33.1 C
Athens
June 26, 2022
Image default
EUROPE

Η νέα πρόεδρος της Ουγγαρίας εξοργίζει τη Ρουμανία

Μετά τη συνάντησή της με τον αντιπρόεδρο της ρουμανικής κυβέρνησης Χούνορ Κέλεμεν, ηγέτη της Δημοκρατικής Συμμαχίας των Ούγγρων στη Ρουμανία (RMDSZ), η Καταλίν Νόβακ ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θεωρεί προτεραιότητά της να εκπροσωπεί όλους τους Ούγγρους «καθώς δεν έχει καμία διαφορά για μένα αν κάποιος ζει εντός ή εκτός συνόρων».

«Οι Ούγγροι είναι Ούγγροι. Τελεία και παύλα», δήλωσε κατά την πρώτη της επίσκεψη στη Ρουμανία, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η δήλωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ένα κράτος δεν μπορεί να διεκδικεί κανενός είδους δικαιώματα όσον αφορά τους πολίτες ενός άλλου κράτους (…) επομένως τέτοιες δηλώσεις δεν ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα επί του θέματος» – αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία μπορεί να ενδιαφέρεται το πολύ-πολύ για την ενίσχυση των πολιτιστικών σχέσεων με τους πολίτες της στο εξωτερικό.

«Η Ρουμανία παραμένει βαθιά προσκολλημένη στην επιθυμία να προωθήσει μια ρεαλιστική σχέση με την Ουγγαρία προς το άμεσο συμφέρον των Ρουμάνων και των Ούγγρων πολιτών, ανεξαρτήτως εθνικότητας» – συνεχίζει η ανακοίνωση σε πιο ειρηνικό τόνο.

Το δελτίο τύπου υπενθυμίζει επίσης μια έκθεση της Επιτροπής της Βενετίας του 2001 σχετικά με την ειδική μεταχείριση των εθνικών μειονοτήτων από ένα συγγενικό κράτος και μια δήλωση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους της Ουγγαρίας πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Ρουμανία, όπου παρέστη στην Ημέρα της Μεταρρυθμισμένης Ενότητας της Καρπαθιακής Λεκάνης, στην Alba Iulia, στην καρδιά της ιστορικής περιοχής της Τρανσυλβανίας.

Η μεγαλύτερη ουγγρική προτεσταντική εκκλησία έχει ενορίες στην περιοχή. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν οι επίσκοποι ευλόγησαν 10 εκκλησίες στην περιοχή, οι οποίες ανακαινίστηκαν με κονδύλια της ουγγρικής κυβέρνησης. Το Σάββατο, αποκαλύφθηκε στο φρούριο Alba Iulia ένα άγαλμα του Bethlen Gábor, πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας μεταξύ 1613 και 1629.

Διπλωματικές συγκρούσεις σημειώνονται κατά διαστήματα μεταξύ των δύο κρατών, καθώς η Ουγγαρία έχει πολλά αναπτυξιακά προγράμματα για την κοινότητα των 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στη Ρουμανία, τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της χώρας.

Στην Ουγγαρία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από την Εθνοσυνέλευση. Η Καταλίν Νόβακ βρίσκεται κοντά στον Βίκτορ Όρμπαν, καθώς διετέλεσε υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Related posts

Ιρλανδός πρωθυπουργός: «Ιστορικό ναδίρ» η μονομερής δράση του Ηνωμένου Βασιλείου για το πρωτόκολλο

money

Επεισόδια σε διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων για τον κορονοϊό

money

Πάνω από 1εκατομμύριο ευρώ από το ΕΣΠΑ, για την αναγέννηση τμημάτων του Ψαρομαχαλά στο Ναύπλιο

money

Δένδιας: η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη σειρά προκλήσεων – νέα πραγματικότητα στις διεθνείς σχέσεις

money

Η Αυστρία θα πιέσει για το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

money

Ζητά εξηγήσεις από την Pfizer για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια η Κομισιόν

money