Image default
EUROPE

Η Von der Leyen εμπνέεται από τη Γαλλία για την προστασία του κλίματος

Η Ursula von der Leyen έχει μεγάλα σχέδια για την προστασία του περιβάλλοντος. Ορισμένες από τις ιδέες της έχουν διαδοθεί εδώ και πολύ καιρό από τη Γαλλία, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αγνοηθεί από τη Γερμανία. Μπορεί η επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να το αλλάξει αυτό; Η EURACTIV Γερμανίας αναφέρει.

Η νέα πρόεδρος von der Leyen έκανε μεγάλες υποσχέσεις στους ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Στρασβούργο. Τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι η «πιο επείγουσα αποστολή μας».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνει τώρα μια «πράσινη διαπραγμάτευση» για την Ευρώπη, η οποία θα εξασφαλίσει την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Για τη χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης, η ίδια προτείνει να μετατραπούν τμήματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε κλιματική τράπεζα προκειμένου να ξεκλειδωθούν 1 τρις ​​επενδύσεων την επόμενη δεκαετία.

Θέλει επίσης να εισαγάγει ένα δασμό για τα σύνορα του άνθρακα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανταγωνίζονται με ίσους όρους χωρίς να μετακινούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ για να αποφύγουν το κόστος του άνθρακα.

Επί μια δεκαετία, οι γάλλοι βουλευτές φλερτάρουν με την ιδέα ενός δασμού για τα σύνορα του άνθρακα σε προϊόντα από τρίτες χώρες των οποίων η παραγωγή ήταν ιδιαίτερα έντονη από άποψη CO2. Η ιδέα πίσω από ένα τέτοιο δασμό είναι η σύνδεση της προστασίας του κλίματος με τα οικονομικά συμφέροντα και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας οικονομίας ενόψει των συνεχώς υψηλότερων περιβαλλοντικών προτύπων.

Παραχωρήσεις στo Macron;

Στη Γαλλία, ο δασμός για τα σύνορα άνθρακα υποστηρίζεται από τα περισσότερα πολιτικά κόμματα.

Ερωτηθείς από την EURACTIV, ο FrancoisXavier Bellamy, συντηρητικός γάλλος ευρωβουλευτής από το Les Républicains και αντιδήμαρχος των Βερσαλλιών, εξέφρασε την ικανοποίησή του.

«Αυτό ήταν ένα σημαντικό αίτημα για το κόμμα μας. Είμαστε ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανίδα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υιοθέτησε αυτό το ζήτημα. Ιδιαίτερα για τους Γερμανούς, οι οποίοι είναι ένα έθνος με ισχυρές εξαγωγές, αυτό δεν θα ήταν ένα «εύκολο μέτρο», δήλωσε ο ίδιος.

Η Γερμανία δεν έχει ακόμη προλάβει να συνηθίσει στην ιδέα και εικάζεται ότι οι ανακοινώσεις της von der Leyen είναι παραχώρηση στο Macron, ο οποίος λέγεται ότι την έφερε στον αγώνα για την προεδρία της Επιτροπής.

«Τα οράματά της δεν εμπνέονται καθαρά από τους Γάλλους. Με αυτόν τον τρόπο, προχωρά προς τα πράγματα που υποστηρίζουν οι Πράσινοι στη Γερμανία και επηρεάζεται από την εθνική συζήτηση», λέει ο Nicolas Berghmans, ερευνητής κλιματικής πολιτικής στο γαλλικό thinktank IDDRI.

Ένα τέτοιος δασμός θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί

Επί μήνες, η Γερμανία συζητά την εισαγωγή μιας εθνικής τιμής για τον άνθρακα, κάτι που έχουν ήδη εφαρμόσει η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Εξακολουθεί να υπάρχει αντίσταση εκ μέρους των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Σε μια έκθεση της περασμένης εβδομάδας από τους λεγόμενους οικονομικούς εμπειρογνώμονες, οι κυβερνητικοί σύμβουλοι εξέτασαν για πρώτη φορά ένα δασμό για τα σύνορα άνθρακα. «Θεωρητικά, είναι ελκυστικό αλλά αποτελεί πρόκληση το να εφαρμοστεί», έγραψαν.

Το ομοσπονδιακό οικονομικό υπουργείο της Γερμανίας ήταν λίγο περισσότερο επιφυλακτικό. Σε ερώτηση από την ημερήσια εφημερίδα TAZ, απάντησε ότι δεν ήταν ακόμη δυνατό να αξιολογηθεί ένας δασμός σε επίπεδο ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν ότι η εισαγωγή ενός δασμού άνθρακα για τα προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί.

Η φορολογική πολιτική είναι επίσης εθνική υπόθεση, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτήσει ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Επίσης, θα πρέπει να προσαρμοστούν όλες οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, καθώς και το υφιστάμενο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS).

Εν τω μεταξύ, οι αρχές και οι εταιρείες θα πρέπει να δεσμευθούν για λεπτομερή και δύσκολη εργασία για τη μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα κάθε προϊόντος ή ομάδας προϊόντων, έτσι ώστε αυτά να φορολογούνται όταν εισάγονται.

Φόβος εμπορικών διαφορών

Η βιομηχανία είναι διατεθειμένη να δράσει για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, για τους οποίους υπάρχει επίσης ανάγκη να ληφθούν προστατευτικά μέτρα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

«Οι βιομηχανικοί εταίροι συμφωνούν ότι δεν μπορούμε να είμαστε οικονομικοί ηγέτες χωρίς να προστατεύουμε την οικονομία μας», δήλωσε στη EURACTIV ο Joachim Lang, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

Ωστόσο, η ομοσπονδία φοβάται ότι οι κανόνες του WTO θα μπορούσαν να παραβιαστούν. Οι κανόνες προβλέπουν ότι τα ίδια προϊόντα, ανεξάρτητα από τον τρόπο κατασκευής τους, θα φορολογούνται εξίσου παγκοσμίως.

Αυτό θα απέκλειε τη δυνατότητα της ΕΕ να φορολογεί τους φούρνους μικροκυμάτων που παράγονται στην Κίνα διαφορετικά από αυτούς που παράγονται στην Τσεχική Δημοκρατία.

«Η ΕΕ μπορεί βεβαίως να θέσει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους. Ωστόσο, οι δασμοί προσαρμογής συνόρων θα θεωρούνται πιθανώς προστατευτισμός από τρίτες χώρες», δήλωσε ο Lang.

Υπάρχει φόβος ότι αυτό θα μπορούσε να βυθίσει την ΕΕ σε περαιτέρω εμπορικές διαφορές.

Το λόμπι της βιομηχανίας εξετάζει το δασμό συνόρων CO2 για πρώτη φορά

Ωστόσο, η συζήτηση φαίνεται να μετατοπίζεται.

Πρόσφατα, ο ευρωπαϊκός βιομηχανικός οργανισμός, BusinessEurope, στον οποίο ανήκει το BDI, υποστήριξε για πρώτη φορά την ιδέα των δασμών για σύνορα του άνθρακα.

Ένα έγγραφο στρατηγικής από τον Απρίλιο ανέφερε ότι οι κανόνες του ΠΟΕ θα επέτρεπαν την εφαρμογή τέτοιου δασμού. Ωστόσο, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά την πρακτική εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου προτού να το καθιερώσει.

Οι κανόνες του ΠΟΕ προβλέπουν διάφορες εξαιρέσεις για ειδικά τιμολόγια. Μία από αυτές τις εξαιρέσεις ισχύουν για τα μέτρα που χρησιμεύουν για την προστασία των «εξαντλήσιμων φυσικών πόρων». Αυτό θα σήμαινε ότι θα ήταν νομικά εφικτό, σύμφωνα με έκθεση του 2010 από το thinktank CEPS.

Ευκαιρίες ανάπτυξης στην πράσινη επιχειρηματικότητα

Και τι γίνεται με την πρόταση της von der Leyens για μια ευρωπαϊκή τράπεζα κλίματος;

«Κατά μία έννοια, το έχουμε ήδη αυτό με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ως εκ τούτου, είναι πολύ λογικό να αναπτυχθούν και να αυξηθούν οι επενδύσεις στην προστασία του περιβάλλοντος παρά να δημιουργηθεί ένα νέο ίδρυμα. Αυτή θα είναι η πιο ρεαλιστική λύση», δήλωσε ο Berghmans.

Τουλάχιστον το 25% της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ επενδύεται ήδη στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η Τράπεζα προτίθεται να δανείσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε κλιματικά έργα έως το 2020.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η von der Leyen δήλωσε στην Renew Europe, τη φιλελεύθερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι υπήρχαν «τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης» στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα.

Αν η ΕΕ ήταν η πρώτη που «επενδύει σε πράσινες επενδύσεις, πράσινα ομόλογα και πράσινες έρευνες και τεχνολογίες», θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παγκόσμιο μοντέλο, πρόσθεσε η ίδια.

Απομένει να δούμε αν οι δεσμεύσεις της Von der Leyen για το κλίμα θα πείσουν άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Όσον αφορά το δασμό για τα σύνορα του άνθρακα, η προοπτική συμφωνίας εξακολουθεί να φαίνεται πολύ μακριά.

(Επιμέλεια: Benjamin Fox)

Related posts

ΕΕ: πρόστιμα 1 δις ευρώ σε πέντε τράπεζες για σύσταση καρτέλ και χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος

money

Μητσοτάκης: Η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να φέρει επενδύσεις 40 δισ.

money

Σε έναν Αυστριακό και μία Πολωνή τα Νόμπελ Λογοτεχνίας

money

Ποδόσφαιρο: Πρόστιμο 12,5 εκ.€ στη Nike για μονοπωλιακές πρακτικές στην Ευρώπη

money

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

money

Πώς το παράνομο εμπόριο τσιγάρων καταστρέφει και την οικονομία

money