Image default
EUROPE

Η Πολωνία αγνοεί τις Βρυξέλλες, ορίζει επικεφαλής του αμφιλεγόμενου δικαστηρίου

Το πειθαρχικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας πρόκειται να επιλέξεινέο επικεφαλής, παρά την απόφαση των Βρυξελλών για διάλυσή του στο πλαίσιο της σύγκρουσης Βαρσοβίας-ΕΕ για το κράτος δικαίου.

Το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) διέταξε την Πολωνία να διαλύσει λόγω ανησυχιών σχετικά με το κράτος δικαίου, πρόκειται να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο.

«Το σώμα σχεδιάζει τα επόμενά του βήματα σαν να είναι σίγουρο για την τύχη του», αναφέρει ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας OKO Press. Μάλιστα, τα μέλη του σώματος φέρονται να επέλεξαν τρεις υποψηφίους για την ηγεσία του οργάνου.

Όλοι τους είναι σύμμαχοι του υπουργού Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο, επικεφαλής του κόμματος «Solidary Poland», του οποίου η πολεμική στάση απέναντι στην ΕΕ υπήρξε μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την αντίσταση της κυβέρνησης στην εκπλήρωση της απόφασης του ΔΕΕ.

Ενώ η Μαλγκορζάτα Μπεντνάρεκ, πρώην εισαγγελέας που παραβίασε πρώτη την απόφαση του ΔΕΕ για το Πειθαρχικό Τμήμα, χαρακτηρίζεται ως η «μαχητική» υποψήφια, ο αντίπαλός της, Άνταμ Ροτς θεωρείται ως «ήπια» εναλλακτική λύση.

Ο Ροτς αρνήθηκε να παραβιάσει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και απέρριψε επίσης το αίτημα της Εισαγγελίας να αναλάβει την υπόθεση του Ίγκορ Τουλέγια, ενόςδικαστή επικριτικού προς την κυβέρνηση από τον οποίο το Πειθαρχικό Τμήμα αφαίρεσε την ασυλία, και να του απαγγείλει κατηγορίες.

Σαν να μην υπάρχει η ΕΕ

Η εκλογή του προέδρου του Πειθαρχικού Επιμελητηρίου «αποτελεί απόδειξη ότι το Επιμελητήριο δεν θα ανασταλεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», σχολιάζει το OKO Press.

Το Πειθαρχικό Τμήμα συστάθηκε το 2018 ως ένα από τα σώματα εντός του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας και υποτίθεται ότι θα ήταν αρμόδιο για πειθαρχικές διαδικασίες κατά δικαστών.

Πολωνοί και Ευρωπαίοι δικηγόροι υποστήριξαν ότι το νέο όργανο ήταν παράνομο και ιδρύθηκε για να χρησιμεύσει ως εργαλείο τιμωρίας δικαστών που τηρούσαν επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση.

Το επιμελητήριο έγινε αντικείμενο διαδικασίας επί παραβάσει αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν συνάδει με το δίκαιο της ΕΕ.

Πέρυσι, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η λειτουργία του Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας αποτελεί απειλή για τη δικαστική ανεξαρτησία στη χώρα και διέταξε να διαλυθεί.

Η Βαρσοβία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με αυτή την απόφαση και προς το παρόν έχουν μπλοκαριστεί τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Related posts

Δανία: Η υποπαραλλαγή Όμικρον BA.2 εμφανίζεται πιο μεταδοτική, αλλά όχι πιο σοβαρή

money

Φον ντερ Λάιεν: «Oι γυναίκες απαντούν στα στερεότυπα, δείχνοντας ισχυρή ηγεσία και υπερέχοντας στον τομέα τους»

money

Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και η Επίτροπος Γκαμπριέλ στην υπουργική σύνοδο της G20 για τον πολιτισμό

money

Οι 6+1 άξονες της ελληνικής πρότασης στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

money

Πρόταση ενίσχυσης των κοινών ευρωπαϊκών επιστροφών μεταναστών, κατέθεσε η Ελλάδα

money

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα

money