32.8 C
Athens
June 26, 2022
Image default
EUROPE

Η Ρωσία αναδεικνύεται πρωταθλητής στις θεωρίες συνομωσίας

Η Ρωσία βαδίζει στον δρόμο της σοβιετικής σχολής προπαγάνδας με σχετική μέχρι σήμερα επιτυχία.

Αξιοποιώντας το ευρύ δίκτυο προπαγανδιστών και υποστηρικτών που κληρονόμησε από την Σοβιετική Ένωση, κατάφερε σε αρκετές περιπτώσεις να παραπληροφορήσει την δυτική κοινή γνώμη και να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις.

Η περίπτωση της Ουκρανίας όμως απέδειξε, ακόμα και σε μεγάλο μέρος δύσπιστων, ότι το Κρεμλίνο εξαπολύει συστηματικά ψεύδη, συχνά τερατώδη.

Ωστόσο, έχει άλλο βάρος η απόπειρα παραπληροφόρησης της διεθνούς κοινότητας σε επίπεδο διεθνών οργάνων – στην περίπτωση που θα εξετάσουμε πρόκειται για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – από εκείνη που επιχειρούν έμμισθοι ή εθελοντές της ρωσικής προπαγάνδας.


Έχει ενδιαφέρον η ανάγνωση των τοποθετήσεων των μόνιμων αντιπροσωπειών στον ΟΗΕ, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων και όταν ο ομιλητής εκπροσωπεί χώρα με δικτατορικό καθεστώς.

Έτσι, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η ομιλία του μόνιμου αντιπρόσωπου της Ρωσίας (τυπικά Ρωσικής Ομοσπονδίας) στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 13 Μαΐου. Θέμα του τα «βιολογικά εργαστήρια» στην Ουκρανία τα οποία – κατά την νέα ρωσική προπαγάνδα και ξύλινη γλώσσα – απειλούν την «διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η ομιλία αυτή παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον. Δείχνει την απομόνωση του Κρεμλίνου από τον υπόλοιπο κόσμο και την αδυναμία του να καταλάβει πως σκέπτεται η διεθνής κοινότητα. Δεύτερο, και απόλυτα συνδεδεμένο με το προηγούμενο, εμφανίζει το καθεστώς να έχει ακόμα απόλυτη εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των προπαγανδιστών του στη Δύση.


Καταδικάζει άξιους και έμπειρους διπλωμάτες στην διεθνή χλεύη και τέλος, επιτρέπει σκέψεις για το τι είδους προπαγάνδα σερβίρει το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν στους υπηκόους του δημιουργώντας τους ένα τεράστιο αίσθημα φόβου.

Η Ρωσία έχει απασχολήσει ήδη τρεις φορές το Συμβούλιο Ασφαλείας με το θέμα αυτό. Και κάθε φορά παρουσιάζει ογκώδεις φακέλους με «αποδεικτικά στοιχεία».

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια (Vassily Nebenzia) είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης με μακρόχρονη καριέρα που έχει χειριστεί σοβαρά και λεπτά θέματα. Παρόλα αυτά, μεταφέρει πιστά τις εντολές του Κρεμλίνου επαναλαμβάνοντας τα τερατώδη ψέματα που κατασκευάζονται από το καθεστώς.

«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε πολύ ανησυχητικά τεκμηριωμένα στοιχεία», είπε στις 13 Μαΐου, «ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εμπλέκεται άμεσα στην εφαρμογή στη χώρα αυτή [Ουκρανία] επικίνδυνων βιολογικών έργων που έχουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός μυστικού στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος».

Οι δραστηριότητες αυτές, σύμφωνα με τους Ρώσους, αναπτύχθηκαν και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, «αποτελώντας έτσι πραγματική απειλή για τη βιολογική ασφάλεια της χώρας μας, της περιοχής και όλου του κόσμου, αν λάβουμε υπόψη τη διασυνοριακή φύση των βιολογικών απειλών».

Γλώσσα και επιχειρήματα που θυμίζουν ζοφερές περιόδους της ρωσικής ιστορίας, όταν το σοβιετικό καθεστώς κατηγορούσε τους πρωτεργάτες της Ρωσικής Επανάστασης του 1917 ως πράκτορες – ταυτόχρονα – της φασιστικής Ιταλίας, της ναζιστικής Γερμανίας, της Ιαπωνίας και του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

Εκεί όπου η περιβαλλοντική ανάλυση γίνεται βιολογικό όπλο

«Ουκρανοί ειδικοί», συνέχισε ο Ρώσος πρέσβης, «υπό την επίβλεψη Αμερικανών επιστημόνων, συνέλεξαν συστηματικά δείγματα νερού σε μια σειρά σημαντικών ποταμών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των Δνείπερου, Δούναβη και Δνείστερου, καθώς και στο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας. Ο στόχος ήταν να προσδιοριστεί η παρουσία ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων χολέρας, τύφου, ηπατίτιδας Α και Ε, και να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την πιθανή εξάπλωσή τους μέσω του νερού».

Αυτό, αντί να σημαίνει ότι και στην Ουκρανία όπως στην υπόλοιπη Δύση, γίνονταν αναλύσεις για να εντοπιστεί το είδος και η έκταση της μόλυνσης των υδάτινων πόρων, για τους Ρώσους είναι ένα ύποπτο τέχνασμα. Με αυτά, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η Ρωσία διαθέτει από τις πλέον μολυσμένες υδάτινες και χερσαίες εκτάσεις στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στον κατάλογο των μεγαλύτερων παραγωγών αερίων του θερμοκηπίου (είναι υπεύθυνη περίπου για το 5% του συνόλου του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως).

«Μια σύντομη ματιά στον χάρτη των υδάτινων πόρων της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ομιλία του Ρώσου μόνιμου αντιπροσώπου, «θα είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι τα αποτελέσματα αυτής της ‘επιστημονικής έρευνας’ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έναρξη μιας βιολογικής καταστροφής, και όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ, καθώς και στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, της Μολδαβίας και της Πολωνίας».

Επιχειρήματα και συμπεράσματα που έρχονται από το παρελθόν!

Τι θα πει ότι η συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί» εναντίον της Ρωσίας; Πως προκύπτει κάτι τέτοιο; Και γιατί οι Αμερικανοί με τους Ουκρανούς – και μαζί οι συνεργάτες τους στην βιολογική έρευνα Πολωνοί – να θέλουν να μολύνουν όχι μόνον την Ρωσία αλλά και τους συμμάχους τους στην Ανατολική Ευρώπη;

Οι «ατράνταχτες αποδείξεις»

Σύμφωνα με την ομιλία που έκανε ο πρέσβης Νεμπένζια, τα έγγραφα που παρουσίασε η Ρωσία αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογία που θα της επέτρεπε να στείλει στη Ρωσία βιολογικά όπλα «από αέρος».

Με ποιόν τρόπο;

«Πέρυσι η Ουκρανία έστειλε αίτημα στον Τούρκο κατασκευαστή UAV Baykar Makina», εξήγησε ο πρέσβης, «σχετικά με τη δυνατότητα εφοδιασμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar με εξοπλισμό που να τους επιτρέπει να ραντίζουν περισσότερα από 20 λίτρα αεροζόλ ενώ πετούν για περισσότερα από 300 χιλιόμετρα. Αντίγραφο αυτής της επιστολής περιλαμβάνεται στη σειρά εγγράφων που κυκλοφορήσαμε στο Συμβούλιο στις 19 Απριλίου».


Εάν λοιπόν σύμφωνα με την αντίληψη των Ρώσων ένα drone είναι εξοπλισμένο με τέτοιο σύστημα ψεκασμού και έχει εμβέλεια πτήσης 300 χιλιομέτρων, αποτελέσει «πραγματική απειλή ψεκασμού επικίνδυνων βιολογικών αερολυμάτων πάνω από το έδαφος της Ρωσίας».

Η λογική εγκαταλείπεται

Η Ουκρανία, ιδιαίτερα από το 2014 και μετά, έκανε σημαντικά άλματα στην αγροτική παραγωγή και την βιομηχανία όπως και στην εκπαίδευση και την άμυνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε σημαντικά – με μεγάλα κονδύλια – την ανάπτυξη της γεωργίας. Όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε, Ρώσοι και Τσετσένοι έκλεψαν υπερσύγχρονα γεωργικά μηχανήματα από τις κατεχόμενες περιοχές τα οποία δεν κατάφεραν να θέσουν σε κίνηση επειδή, χάρη στο GPS, απενεργοποιήθηκαν από τους κατασκευαστές τους. Η προηγμένη τεχνολογία στην ουκρανική γεωργία αποτελεί κανόνα.

Το ίδιο και με τα τουρκικά drones, τα οποία μπορεί σήμερα οι ανάγκες της άμυνας της χώρας να μετατρέπουν σε πολύτιμα όπλα, αλλά ο αρχικός τους προορισμός ήταν ειρηνικός. Πόση φαντασία χρειάζεται για να θεωρηθούν τα συγκεκριμένα drones φορείς βιολογικών όπλων;

Η Ρωσία χρησιμοποιεί βιολογικά όπλα

Θέλει πραγματικά μεγάλο θράσος, μια χώρα που χρησιμοποιεί κατά κόρον βιολογικά όπλα εναντίον των αντιπάλων της, να κατηγορεί άλλες ότι προετοιμάζουν έναν βιολογικό πόλεμο εναντίον της.

Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα δηλητηριάσεων αντιπάλων του ρωσικού καθεστώτος, πολλές από τις οποίες έγιναν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το δηλητήριο είναι ένα όπλο που χρησιμοποιούν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (και οι σοβιετικές).


Ένα βιολογικό εργαστήριο, γνωστό ως «κάμερα» έχει ειδικευτεί σε αυτό το είδος βιολογικών όπλων.

Όπως έγραψε ο πρώην αξιωματικός της σοβιετικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU Μπόρις Βολντάρσκι, σε άρθρο του στην Wall Street Journal στις 7 Απριλίου 2005, «πρέπει να κάνουν τον θάνατο ή την ασθένεια του θύματος να φαίνεται φυσικός ή τουλάχιστον να προκαλεί συμπτώματα που θα μπερδέψουν τους γιατρούς και τους ιατροδικαστές. Για το σκοπό αυτό η ‘κάμερα’ ανέπτυξε την καθοριστική της ειδικότητα: συνδυάζει γνωστά δηλητήρια σε πρωτότυπες και μη ανιχνεύσιμες μορφές».

Ανάμεσα στα πιο γνωστά θύματα είναι ο υποψήφιος και αργότερα πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο που δηλητηριάστηκε με διοξίνη το 2014. Ο Γιούσενκο έζησε αλλά έμεινε παραμορφωμένος.

Τον ίδιο χρόνο, η ερευνητική δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια δηλητηριάστηκε στη διάρκεια πτήσης προς την πόλη Μπεσλάν. Επέζησε, αν και δολοφονήθηκε δυο χρόνια μετά.

Το 2006, ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) εκτέθηκε σε πολώνιο-210 και πέθανε. Ακόμα ένας μυστικός πράκτορας, ο Σεργκέι Σκρίπαλ δηλητηριάστηκε το 1918 σε αγγλικό έδαφος. Ο γνωστός αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι επίσης δηλητηριάστηκε το 2020. Και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ!

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τον Ρώσο μόνιμο αντιπρόσωπο, «μόνο η ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση μπόρεσε να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη δραστηριότητα», δηλαδή την προετοιμασία βιολογικού πολέμου.

Related posts

Η Φινλανδία δεν θα περιμένει τη Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

money

Σαμαράς: «Ζωτικά ερωτήματα για το Μέλλον της Ευρώπης»

money

Αναμόρφωση των υπηρεσιών πληροφοριών σχεδιάζει η Ισπανία μετά το σκάνδαλο Pegasus

money

Περισσότερες πλημμύρες και περισσότερες ξηρασίες

money

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στη Σερβία

money

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

money