιμη για το μεγαλύτερο άλμα από τον Μάρτιο. Ο χωρος για περισσότερες περικοπές των επιτοκίων φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, ενώ οι συναλλαγές ανταλλαγής νομισμάτων ενός έτους διαμορφώνονται σε 16,41%, σχεδόν 300 μονάδες βάσης πάνω από το μέσο κόστος χρηματοδότησης στην Τουρκία.

Η τελευταία αναταραχή έρχεται μετά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στη στρατιωτική της εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, αυξάνοντας την προοπτική μιας άλλης πορείας στην αγορά. Η Τουρκία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισροές ξένων κεφαλαίων και εξακολουθεί να αγωνίζεται μετά από μια ύφεση που τροφοδοτήθηκε από μια νομισματική κρίση πέρυσι, η οποία εν μέρει προκλήθηκε από αμερικανικές κυρώσεις.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε για 12η συνεχή μήνα τον Αύγουστο και αναμένεται περισσότερο από αναλυτές. Η λίρα διαπραγματευόταν στις 5.9171 ανά δολάριο στις 12:27 μ.μ. στην Κωνσταντινούπολη, η μηνιαία τεκμαρτή ισοτιμία της ήταν κοντά στο 20% και η απόδοση των διετών ομολόγων σε τοπικό νόμισμα μείωσε το κέρδος της στο 15,77%.

Το σχόλιο του Trump είναι η τελευταία προειδοποίηση από αξιωματούχους των ΗΠΑ αυτό το μήνα, οι οποίοι διαφώνησαν στην τουρκική εκστρατεία εναντίον αδίστακτων μαχητών από την Αμερική. Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν δήλωσε ότι οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν να κλείσουν όλες τις συναλλαγές σε δολάρια με την Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για να τιμωρήσει την Τουρκία ως απάντηση στην εισβολή.

Σε μια κίνηση που κινδυνεύει να αλλάξει την εικόνα, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, έστειλε στρατεύματα στα βορειοανατολικά της χώρας, αφού οι Κούρδοι μαχητές γύρισαν στη Δαμασκό για υποστήριξη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Trump διέταξε τις υπόλοιπες αμερικανικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία να αποσυρθούν ενόψει μιας τουρκικής προόδου.

Related posts

Πώς κινήθηκε η πληρότητα των ξενοδοχείων για το πρώτο τρίμηνο του 2019

money

Τουρκία και Ελλάδα οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ντομάτας στη Βουλγαρία

money

Διευκολύνσεις από την Εφορία σε όσους επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

money

Eurobank: Τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν είναι «δωρεάν γεύμα» για την οικονομία

money

DW: Επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση η έγκριση του 1 δισ. ευρώ

money

Σταθάκης για κατασκευή IGB: Είναι μία ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια

money